Reguli edilitare la Oradea. Fără haine şi covoare puse la uscat în balcon, la vedere, altfel primeşti o amendă uriaşă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Laura Gal
Foto Laura Gal

Orădenii au un nou regulament pentru întreţinerea spaţiilor verzi şi protecţia mediului, prin care li s-a interzis să-şi pună haine şi covoare la uscat pe garduri, în balcoane sau la ferestre care dau spre stradă.

Regulamentul aprobat la sfârşitul săptămânii trecute de Consiliul Local Oradea stipulează că toţi orădenii, indiferent că stau la case sau la blocuri, au în grijă zonele aflate între proprietatea lor şi şosea, inclusive trotuarele şi locurile de parcare, având obligaţia să cureţe şanţurile şi podeţele, să desfiinţeze împrejmuirile improvizate.

Conform documentului, întreţinerea spaţiilor verzi constă în plivit buruieni, îndepărtarea plantelor ofilite, săpare între arbuşti, tăieri de corecţie la arbuşti pentru eliminarea crengilor uscate şi formarea coroanei, greblarea frunzelor căzute. De asemenea, gazonul trebuie cosit „ori de câte ori situaţia o impune în scopul asigurării unui aspect îngrijit, în perioada aprilie - octombrie”.  

Resturile vegetale, transportate pe cheltuiala Primăriei

Orădenii nu mai au voie să-şi pună hainele sau covoarele la uscat în balcoane

Orădenii vor fi obligaţi să întreţină spaţiile verzi, trotuarele, parcările. FOTO: ebihoreanul.ro

Transportul deşeurilor vegetale rezultate în urma activităţilor de curăţire se va face de către operatorul de salubritate, după ce orădenii vor anunţa, telefonic, că au colectat frunze, iarbă cosită ori crengi. Acestea vor trebui lăsate pe amplasamentul spaţiului verde, dar cât mai aproape de calea publică, iar costurile vor fi achitate de municipalitate.

Regulamentul prevede şi că, dacă sunt notificaţi de Poliţia Locală să execute lucrări pe spaţiile verzi, dar nu le vor face, orădenii vor trebui să plătească pentru acest serviciu căci Primăria va face curăţenia în locul proprietarilor, dar în numele şi pe cheltuiala lor. În plus, regulamentul prevede şi amenzi pentru cei care refuză sarcinile, între 1.000 şi 2.500 lei.

Tot amendă între 1000 şi 2500 lei vor plăti cei care îşi vor pune la uscat haine ori covoare pe pereţi, garduri, ferestre sau balcoane care dau spre stradă, dacă îşi vor îmbăia animalele în apele curgătoare din oraş ori dacă vor fi prinşi că fac mâncare ori îşi bat covoarele în spaţiile dintre imobile ori pe spaţiul verde. 

Se înfiinţează registrul arborilor

Regulamentul are prevederi şi pentru Primărie, care de acum încolo va putea interveni asupra spaţiilor verzi doar în baza unui plan anual de gestionare a vegetaţiei.şi are obligaţia de a proteja arborii maturi din oraş, adică cei care au o circumferinţă a trunchiului, la 1 metru de la sol, de minimum 50 cm. Arborii vor fi înscrişi în registrul de spaţii verzi de către o firmă angajată de administraţia locală, registrul urmând să fie public pe site-ul municipalităţii. Aceşti arbori vor putea fi tăiaţi doar pentru investiţii de interes naţional, dacă se îmbolnăvesc sau dacă sunt un pericol pentru oameni.

Totodată, persoanele care urmează să facă noi construcţii, vor fi obligaţi să menţioneze în propunerea de plan urbanistic toţi arborii maturi, iar orice stradă nou construită sau reabilitată din Oradea va trebui să aibă un aliniament de arbori. Regulamentul mai prevede şi că, de fiecare dată când modernizează o stradă, Primăria va trebui să completeze aliniamentul de arbori, dacă este degradat. 

Vă recomandăm şi:

Liberalul Ilie Bolojan, sosit la Buzău să promoveze referendumul iniţiat de primarul PSD, Constantin Toma VIDEO

Revoltă faţă de repartitoarele pentru calorifere: orădenii cer modificarea legii

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite