Secretul lui Zoltán Teszári. Cum a trecut „milionarul fără chip” de la imperiul RCS&RDS la imperiul energiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Milionarul fără chip”, aşa cum este cunoscut afaceristul orădean Zoltán Teszári, patronul firmei RDS&RCS, a atacat piaţa energiei electrice, iar Oradea va deveni primul oraş din România care va avea două reţele de electricitate.

Magnatul orădean a cumpărat şapte parcuri fotovoltaice, în mai multe zone din Transilvania, inclusiv în Bihor, cu o capacitate totală de producţie de 23,5 megawaţi. În acest fel, compania RCS&RDS a propus un parteneriat Primăriei Oradea în vederea construirii şi operării unei reţele de distribuţie a energiei electrice, parteneriat care va aduce beneficii de preţ cetăţenilor, oraşului şi companiilor din municipiu.

Compania RCS&RDS a decis să înceapă marea investiţie, care este şi o provocare pentru firmă, în municipiul Oradea. Furnizarea energiei electrice va demara cât de curând, iar în ceea ce priveşte distribuţia, aceasta va putea începe doar după aprobarea proiectului în Consiliul Local şi după finalizarea procesului de autorizare.

"În acest parteneriat, Primăria Oradea va veni cu suportul tehnic, respectiv cu terenul care va fi concesionat companiei în vederea amplasării staţiilor de transfer şi distribuţie a energiei electrice. Economia pe care o va realiza oraşul va fi de 1,1 milioane euro anual, echivalentul ca valoare a construirii unui nou pod peste Crişul Repede. În Oradea vor exista astfel doi mari competitori care vor furniza energie electrică, cel mai câştigat din această competiţie fiind cetăţeanul, care va putea alege preţul cel mai mic. Oradea va fi un oraş care va putea oferi energie electrică ieftină pentru companiile care aleg să investească aici" a spus, primarul Ilie Bolojan.

Economie de peste 1 milion de euro

Potrivit acordului, municipalitatea va primi şi 10% din profitul înregistrat de companie din vânzarea de electricitate către terţi, dar nu mai puţin de 200.000 euro /an. Astfel, totatul economiilor la bugetul local s-ar ridica la minimum 1,1 milioane euro/an. Oradea devine, în acest fel, primul oraş din România acţionar într-un proiect de distribuţie a energiei electrice, cu beneficii economice evidente.

“Orice opţiune posibilă de a alege un serviciu mai ieftin nu face decât să aducă o oportunitate pentru oraş. Este un plus pentru Oradea.  Înseamnă o economie la bani, începând de la consumatorii economici, dar şi la cei individual”, a precizat Dacian Palladi, consultant economic.
Ilie Bolojan

"În total, municipiul Oradea consumă 46.000 MW anual, consum care se ridică la  5,6 milioane euro ca şi costuri anuale. După ce asocierea cu RCS&RDS va deveni operaţională în totalitate, vom beneficia de o reducere de 20% la tariful de energie, iar suplimentar, după obţinerea licenţei de distribuţie, va fi posibilă şi reducerea tarifului de distribuţie cu circa 20%. Global, reducerea totală a tarifului la energia elecrică va fi undeva de 16%. Făcând o simulare, ne dăm seama că oraşul Oradea va face o economie substanţială de 900.000 euro/an, costurile cu energia electrică scăzând de la 5,6 milioane euro anual la 4,7 milioane euro", a completat primarul.

Analiştii economici susţin că această oferă va fi una ce va cântări greu în rândul investorilor şi va aduce plus oraşului Oradea.

“Orice opţiune posibilă de a alege un serviciu mai ieftin nu face decât să aducă o oportunitate pentru oraş. Este un plus pentru Oradea.  Înseamnă o economie la bani, începând de la consumatorii economici, dar şi la cei individual”, a precizat Dacian Palladi, consultant economic.

Furnizare şi distribuţie

Nelu Dumea, directorul regional al companiei a menţionat că energia furnizată provine de la parcul fotovoltaic de la Gepiu, precum şi din achiziţiile de pe bursă. De asemenea, acesta a precizat că Oradea va fi oraş pilot în proiectul derulat de companie.

"Propritarul va putea opta pentru cel mai bun, iar bun se traduce nu prin calitatea curentului, care probabil va fi aceeaşi, ci prin preţ. Am făcut câteva treceri de test, personal sunt de luni trecut pe noul sistem. RCS&RDS are ca şi obiectiv oferirea unor preţuri cu până la 20% mai mici decât cele ale competitorilor de pe piaţă”, a mai spus Nelu Dumea.

Până acum, în municipiul de pe Crişul Repede au fost amenajate 200 de puncte trafo, punct de transformare electricitate, valoarea unuia fiind  între 40.000 şi 70.000 euro. Orădenii pot opta în prezent pentru furnizarea energiei electrice prin RCS&RDS, pentru distribuţie trebuind să mai aştepte.

În România, există centrale fotovoltaice în jur de 1.500 de MW

"La persoanele fizice există o procedură pe care sperăm să o finalizăm într-o lună, ca să putem servi prompt. Pentru distribuţie, vom veni cu cablul nostru în casă. Propritarul va putea opta pentru cel mai bun, iar bun se traduce nu prin calitatea curentului, care probabil va fi aceeaşi, ci prin preţ. Am făcut câteva treceri de test, personal sunt de luni trecut pe noul sistem. RCS&RDS are ca şi obiectiv oferirea unor preţuri cu până la 20% mai mici decât cele ale competitorilor de pe piaţă”, a mai spus Nelu Dumea.

În 2013 firma s-a autorizat ca furnizor de electricitate, ceea ce îi permite să stabilească preţul de bază la care vinde curentul. În 2014, a mai făcut un pas important, înregistrându-se ca trader de energie la OPCOM pentru a putea să îşi completeze necesarul de electricitate. Astfel, poate cumpăra o energie mai ieftină de la alţi producători. Cum era de aştepta, în 2015 urmează un nou pas important., respectiv, licenţierea pentru distribuţie, demersurile în acest sens fiind iniţiate.

"Ne dorim un tranzit rapid, fără un timp de aşteptare atât de mare”, a precizat Nelu Dumea

Cine face portarea?

Nu puţine sunt firmele orădene care sunt deservite de compania RCS&RDS pe această parte, iar marele pariu va fi cel al pieţei consumatorilor casnici.  Până la finalizare, procedura se va desfăşura în mai multe etape.

În prima,operatorul este doar furnizor de energie electrică, iar consumatorii vor folosi aceleaşi contoare montate de angajaţii Electrica. În cea de-a doua etapă, după ce compania va avea licenţierea de distribuitor, RCS&RDS îşi va trage reţelele până în casele orădenilor după modelul celor de televiziune şi internet. Aceste lucru este posibil şi se află în plin proces de desfăşurare, deoarece, anul trecut a câştigat licitaţia pentru amenjarea a 200 kilometri de canalizaţie tehnică, cu termen de finalizare în vara anului viitor, din care a construit deja 50 kilometri.

Cine se întreabă cum va avea loc portarea, răspunsul vine chiar de la reprezentantul companiei.  

“RCS&RDS face demersuri pentru implementarea unui sistem eficient de portare a consumatorilor de la societatea Electrica la noul furnizor. Ne dorim un tranzit rapid, fără un timp de aşteptare atât de mare”, a precizat Nelu Dumea. Totodată, de tot procesul de tranzit se va ocupa noul furnizor, astfel că orădenii vor scăpa de drumurile la Electrica pentru obţinerea avizelor necesare.

Clienţii Companiei vor fi anunţaţi despre noul serviciu, este vorba despre clienţii deja existenţi ai companiei RCS&RDS, cei care utilizează servicii de internet, cablu-tv sau telefonie cu privire la posibilitatea alegerii acestuia.

image

Cine este Zoltán Teszári?

OrădeanulZoltán Teszári a fost şi în 2014 cel mai bogat om de afaceri din Transilvania, potrivit TOP 300 „Cei mai bogaţi români”, realizat de revista Capital.  Proprietarul  RCS&RDS, lider pe piaţa serviciilor de televiziune şi de internet din România, are o avere estimată la 560 de milioane de euro.

Fost vicecampion european la judo, Teszári s-a lansat în afaceri în 1990, pe vremea când avea doar 20 de ani, cu o tonetă de îngheţaţă, trecând apoi la afeceri cu programe prin cablu. În decursul anilor, a făcut din RCS & RDS unul din cei mai importanţi operatori din regiune, furnizând servicii de telecomunicaţii în Ungaria, Cehia, Serbia, Spania şi Italia, Slovacia şi Croaţia.

Rezultatele financiare raportate pentru 2013 de gigantul telecom indică o cifră de afaceri  de 475 de milioane de euro şi o pierdere de 2 milioane de euro. La sfârşitul anului 2013, RCS deţinea active în valoare de aproximativ 1.075 miliarde de euro, dar şi datorii de 900 de milioane de euro. Ceva mai bine au mers afacerilile milionarului din domeniul energiei verzi sau agriculturii

Dincolo de spectaculozitatea evoluţiei sale pe plan financiar,  Teszári impresionează ca om. Evită apariţiile în public, fiind supranumit “miliardarul invizibil”.  Duce o viaţă discretă şi deşi are o avere impresionantă nu are zeci de case sau maşini. Preferă să locuiască în anexa unui hotel de două stele aflat în vecinătatea unei păduri de lângă Oradea şi are două maşini, un Porsche Cayenne şi un Ferrari 430. Despre patronul RCS&RDS se mai ştie că a practicat judo şi a reprezentat România, în 1990,  la Campionatul European de judo, pentru juniori, din Turcia. Acesta a obţinut medalia de argint, fiind învins în finală de elveţianul Eric Born.

Vă mai recomandăm:

Ultima afacere a lui Zoltán Teszári, „milionarul fără chip”: investiţii masive în parcuri fotovoltaice, în Transilvania, şi electricitate vândută la preţ redus

Secretul lui Teszári, „miliardarul fără chip“ din Ardeal: cum să faci avere şi să fii unul dintre cei mai discreţi români

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite