Secretele celor mai gustoase reţete de mici. Cum se fac micii de la Carul cu Bere şi care sunt ingredientele folosite de celebra bucătăreasă Sanda Marin

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Micii au devenit un brand pentru români. Sunt consideraţi o mâncare ieftină, populară, de suflet şi sărbătoare, de bâlci şi târg. Tocmai de aceea, de 1 Mai, românii ies la grătar, la iarbă verde, iar din meniu nu au cum să lipsească mititeii. Vă prezentăm mai jos secretele celor mai populare reţete de mici.

Unii preferă să cumpere micii gata preparaţi, iar oferta supermarketurilor este bogată. Nutriţioniştii atrag însă atenţia asupra preparatelor respective, susţinând că au în compoziţie produse ce pot dăuna sănătăţii, tocmai de aceea recomandă prepararea acestor produse în gospodăria proprie.

“Adevărul” vă prezintă câteva dintre cele mai gustose reţede de mici. Descoperiţi reţeta originală a micilor de la Carul cu Bere, sau reţea din volumul Sandei Marin, doamna bucătăriei româneşti.

Reţete de mici. Cum se fac mititeii de la Carul cu Bere

Ingrediente:

1 kilogram carne tocată (cărniţă de vacă de la gât, fără a se îndepărta grăsimea. Dacă va fi carnea prea slabă, se va adăuga ceva seu de vacă sau din lipsa acestuia chiar de oaie, ca la 100 până la 150 de grame pe fiecare kilogram cântărit de carne)

8 grame de piper proaspăt pisat mărunt

12 grame de cimbru uscat cât mai proaspăt pisat mărunt

4 grame de enibahar pisat mărunt

2 grame de coriandru pisat mărunt

2 grame de chimion turcesc pisat mărunt

1 gram de anis stelat (anason stelat) pisat mărunt

8 grame de bicarbonat de sodiu

1 linguriţă de zeamă de lămâie

1 lingură de untdelemn

1 căpăţână bună de usturoi aromat şi nu din cel iute

500 ml zeamă de oase

Mititeii, emblemă naţională

Reţete de mici. Preparare:

Se fierbe o zeamă din oase de vacă cu măduvă, care se scade bine, din 500 grame de oase la fiece kilogram de carne.

Se frământă carnea într-un vas pe măsură timp de un ceas, adăugând la început bicarbonatul de sodiu, care se stinge cu zeama de lămâie. Jumătate din zeama de oase şi toate celelalte condimente, afară de usturoi, se adaugă treptat, uniform şi puţin câte puţin.

Amestecul se acoperă şi se dă la gheţar o zi şi o noapte, după care se scoate, se lasă câteva ceasuri la dezmorţit şi se mai frământă o dată preţ de o jumătate de ceas cu restul de zeamă de oase dezmorţită.

Se face un mujdei de usturoi cu apă călduţă dintr-o căpăţână pentru fiecare kilogram de carne, care se lasă la tras o jumătate de ceas. Se stoarce mujdeiul de usturoi într-un tifon, se adaugă sucul de mujdei şi se mai frământă o dată amestecul preţ de un sfert de ceas. Se dă din nou la gheţar până a doua zi.

Preţ de trei ceasuri înainte de a fi prăjiţi şi serviţi mititeii, se scoate amestecul de la gheţar, pentru a se încălzi şi muia; după trei ceasuri sau când s-a dezmorţit amestecul, se formează mititeii ca de un deget mare lungime şi ca de două degete grosime, se ung cu untdelemn pe toate părţile şi la capete şi se lasă sa stea la zvântat un ceas.

Se prăjesc pe jar iute de lemne sau cărbune, ungându-se din când în când cu mujdei, aşa ca sa prindă o crustă rumenă de jur împrejur. Gratargii noştri întorc fiecare mititel doar de trei ori până este prăjit. La prăjit mititeii vor scădea puţin, de unde şi denumirea lor, sau cea de mici. Nu se lasă să se pătrundă, ca să nu se usuce sucul care conţine savoarea condimentelor. Dacă se prăjesc la foc prea mic, mititeii scad prea tare, se usucă, lapădă tot sucul aromat şi devin seci.

Se servesc alături de chifle proaspete ori felii de franzelă, cu Mutard de Dijon sau muştar picant şi aromat, după preferinţă şi cu sare şi ciuşcă (ardei iute). Doar şi numai aşa veţi obţine mititei savuroşi cum se zice cum numai la noi sunt. Cunosc mulţi din aşa numiţii gastronomi prin birturi şi bodegi mai ales prin mahalale, care din neştiinţă ori din spirit de falsă economie înmulţesc aluatul de mititei cu alte soiuri de carne de porc, cal ori oaie. Afară că scad mai puţin la prăjit decât ca cei de carne de vacă, nu au pe departe gustul şi savoarea mititeilor adevăraţi. O greşeală mare mai este şi zgârcenia la condimente, mai ales la usturoiu şi piperu. Mai cu seamă usturoiul este partea dominantă a gustului atât de specific al mititeilor.

Cecilia simionescu

Reţete de mici. Reţeta Sandei Marin

Cecilia Maria Zapan a scris, sub pseudonimul Sanda Marin, volumul „Carte de bucate”care însumează sfaturi culinare, dar o întreagă colecţie de reţete delicioase, printre care şi reţeta mici:

 Ingrediente:

1 kg ceafă de viţel (mânzat)

500 g ceafă de porc

250 g pulpă de miel

2-3 oase mari de vită

1 lingură de sare

piper, după gust

1 ceapă mare,

1 morcov mijlociu,

1 căpăţână de usturoi

1 ardei iute

1 legătură de cimbru

1 linguriţă de bicarbonate

Ienibahar

Rozmarin

Chimen

image

Reţete de mici. Mod de preparare:

Carnea se toacă mărunt şi se frământă bine cu sarea, piperul, bicarbonatul, condimentele, ardeiul iute şi usturoiul tocat mărunt, cimbrul măcinat praf până când toate se formează o pastă omogenă.

Oasele de vită se fierb în doi litri de apă împreună cu toate zarzavaturile, timp de două ore până când se fac o supă de doar jumătate de litru.Strecurăm supa şi o răcim, după care o frământăm bine împreună cu carnea.

Amestecul se lasă la frigider câteva ore bune.

Micii se rotunjesc fie în mână, udând-o mereu, să nu se lipească, fie prin ţeava de cârnaţi a maşinii de tocat.

Sanda Marin recomanda ca micii să fie consumaţi cu nu bere, ci cu vin sec.

Mici - mititei FOTO Mediafax

Mici tradiţionali

Reţeta de mai jos este una nu foarte pretenţioasă, cu durată medie de preparare. Este o reţetă gustoasă, la îndemâna oricărei bucătărese.

Ingrediente:

1 kg ceafă de viţel (mânzat)
500 g ceafă de porc
200 g pulpă de miel 

1 linguriţă sare
1 căpăţână usturoi
o jumătate de legătură de cimbru  
condimente, după gust: rozmarin, chimen, piper
o jumătate linguriţă bicarbonat  un miez de pâine, cât o lămâie

Mod de preparare:

Carnea se trece, de două ori, prin maşina de tocat. Pâinea se umezeşte şi se amestecă bine cu usturoiul pisat, apoi se pune peste carne. Compoziţia se ia la frământat cu sare, piper, se adaugă condimentele, cimbrul şi bicarbonatul şi se amestecă bine, până devine o pastă omogenă.

Când este gata, se dă la rece aproximativ 20 de minute. Între timp se încinge grătarul .

Pe un blat de lemn ud se începe pregătirea pastei. Se ia câte un pic de carne, cam 2-3 linguri, şi se modelează în palme, până se obţine o formă cilindrică, umezind mâinile din când în când, ca să nu se lipească. Mititeii se pun pe o farfurie umedă şi se lasă să se odihnească. Când sunt gata, se dau la rece încă 5-10 minute.

Se aşează pe grătar, la foc moale. Prăjirea trebuie să se facă încet, la foc domol, ca să nu se ardă la exterior şi să rămână cruzi în interior.

image

Reţete de mici. Mititei pufoşi

Carnea grasă, usturoiul şi condimentele sunt ingredientele cele mai importante pentru reuşita unor mici de care să-ţi aduci aminte. Vă prezentăm o reţetă mai pretenţioasă, dar la finalul căreia o să spuneţi că efortul a meritat.

Ingredinetele necesare

1 kg carne de ceafă de vită, cu tot cu grăsime

100 de grame de seu de vită, care poate fi înlocuit cu seu de oaie sau cu carne grasă de oaie

500 de grame de oase de vită cu măduvă, care se fierb bine în apă şi zeama se lasă să scadă

2 linguri de sare

1 căpăţână de usturoi

Condimente

1 linguriţă de cimbru pudră, 1 linguriţă de enibahar, trei sferturi de linguriţă de piper proaspăt măcinat, trei sferturi de linguriţă de coriandru, o jumătate de linguriă de chimion pisat, o jumătate de linguriţă de anason pisat mărunt, 3-4 linguriţe bicarbonat de sodiu, 1 linguriţă de zeamă de lămâie, 1 lingură de ulei.

Prepararea micilor este un procedeu complex, deloc uşor

În prima etapă se curăţă carnea de pieliţă şi se dă prin maşina de tocat de două ori, prin sita mică, după care se lasă puţin la rece.

Pe urma se stinge o lingură de bicarbonat cu zeama de lămâie şi se pune peste carne.

Carnea se frământă într-un vas larg timp de 50 - 60 de minute. În acest timp se adaugă  treptat amestecul de condimente, şi zeama de oase de vită. Micii ies pufoşi doar dacă compoziţia este bine frământată.

Odată terminat procesul de frământare, compoziţia se lasă la rece până a doua zi când se va amesteca cu restul de zeamă de oase de vită.

Separat se face mujdeiul de usturoi, dintr-o căpăţână de usturoi cu apă caldă. Se stoarce şi strecoară bine zeama de usturoi, după ce a stat aproximativ o jumătate de oră, după care se adaugă peste carne, amestecând încă un sfert de oră, după care se dă din nou la rece pentru câteva ore.

Micii se formează în formă tubulară, se ung cu ulei şi se lasă aşa o oră, după care se pun pe grătar.

Oricare din reţetele prezentate alegeţi să o încercaţi, vă dorim să iasă cât mai gustoasă. 

Reţete de mici. Secretul micilor de la Selgros

Vă mai recomandăm:

Fast-food occidental versus fast-food cu specific arăbesc: care este mai nociv?

Reţeta secretă de mici dezvăluită de un bucătar din Bistriţa. Cum să prepari cei mai gustoşi şi sănătoşi mici

 

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite