Românul închis pe viaţă în Cambodgia a încasat o nouă condamnare în ţară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Adrian Varadi se află de 4 ani într-o închisoare din Cambodgia foto: cambodiaexpatsonline.com
Adrian Varadi se află de 4 ani într-o închisoare din Cambodgia foto: cambodiaexpatsonline.com

Adrian Varadi, românul condamnat la închisoare pe viaţă în Cambodgia pentru trafic de droguri, a mai primit o condamnare de patru ani de închisoare cu executare, la Oradea, după ce Tribunalul Bihor i-a anulat două condamnări cu suspendare încasate pentru "afaceri" cu carduri clonate.

Condamnarea a fost dispusă într-un proces declanşat pe numele lui Varadi în 2018, la sesizarea judecătorului delegat din cadrul Biroului de executări penale, care a reclamat că bărbatul, un orădean acum în vârstă de 40 ani, nu ar fi respectat condiţiile care i-au fost impuse în perioada de probă prin două condamnări pe care le-a încasat în 2014, respectiv 2016.

Sentinţele fuseseră dispuse sub acuza de complicitate la infracţiuni informatice, bărbatul fiind "omul de sacrificiu" al unei reţele specializate pe fraude informatice, pus să recruteze membri şi să pună în circulaţie cardurile clonate. În cele două cauze trimise în faţa instanţei de procurorii DIICOT, bărbatul a fost acuzat că a cumpărat cu carduri falsificate, produse de aproximativ 82.000 - 84.000 euro din magazine de lux din Amsterdam, care apoi au fost vândute.

Orădeanul, poreclit "Bujie" în lumea interlopă, a scăpat ieftin din afacere, fiind condamnat, în 2014, la 3 ani de închisoare, cu suspendare pe o perioadă de 6 ani, iar în 2016, la 1 an şi 6 luni de închisoare, suspendată pe o perioadă de 3 ani. 

Prin hotărârile pronunţate, el era însă obligat să stea departe de probleme, să se prezinte periodic la Serviciul de probaţiune de pe lângă Tribunalul Bihor, să anunţe orice schimbare de domiciliu şi informaţiile cu privire la locul de muncă.

Suspendare anulată

Varadi nu a reuşit să se achite de vreuna din obligaţii. În 2016, el a fost arestat pe aeroportul internaţional Phnom Penh din Cambodgia, după ce a fost prins cu aproape cinci kilograme de cocaină asupra sa. 

"Românul, care s-a îmbarcat în cursa QR970 (al companiei Qatar Airways) de la Doha la Phnom Penh, a fost arestat la ora locală 3:50pm cu 4,96 kilograme de cocaină asupra sa", a anunţat la vremea respectivă generalul Meas Vyrith, secretar general al Autorităţii Naţionale de Combatere a Drogurilor (NACD), într-un mesaj postat pe pagina de Facebook a NACD, citat şi de adevarul.ro.

adrian varadi foto

Adrian Varadi ar fi trebuit să predea drogurile unui nigerian, Chukwuemeka Ibe (foto dreapta), şi el condamnat la închisoare pe viaţă. foto: cambodiaexpatsonline.com

În Cambodgia, potrivit legii, un traficant prins cu peste 80 de grame de droguri asupra sa riscă închisoarea pe viaţă. Aşa s-a întâmplat şi în cazul lui Varadi care, în 2017, a fost condamnat definitiv se Judecătoria Phnom Penh, la închisoare pe viaţă şi la plata unei amenzi de 10.000 dolari. 

Ca atare, judecătorul delegat din cadrul Biroului de executări penale a solicitat Tribunalului Bihor anularea suspendării executării celor două pedepse. Procesul de la Oradea a fost unul neobişnuit de lung, prelungindu-se pe o perioadă de 2 ani, timp în care judecătorul a cerut să ia legătura pe pe cale diplomatică cu orădeanul, să-i aducă la cunoştinţă ce i se întâmple iar bărbatul a şi semnat că este de acord cu privire la cele consemnate în sesizarea împotriva lui.

Proces în reluare

Tribunalul a pronunţat pe 10 octombrie anul trecut soluţia prin care Varadi a fost practic condamnat la 4 ani de detenţie, dar hotărârea a fost atacată de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, iar dezbaterile s-au reluat, în acest an, la Curtea de Apel Oradea.

Iar asta pentru că, zic procurorii, judecătorul i-a dat o pedeapsă mai mare orădeanului decât ar fi trebuit. Urmarea? Curtea de Apel a desfiinţat hotărârea şi a dispus rejudecarea cauzei la Tribunalul Bihor. Oricât va fi, în final, pedeapsa, e cert că "Bujie" nu mai apucă s-o ispăşească decât dacă ar avea două vieţi. 

Bărbatul continuă să fie încarcerat în Cambodgia, în condiţii greu de imaginat. De altfel, în urmă cu doi ani, el a lansat un apel disperat, potrivit spynews.ro, în care solicita să fie transferat acasă din "lagărul" din Cambodgia, unde stătea închis într-o celulă cu alte 94 de persoane, în condiţiile în care a colaborat cu anchetatorii în timpul cercetărilor, dovedindu-şi buna credinţă. 

adrian varadi foto

Mesajul românului Adrian Varadi în care cere să fie transferat acasă foto: spynews.ro

"Sunt condamnat pe viaţă, pentru trafic de droguri. Pe 23, luna asta, am ultimul recurs. Nu avem nici pat, dormim pe jos. Suntem 94 în cameră. Avem voie să ne spălăm de două ori pe zi, ne dau câte o găleată cu apă. Dormim unul peste altul. Ziua nu avem nicio activitate, stăm în cameră, nu ne lasă la lucru. În fiecare zi mâncăm orez. (...) Dacă ai bani, găseşti orice. Un MP4 Player costă 100 de dolari, un telefon – 200, iar un iPod cu net – 350 de dolari. E ca la târg. (...) Fratele meu are bani, însă nu vrea să îmi trimită. Sunt abandonat şi de familie, şi de statul român", a fost mesajul transmis de orădean, deocamdată fără succes. 

Vă recomandăm să mai citiţi: 

Efectul „Flavia Groşan” în spitale: pacienţii Covid în stare gravă refuză oxigenul şi medicamentele

Cine este şi ce pedeapsă usturătoare riscă orădeanul prins cu cinci kilograme de cocaină pe aeroportul de Cambodgia

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite