Schema ireală a „afacerii mizeriei“: sute de tone de deşeuri din Italia, dosite în depozite clandestine din România. „Au închiriat terenuri şi le-au abandonat“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Deşeurile erau mascate cu baloţi uriaşi de paie, pentru a nu bate la ochi. FOTO: Laura Gal
Deşeurile erau mascate cu baloţi uriaşi de paie, pentru a nu bate la ochi. FOTO: Laura Gal

Peste 700 de tone de deşeuri rezultate din hârtie, cartoane, textile sau cauciuc au fost descoperite de inspectorii Gărzii de Mediu abandonate şi ascunse în grajdurile părăsite ale unor foste Cooperative Agricole de Producţie (CAP) de pe raza a două comune din judeţul Bihor.

Ancheta Gărzii de Mediu a relevat că gunoaiele, considerate nepericuloase, au fost importate ilegal din Italia.

Pentru a nu fi observate, pachetele uriaşe de deşeuri au fost mascate cu baloţi de paie. Zidul uriaş „de protecţie“ a trezit însă suspiciuni localnicilor. Unul dintre oamenii care locuiesc în comuna Ineu a filmat „muntele“ de baloţi din material textil şi a trimis înregistrarea autorităţilor, solicitând inclusiv intervenţia primarului localităţii.

33 de transporturi

În urma reclamaţiei, primarul din Ineu, Dumitru Togor, a alertat Garda de Mediu. Din ancheta care a urmat, întinsă pe aproape o jumătate de an, comisarii Gărzii de Mediu Bihor au descoperit că în cele două comune au ajuns cel puţin 33 de transporturi de baloţi prespus conţinând haine uzate, introduse în România sub pretextul că se află în tranzit ori au ca destinaţie o societate de valorificare (adică cele care deţin incineratoare şi instalaţii pentru reciclarea deşeurilor şi transformarea acestora în materie primă).

Deşeurile textile ar fi urmat să fie arse sau reciclate într-o fabrică de ciment din Bihor, iar cele din cauciuc ar fi trebuit să ajungă în Republica Moldova.

În realitate, toate cele peste 33 de transporturi au sfârşit în depozite clandestine. „S-au făcut multe controale, încrucişate, pentru a putea strânge probe indubitabile. A durat pentru că a trebuit să aflăm cine le-a adus, de unde le-a adus, documentele le-am primit cu ţârâita. Era de înţeles reticenţa şi întârzierea, căci actele au fost falsificate“, a declarat Mihai Togor, şeful Comisariatului Judeţean al Gărzii de Mediu Bihor.

Gunoaiele, curăţate pe cheltuiala italienilor

Potrivit sursei citate, lunea trecută, comisarii au depus prima sesizare penală, la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor împotriva unei firme care a fost şi sancţionată cu 60.000 de lei, amenda maximă, pentru desfăşurarea de activitate fără autorizaţie de mediu, colectare şi depozitare deşeuri. „Azi (marţi, 18 februarie - n.r.) s-a terminat controlul şi în depozitul clandestin din localitatea Vadu Crişului, care s-a soldat cu un nouă sesizare şi o nouă amendă, tot de 60.000 lei“, a mai spus Mihai Togor.

Schema a presupus ca două firme româneşti să semneze contracte cu furnizorii gunoaielor din Italia. „Românii le-au luat, au trecut în acte în fals că le duc la ardere sau reciclat, au închiriat terenuri şi le-au abandonat acolo“, spune un personaj implicat în anchetă.

După finalizarea investigaţiilor, comisarii Gărzii de Mediu Bihor vor dispune procedura de „take-back“. Concret, comisarii vor lua legătura cu autorităţile din Italia, ţara de origine a deşeurilor şi, în funcţie de decizia comună, vor returna întreaga cantitate de deşeuri ori le vor valorifica în România pe cheltuiala italienilor. „La rândul lor, autorităţile din ţara de origine se vor îndrepta împotriva firmelor de unde au fost preluate“, a mai explicat şeful Gărzii de Mediu Bihor. Cazul este şi în atenţia Direcţiei Regionale Antifraudă Oradea.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite