FOTO S-au finalizat lucrările la Sinagoga Ortodoxă. Cum arată clădirea

FOTO S-au finalizat lucrările la Sinagoga Ortodoxă. Cum arată clădirea

Sinagoga Ortodoxa

După opt ani de lucrări, la final de Şabat s-a ridicat cortina peste Sinagoga Ortodoxă. Cei care i-au trecut pragul au rămas impresionaţi de frumuseţea clădirii şi de haina nouă pe care a îmbrăcat-o.

Ştiri pe aceeaşi temă

Sinagoga a fost construită la finalul secolului 19, iar în ultimii 8 ani a trecut printr-un amplu proiect de reabilitare, coordonat de arhitectul orădean Cristian Puşcaş. La ridicarea cortinei, clădirea i-a impresionat pe toţi cei care i-au trecut pragul.

În momentul iniţierii construcţiei, comunitatea orădeană de religie mozaică era una dintre cele mai importante economic şi numeric în Oradea. Ca atare, ţinându-se seama de tradiţia culturală şi religioasă, dar mai ales de puternicia sa economică, clădirea trebuia sa fie una emblematică.

Ea s-a construit în anul 1890 de către constructorul Knápp Ferenc, el urmărind planurile efectuate de arhitectul Bách Nándor. Stilul arborat este cel eclectic cu vizibile elemente decorative maure, decelabile şi astăzi, în zona frizelor. Ele rămân preponderente şi în urma ultimelor intervenţii.

Ceremonia de inaugurare a început cu ritualul specific ieşirii din Şabat. "La Oradea avem o bucurie extraordinară să reintrăm, după mulţi ani, în această splendidă sinagogă ortodoxă. Primeşte lume multă într-o haină nouă", a spus Aurel Vainer, preşedintele Comunităţilor Evreieşti din România.

În Sinagoga Ortodoxă, evreii şi invitaţii lor din ţară şi din străinătate au marcat memoria laureatului premiului Nobel pentru pace, Elie Wiesel. În cadrul manifestărilor a fost investit noul prim-rabin al României. Rafael Schaffer a emigrat în Israel în anii '70 şi s-a reîntors în România în 2011.

 

citeste totul despre: