SECETĂ Fermierii cer zonă calamitată pentru Bihor

SECETĂ Fermierii cer zonă calamitată pentru Bihor

Culturile de porumb şi floarea-soarelui sunt cele mai afectate de seceta din această vară

Direcţia pentru Agricolă Bihor anunţă cea mai slabă recoltă din ultimii 22 de ani. Potrivit specialiştilor, peste 80% din plantaţii au fost arse de soarele canicular.

Peste 100.000 de hectare cu diferite culturi agricole, din judeţul Bihor, au fost afectate de caniculă. Zilnic, la Direcţia pentru Agricultură Bihor ajung cererile fermierilor ale căror terenuri au fost pur şi simplu pârjolite. Cea mai afectată este cultura de porumb, 65.000 de hectare fiind distruse în proporţie de 30 până la 100%. Situaţia este îngrijorătoare şi pentru cultivatorii de floarea soarelui, 16.000 de hectare fiind calamitate. Cultura de soia este distrusă în proporţie de 65%. Terenurile nisipoase au cel mai mult de suferit.

„Inginerii Direcţiei se deplasează în teren pentru a verifica dacă se confirmă cele sesizate. Dorim ca judeţul Bihor să fie inclus în lista judeţelor cu culturi calamitate, astfel încât fermierii să poată beneficia de eventuale compensaţii", a spus ing. Nicolae Hodişan, directorul Direcţiei pentru Agricultură Bihor.

Orice fermier ale cărui culturi sunt afectate de secetă poate depune o sesizare la primăria pe raza căreia lucrează terenul şi, în funcţie de hotărârea care va fi dată de Guvern, va putea beneficia de ajutor.


Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: