Reţeta celor mai delicioase vinete cu parmezan

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: amateurgourmet.com
FOTO: amateurgourmet.com

Nu, nu prăjiţi vinetele în ulei şi nu le înecaţi în sosuri cu caşcaval, până când nu mai ştiţi ce mâncaţi. În această reţetă, vinetele vor avea gust de vinete, sosul, brânza vor fi doar cât trebuie, şi, „capac“ peste toate, se va adăuga un strat delicat şi crocant de pesmet.

Vinetele se taie în felii nu foarte groase, se pun pe o tavă, se stropesc cu ulei de măsline şi se presară apoi peste ele sare şi piper. Tava se pune apoi în cuptorul preîncălzit la maxim, unde va sta circa 15 minute, la cea mai înaltă temperatură (450 grade în cuptorul electric) şi va ieşi cu feliile de vinete aurii în exterior şi moi în interior.

Sosul se prepară, nu se cumpără. Într-o cratiţă mai adâncă, se pune un sfert de cană de ulei de măsline şi ceapa tăiată mărunt, care se căleşte câteva minute, până când devine aurie şi moale. Abia apoi se adaugă usturoiul, iar în final cimbrul şi morcovul ras, lăsând amestecul să se călească în continuare câteva minute, dar la foc mic, pentru ca aromele să se pătrundă. În final se pun roşiile tocate, sare şi se lasă la fiert, amestecând continuu, până când totul se transformă într-un sos gros şi parfumat, de-ţi lasă gura apă.

Într-o tavă adâncă de sticlă termorezistentă se vor aşeza un rând de felii de vinete, stropite din belşug cu sos de roşii, peste care se va pune un rând de felii de mozzarella proaspătă, acoperite din nou cu roşii şi parmezan răzuit.

Apoi din nou vinete, sos, mozzarella, sos şi parmezan şi în final un strat delicat de pesmet amestecat cu câţiva stropi de ulei de măsline, sare şi piper.

Compoziţia se pune, din nou, la cuptor, pentru încă circa 20 de minute, tot la temperatură înaltă (de astă dată circa 350 grade în cuptorul electric).

Ingrediente pentru 6 persoane

Pentru sos:

  • Ulei de măsline extravirgin
  • 1 ceapă de mărime medie
  • 4  de usturoi, curăţaţi şi tăiaţi felii subţiri
  • 3 linguri de frunze proaspete de cimbru tocate
  • 1/2 de morcov de mărime medie, ras pe răzătoare fină
  • 2 căni de roşii decojite şi tăiate cubuleţe mărunte
  • Sare şi piper

Pentru umplutură:

  • 3 vinete mari
  • 1 mână de busuioc proaspăt, tocat
  • Aprox. 500 grame de mozzarella proaspătă, tăiată felii
  • 1/2 cană (sau mai mult, după gust) de parmezan răzuit
  • 1/4 cană de pesmet.
Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite