Salvare contra cronometru. Doi turişti maghiari rătăciţi în Munţii Apuseni au fost recuperaţi după 12 ore de căutări

Salvare contra cronometru. Doi turişti maghiari rătăciţi în Munţii Apuseni au fost recuperaţi după 12 ore de căutări

Foto: Salvamont-Salvaspeo Bihor

Doi turişti maghiari, de 27 şi 63 de ani, care s-au rătăcit în Munţii Bihorului, au fost recuperaţi teferi de salvamontiştii din Bihor după 12 ore de căutări, într-o operaţiune dificilă desfăşurată în condiţii meteo extreme, cu vânt puternic şi furtună de zăpadă.

Ştiri pe aceeaşi temă

Cei doi turişti veniseră în Munţii Apuseni împreună cu un grup şi au urcat, vineri, pe Vârful Bihorul Mare, dar la coborâre au rămas în urmă şi ceaţa densă i-a derutat. Spre seară, în jurul orei 20.00, ei au alertat autorităţile, anunţând că sunt într-o vale şi s-au rătăcit. 
 
Potrivit şefului Salvamont-Salvaspeo Bihor, Pinter Istvan, turiştii erau echipaţi corespunzător şi aveau hartă, dar n-au ştiut încotro să o ia. „Vântul sufla cu 80 km/h, a fost ceaţă densă şi ninsoare. A fost o aventură şi să-i căutăm”, a precizat şeful Salvamont Bihor.
 
Salvamontiştii au şi pornit în căutarea celor doi turişti, dar vizibilitatea redusă şi zgomotul asurzitor făcut de vânt i-a împiedicat să-i găsească, în ciuda faptului că ţineau legătura cu ei prin telefon. 
 
După şase ore de căutări, în jurul orei 2.40, echipajul a vrut să întrerupă misiunea, pentru că devenea periculoasă, dar turiştii i-au implorat să-i ajute, speriaţi că nu vor rezista până dimineaţa. „Colegii i-au încurajat să reziste, să rămână pe loc dar să se mişte continuu. Oamenii s-au temut, aşa că am întrerupt căutările doar pentru două ore, cât timp echipajul a coborât la Vârtop şi a fost schimbat de alţi colegi”, a spus Pinter.
 
Cei doi unguri au fost găsiţi abia sâmbătă dimineaţă, la ora 7.50, teferi. „Aveau mici degerături, la fel şi colegii mei, dar fără probleme serioase”, mai spus şeful Salvamont Bihor. Salvatorii şi turiştii au mai făcut două ore pe jos, până la maşină, şi abia apoi au coborât de pe munte.
 
Cei doi bărbaţi nu au avut nevoie de îngrijiri medicale, astfel că s-au reunit cu grupul de turişti din care făceau parte.
 
În total, la această misiune au intervenit şapte salvamontişti. "Căutările au fost îngreunate de viscolul puternic, iar acumulările de zăpadă viscolite pe traseele de acces în zonă si conditiile de vizibilitate reduse au ridicat mari dificultăţi la deplasare şi orientare. Existând zone cu risc de avalanşă cat si terenul foarte accidentat si inghetat au fortat echipa de cautare sa se retragă noaptea la 2 si 40 de minute si sa gasească o ruta alternativă pentru gasirea celor doi. In aceste momente salvatorii montani si cei doi turisti au ajuns cu bine la masina salvamontului", a mai arătat şeful Salvamont-Salvaspeo Bihor

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: