Reabilitarea termică a blocurilor le scade orădenilor facturile la întreținere

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Blocurile de pe Peneş Curcanul sunt printre primele reabilitate termic
Blocurile de pe Peneş Curcanul sunt printre primele reabilitate termic

Orădenii care şi-au reabilitat termic apartamentele anii trecuţi sunt mulţumiţi de investiţia făcută. Pentru anul 2010, Primăria Oradea a primit 45 de cereri pentru reabilitarea locuinţelor prin programul naţional.

CITEȘTE ȘI

Primăria Oradea face parcări noi în cartiere și desființează o parte din parcările din centru

Până în vară Regia Autonomă de Transport Local modifică traseele de tramvai în centru

Clienții localurilor din pasajul Vulturul Negru stau cu picioarele în apă de ploaie

Orădenii îşi pot reabilita termic apartamentele prin două programe, cel naţional şi unul pus la punct de Primăria Oradea. Până acum, cel mai mare succes l-a avut cel naţional, subvenţionat de Guvern şi Primăria Oradea în proporţie de 80 la sută şi de asociaţiile de locatari, de 20 de procente.
Orădeanca Floare Vancea, de 66 de ani, locuieşte pe strada Peneş Curcanul, în primele blocuri reabilitate termic în Oradea.

„Suntem foarte mulţumiţi, recomandăm oricui să facă o astfel de investiţie. Suntem deja în a doua iarnă şi cel mai mult am plătit 200 de lei căldura, la un apartament cu trei camere”, a povestit orădeanca. Femeia spune că asociaţia din care face parte a strâns timp de doi ani, lunar, bani de la fiecare locatar pentru investiţie.

Programul local, sabotat de criză


„Am început să dăm câte zece lei în fiecare lună. La final am ajuns să plătim 2.400 de lei. Cei cu patru camere au ajuns pe la 3.000 de lei”, a spus Floare Vancea. Potrivit femeii, factura la căldură este cu aproximativ 30 de lei mai mică, lunar. Purtătorul de cuvânt al Primăriei Oradea, Carmen Cherteş, a declarat că pentru anul 2010 au fost depuse 45 de cereri pentru reabilitarea termică prin programul naţional. Pentru programul local, iniţiat de Primăria Oradea, nu există încă cereri. „Prin programul local asociaţiile de locatari pot să ofere unui constructor acoperişul blocului, el face mansardă şi izolează blocul şi îşi scoate investiţia prin vânzarea locuinţelor construite la mansardă”, a explicat Cherteş.

Reprezentanţii primăriei spun că acest program nu are succes, deoarece în această perioadă constructorii nu reuşesc să vândă locuinţele construite la mansardă şi nu-şi pot scoate astfel investiţia.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite