Simbolul oraşului Oradea va fi reabilitat. Mozaicul din pasajul Palatului Vulturul Negru va fi refăcut cu o tehnologie modernă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vulturul Negru
Vulturul Negru

Palatul Vulturul Negru, simbolul oraşului Oradea, intră din nou în şantier, după ce lucrările executate au fost greşite.  Aleşii locali au votat noii indicatori tehnici ai lucrării, plus au alocat bani pentru o porţiune lăsată pe dinafară, în zona Columbus.

Consilierii locali au aprobat indicatorii tehnico-economici pentru proiectul tehnic aferent obiectivului: „Reabilitarea pavajului curţii interioare a Palatului Vulturul Negru”. Acest proiect a fost depus în cadrul Programului Operaţional Regional (2007-2013), Axa prioritară 1 – Sprijinirea dezvoltării durabile a oraşelor – poli urbani de creştere, Domeniul major de intervenţie 1.1 – Planuri integrate de dezvoltare urbană – Poli de dezvoltare urbană.

Lucrările de reabilitare a Pasajului Vulturul Negru au fost executate de societatea comercială SC.Marconst SRL din Marghita, ca urmare a ofertei depuse de această firmă în cadrul procedurii de achiziţie publică pentru executarea lucrărilor cuprinse în proiect.

La finalizarea lucrărilor, Comisia de recepţie a refuzat recepţionarea lucrărilor de execuţie, având obiecţiuni privind calitatea lucrărilor de pardoseli de mozaic şi sticlă decorativă.

Dat fiind faptul că lucrarea realizată în baza contractului de achiziţie nu s-a putut recepţiona favorabil în totalitate (au fost recepţionate lucrările edilitare şi de infrastructură), s-a ajuns la întocmirea unui proiect revizuit pentru ca pe baza acestuia să se poată finaliza investiţia propusă.

Noul proiect a fost realizat de SC PRO-ARH SRL şi conţine lucrările de refacere a pavajului Pasajului Vulturul Negru. Proiectul propune o nouă tehnologie de finisaj şi anume o pardoseală din epoxy-terrazzo. Această soluţie a fost aleasă datorită avantajelor acestei tehnologii. Complexitatea ornamentelor favorizează tehnologia epoxy-terrazzo, care are rezistenţă mult mai mare, în comparaţie cu mozaicul turnat clasic.

Proiectul prevede revizuirea soluţiei iniţiale prin păstrarea lucrărilor recepţionate şi refacerea pardoselii de mozaic.

Lucrările de mozaicare prevăzute în proiect cuprind printre altele: turnarea unui strat de beton armat, suplimentar, peste stratul existent, îmbrăcămintea din mozaic turnat de tip epoxy-terrazzo se va executa dintr-un amestec de raşină epoxidică bicomponentă, deja colorată, cu spărtură de marmură selectată, şlefuirea până la luciu a suprafeţei îmbrăcăminţilor din mozaic turnat la faţa locului, epoxy-terrazzo, se va face în patru faze principale: degrosarea, finisarea, lustruirea şi protecţia/sigilarea.

Pe lângă noua tehnologie sunt propuse şi mici modificări ale desenului pardoselii. Astfel, va avea loc  modificarea modelului arcuit, pentru a evita formarea unor colţuri ascuţite şi formarea fisurilor, renunţarea la elementele prefabricate de deasupra canalului tehnic şi realizarea peste canal a unei plăci de beton, urmată de mozaicarea acestuia împreună cu restul pardoselii, renunţarea la elementele florale din sticlă colorată şi continuarea finisajului din mozaic turnat şi în zona de sub cupola pasajului, placarea pasajului pe margini (în exteriorul zonelor cu model) cu plăci de marmură roşie de tip Rosso Verona (marmură folosită şi în pavajele din spaţiile interioare ale clădirii) etc.

Valoarea totală a proiectului este de 827.792,00 RON, inclusiv TVA, iar durata de realizare este de 4 luni.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite