Salariile de nimic alungă salvatorii de vieţi de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Scafandrii orădeni sunt afectaţi de criză
Scafandrii orădeni sunt afectaţi de criză

Un membru din echipa orădeană de scafandri a ales să renunţe la meserie, din cauză că era prost plătit. Singurii pompieri scafandri din Bihor îşi riscă viaţa în intervenţii subacvatice, se luptă cu focul, iar banii din salariu abia le ajung să supravieţuiască.

Deşi îşi riscă viaţa salvând din apă şi din foc victime ale accidentelor, pompierii scafandri orădeni sunt recompensaţi cu salarii de mizerie. Mai grav este că în Bihor sunt doar doi scafandri care trebuie să facă faţă tuturor solicitărilor şi accidentelor.

„Realitatea nu poate fi comparată cu imaginile care ne sunt prezentate la televizor. Deşi ele par spectaculoase, în filme este mult mai uşor, decât într-o situaţie reală”, a explicat Radu Şuba, unul dintre scafandri.

Muncă grea pe bani puţini

Echipa de pompieri scafandri era formată, până nu de mult, din trei membri, însă din cauza salariilor mici, unul a renunţat la meserie. „În prezent, mai avem doi scafandri care participă la intervenţiile din Bihor, dar şi din judeţele învecinate. Reuşim să ne descurcăm cu ce avem, pentru că nu se pune problema să facem angajări”, a spus Cristian Herţe, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, ISU „Crişana”. Pe lângă tragediile la care sunt solicitaţi în Bihor, pompierii orădeni intervin şi în salvarea victimelor din alte judeţe.

„În apă creşte dificultatea salvării victimelor, mai ales dacă vizibilitatea este redusă. Cu toate că meseria de scafandru este  mai riscantă, mie îmi place foarte mult”, a mărturisit scafandrul Sergiu Oros.

Deşi stimularea financiară lipseşte cu desăvârşire, scafandrii orădenii participă de mai multe ori pe an la antrenamente unde încearcă să simuleze cât mai bine acţiunile la care trebuie să se intervină. Cele mai ample sunt organizate la Constanţa, unde învaţă folosirea tehnicilor de scufundare cu ajutorul aparatelor de respirat sub apă.

Echipamente de zeci de kilograme


În fiecare an, la Marea Neagră, scafandrii orădeni participă la antrenamente la adâncime mai mare şi în condiţii diferite faţă de cele întâlnite în apele din judeţul nostru. Echipamentul unui scafandru poate să ajungă la o greutate de 40 de kg, iar dacă se mai adaugă încă o butelie acesta poate să ajungă şi la 70 de kg.

„Nu am voie să mă pierd, pentru că oamenii depind de mine. Trebuie să ştii ce să faci în situaţii extreme“.
Radu Șuba, scafandru

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite