Reacţia UDMR Bihor în cazul episcopului reformat acuzat de adulter: „Un atac frontal al naţionaliştilor români şi al serviciilor secrete“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Episcopul reformat Csűry István alături de preşedintele executiv al UDMR Bihor, Szabó Ödön (în sacou gri), alături de care este prezent la multe manifestări din judeţul Bihor FOTO Facebook
Episcopul reformat Csűry István alături de preşedintele executiv al UDMR Bihor, Szabó Ödön (în sacou gri), alături de care este prezent la multe manifestări din judeţul Bihor FOTO Facebook

UDMR Bihor a transmis, exclusiv publicaţiilor de limbă maghiară, un comunicat de presă în care se solidarizează cu episcopul reformat orădean Csűry István, acuzat de adulter, cerând totodată maghiarilor să nu lase „îndoiala să se strecoare în rândurile noastre”.

În comunicatul de presă publicat în limba maghiară şi pe pagina de Facebook a organizaţiei UDMR Bihor, episcopul reformat este descris ca victimă „a unor atacuri de ultimă speţă, nedovedite”, fiind nominalizată publicaţia locală Adevărul, au fost publicate dezvăluirile orădencei Denisa Chilba, femeia care susţine că a avut o relaţie de câteva săptămâni cu prelatul în timpul căreia ar fi rămas şi însărcinată.

În comunicatul semnat "UDMR Bihor", deci neasumat de vreunul dintre liderii organizaţiei, publicaţia locală este descrisă cu epitete insultătoare, în vreme ce acuzaţiile la adresa lui Csűry István sunt catalogate ca „un atac frontal al naţionaliştilor români şi al forţelor legate de serviciile secrete îndreptat împotriva unei comunităţi maghiare tot mai puternice şi împotriva liderilor acesteia”. 

Reprezentanţii UDMR spun că „apucăturile bolnave” ale reclamantei, adică a orădencei Denisa Chilba, „sunt cunoscute în Oradea” deoarece „această individă a mai deranjat şi alte personalităţi publice în acelaşi mod”, aşadar cetăţenii „pot fi convinşi de integritatea feţei bisericeşti”. 

În document, UDMR Bihor nu argumentează afirmaţia făcută la adresa femeii dar solicită comunităţii maghiare să nu lase „îndoiala să se strecoare în rândurile noastre”.

Scandal sexual cu un episcop

Episcopul reformat al Eparhiei de pe lângă Piatra Craiului, Csűry István, se află în aceste zile în centrul unui scandal sexual după ce o orădeancă în vârstă de 36 ani, Denisa Chilba, a relatat că a avut o aventură cu episcopul reformat de 63 de ani, aflat la a doua căsătorie, susţinând chiar că ar fi rămas însărcinată cu acesta.

csury istvam

 "Ne-am cunoscut pe messenger. A fost la mine de 5-6 ori, nu ştiu exact. Venea dimineaţa, în jur de 8.00 - 9.00, ca să nu îl vadă nimeni", a declarat femeia, susţinând că a descoperit că e însărcinată doar în urmă cu câteva săptămâni. 

Femeia a prezentat drept dovezi ale acuzaţiei de adulter o serie întreagă de conversaţii din telefonul său, purtate prin aplicaţii ca Messenger, Whatsapp dar şi SMS, în care preotul îi declară dragoste, îi cere întâlnire ori fotografii cât mai deocheate. 

 Între mesajele purtate pe aplicaţia de discuţii private a Facebook, se numără şi unele care dovedesc faptul că cei doi s-au întâlnit. 

Îi vor funcţia

Denisa Chilba nu a pus la dispoziţie actele medicale, pentru a dovedi faptul că e gravidă, însă nici Csűry István nu a vrut să discute conversaţiile incriminatorii, susţinând doar că femeia îl hărţuie cu apeluri şi cu SMS-uri prin care i-a cerut bani „în cuantum de 30.000 euro”, motiv pentru care a sesizat Poliţia municipiului Oradea. 

Dezvăluirile din presa românească au fost preluate şi de ziarele din Ungaria, pentru site-ul Maszol.hu, de pildă, episcopul Csűry István declarând că a deschis acţiune în Justiţie. „Din partea mea nu pot comenta lucrurile, pot spune doar că totul este o mare minciună,sunt calomnii cu care, prin intermediul meu, s-a dorit decredibilizarea Bisericii şi a maghiarimii”. 

Citiţi comunicatul integral al UDMR Bihor:

Suntem alături de Csűry István!

Condamnăm atacul urât pornit împotriva domnului episcop!

BIHOREANUL, ziarul de scandal din Oradea, condamnat deja pentru conţinut anti-maghiar în instanţă, a lansat, luni, în prima zi de Paşti, un atac extrem de infam împotriva episcopului Eparhiei reformate de Piatra Craiului, Csűry István. Articolul de scandal, denigrator, scris fără respectarea imparţialităţii şi eticii profesionale, prezintă informaţii false cu caracter denigrator, stigmatizându-l pe domnul episcop.

Apucăturile bolnave ale doamnei care se află în rolul principal al articolului sunt cunoscute în Oradea. În trecut, această individă a mai deranjat şi alte personalităţi bisericeşti şi publice în acelaşi mod.

Toţi cei care o cunosc atât pe numita doamnă şi afacerile ei scandaloase, cât şi pe episcopul Csűry István, pot fi convinşi de integritatea feţei bisericeşti.

Apariţia unei asemenea scrieri într-un ziar care în Oradea e considerat ca fiind unul murdar, în lunea Paştelui, e cea mai bună dovadă a faptului că este un atac frontal al naţionaliştilor români şi al forţelor legate de serviciile secrete îndreptat împotriva unei comunităţi maghiare tot mai puternice şi împotriva liderilor acesteia.

Suntem solidari cu episcopul Csűry István şi vom rămâne alături de conducătorul Eparhiei Reformate de pe lângă Piatra Craiului şi familia acestuia! Rugăm şi comunitatea maghiară: să nu lăsăm ca îndoiala să se strecoare în rândurile noastre.

Îi dorim multă putere şi dârzenie lui Csűry István, ca în aceste momente grele să aibă credinţă şi să poată trece peste aceste atacuri, transmitem compasiunea şi sprijinul nostru familiei sale, care trebuie să suporte durerea şi umilinţa provocate de aceste atacuri de ultimă speţă, nedovedite.

„De aceea, daţi-vă şi voi toate silinţele ca să uniţi cu credinţa voastră fapta; cu fapta, cunoştinţa; cu cunoştinţa, înfrânarea; cu înfrânarea, răbdarea; cu răbdarea, evlavia; cu evlavia, dragostea de fraţi; cu dragostea de fraţi, iubirea de oameni” (2 Petru 1, 5-7)

UDMR Bihor

Citiţi dezvăluirile făcute de orădeanca Denisa Chilba despre relaţia interzisă pe care a avut-o cu episcopul reformat Csury Istvan şi mesajele pe care le-au schimbat cei doi în articolul: Scandal sexual cu un episcop şi o femeie cu 30 de ani mai tânără: „Te mănânc, zmeura mea, sunt fericit lângă tine şi...“

Oradea



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite