FOTO Punţi crişene peste timp. Trei biserici din Oradea, introduse în circuitul turisti al oraşului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Trei biserici din Oradea au fost restaurate, în cadrul unui proiect cu finanţare europeană, urmând să fie introduse în circuitul turistic al oraşului

Este vorba despre Biserica ortodoxă cu Lună din Oradea, alături de Biserica romano-catolică din Cetatea Oradea şi Biserica reformată situată pe strada Primăriei.

“A fost şi este încă un proiect important pentru că dincolo de promovarea ecumenismului, o dată cu realizarea investiţiilor la aceste biserici, restaurăm şi valorificăm patrimoniul arhitectural al oraşului, promovăm turismul religios, creăm condiţii mai bune pentru enoriaşii acestor biserici să participe la evenimentele religioase”, a declarat viceprimarul Mircea Mălan, la închiderea proiectului.

Din valoarea totală a proiectului, de 1,7 milioane de euro, 1,4 milioane de euro au revenit municipiului Oradea, sumă din care cea mai mare parte, 660.000 de euro, a fost alocată lucrărilor la Biserica cu Lună, vechea catedrală ortodoxă a oraşului.

Lucrările realizate au constat în restaurarea turnului, 15 vitralii noi (cu o dimensiune de 4/1,30 m fiecare), un sistem de colectare a apei pluviale perimetral bisericii şi hidroizolare, sistem de siguranţă în interior, restaurarea mobilierului istoric (scaun arhieresc, amvon, strane), un nou punct termic, o sală de conferinţe, grupuri sanitare, curtea interioară şi un muzeu în memoria episcopului ortodox Roman Ciorogariu.

La celelalte două biserici din proiect s-au executat lucrări de izolare şi refacere a faţadelor, cu consolidarea fundaţiilor, hidroizolaţii, sistem de electricitate, interior şi arhitectural – la biserica reformată, iar la biserica romano-catolică din cetate s-au efectuat lucrări ample de renovare a faţadelor, a turnului, a pavajelor, sistem de iluminat etc.

Din economiile făcute în proiect, de 200.000 de euro, se va reabilita, în perioada imediat următoare, Bazilica romano-catolică, unde se execută lucrări de refacere a tencuielii şi reparaţii la geamuri.

În proiect s-a realizat, de asemenea, un site – www.punticrisene.ro şi un ghid turistic audio virtual – precum şi un ghid turistic tipărit.

Proiectul ‘Punţi crişene’ s-a desfăşurat timp de un an, în perioada noiembrie 2014 – noiembrie 2015, cu o finanţare totală de 1,7 milioane de euro, din fonduri transfrontaliere, din care 1,4 milioane de euro au revenit părţii române. Contribuţia oraşului este de 20,6%, restul fiind finanţare nerambursabilă. De partea ungară, partenerii în proiect au fost Parohia ortodoxă din Apateu, Biserica reformată calvină din Hajduboszormeny şi Biserica romano-catolică din Oroshaza.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite