Replici dure între primarul din Oradea şi cel din Debreţin pe tema aeroporturilor: „Vom intra în competiţie!“

Replici dure între primarul din Oradea şi cel din Debreţin pe tema aeroporturilor: „Vom intra în competiţie!“

Primarul din Oradea, Ilie Bolojan, şi cel din Debfreţin, Papp László, îşi declară "război" pe tema aeroporturilor

Un adevărat război al declaraţiilor se poartă în aceste zile între primarul municipiului Oradea, Ilie Bolojan, şi omologul său din Debreţin (Ungaria), Papp László, după ce edilul orădean a propus, luni, într-o conferinţă de presă, ca cele două aeroporturi să colaboreze, „pentru a nu se canibaliza“

Ilie Bolojan a afirmat că îşi doreşte o alianţă între Aeroportul din Oradea şi Aeroportul din Debreţin deoarece în cazul unei "competiţii dure" ambele ar avea de pierdut. "Trebuie început un dialog serios cu Aeroportul din Debreţin şi Primăria din Debreţin, cu cei care sunt acţionari, pentru a se analiza posibilitatea unei alianţe şi colaborări, pentru că noi suntem într-un triunghi în această zonă: între Cluj, Debreţin şi Timişoara. La o distanţă de circa 60 de kilometri, cele două aeroporturi din Debreţin şi Oradea interferează, motiv pentru care nu există decât două variante de lucru: fie o competiţie dură cu vecinii, caz în care ambele aeroporturi vor avea de pierdut, fie o colaborare, o alianţă", a spus Ilie Bolojan.
 
Ideea a fost lansată după câteva luni de dispute politice între primarul liberal din Oradea şi Alianţa UDMR-PSD-ALDE care conduce Consiliul Judeţean Bihor, cei din urmă fiind acuzaţi că au sabotat Aeroportul orădean care a pierdut în ultimul an aproape toate cursele externe. 
 
„Nu ne sperie“
 
Într-un comunicat transmis, miercuri, presei maghiare, primarul oraşului Debreţin, László Papp a respins, însă, orice colaborare între aeroporturile din oraşul pe care îl conduce şi cel din Oradea, susţinând că Aeroportul din Debreţin "a devenit cel mai important din regiune" şi nu se teme de competiţia despre care vorbea Ilie Bolojan. 
 
Primarul Papp László nu doar că respinge categoric posibilitatea vreunei alianţe, ci şi condamnă faptul că Aeroportul din Debreţin este folosit într-o "dezbatere politică" în Oradea. "Ţin să subliniez că între operatorii celor două aeroporturi nu există discuţii de niciun fel", a transmis edilul, potrivit presei maghiare. 
 
"Dacă cineva ne transmite să colaborăm, pentru că în caz contrar vom fi în competiţie, nu ne speriem. Dacă nu s-a observat încă, între Aeroportul din Oradea şi cel din Debreţin competiţia a existat şi în trecut şi există şi în prezent", a spus Papp. 
 
Vom intra în competiţie
 
Urmarea? În aceeaşi zi, primarul Ilie Bolojan a declarat că va iniţia un dialog cu omologul său din Debreţin, şi, în caz că nu vor găsi o formulă de colaborare, vor intra în competiţie. Primarul a mai arătat că dezvoltarea aeroportului este o chestiune strategică pentru Oradea şi pentru judeţul Bihor, nu o dispută politică locală, cum sugera primarul Debreţinului.
 
"Niciun partid politic nu cred că spune că aeroportul nu este important şi că nu doreşte să zboare de pe Aeroportul din Oradea în Europa sau la Bucureşti, către mai multe destinaţii sau mai ieftin. Nu există o dispută locală pe tema asta. Dar noi, spre deosebire de alţii, credem că se poate. Alţii, din păcate, au dovedit că nu au putut", a declarat Bolojan, referindu-se la adversarii de la PSD şi UDMR, sub a căror "guvernare" locală aeroportul a rămas cu o singură cursă, cea operată de Tarom spre şi de la Bucureşti.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: