Profetul apocalipsei financiare s-a întors acasă fără bani, dar cu rate cât salariul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Profetul apocalipsei financiare a strâns doar zece lei în cele 24 de zile petrecute la pas, pe drumurile ţării. Deşi a mers până la sediul central, din Bucureşti, al BCR, Cristian Duma n-a primit nici până azi un răspuns pozitiv din partea creditorilor.

Cristian Duma, de 31 ani, care a luat ţara la pas pentru a protesta împotriva dublării ratelor lunare la bancă, s-a întors acasă mai sărac decât a pornit la drum, în luna aprilie. După 24 de zile petrecute pe drumurile naţionale şi după ce a dormit nopţi la rând în cort, în gări şi în frig, Duma se declară dezamăgit de umanitatea conaţionalilor.

„Nu am plecat la pas în ţară pentru a cerşi. Am sperat doar că voi întâlni un om bogat cu suflet mare, dar din păcate nu am găsit aşa ceva. Toţi cei care m-au ajutat au fost oameni nevoiaşi, ca mine”, povesteşte, cu un aer trist, Cristian Duma. În contul deschis la o bancă, pentru donaţii din partea românilor filantropi, orădeanul a primit doar zece lei, de la o persoană anonimă.

Salariu pe mâna băncilor

Întors la Oradea, tânărul tată a doi copii, a primit o ultimă lovitură. „Muncesc pe gratis acum. Mi s-a făcut proprire pe tot salariul, astfel încât băncile îmi iau toţi banii. Trăim din cei 800 de lei pe care îi primeşte soţia mea, pentru creşterea copilului”, spune Cristian. Deşi la Bucureşti, la BCR, i s-a promis că în două săptămâni va primi un răspuns, ca urmare a reanalizării situaţiei sale, până astăzi, orădeanul nu a primit niciun răspuns.

Pe parcursul celor 24 de zile pe drum, cel mai greu i-a fost între Călăraşi şi Bucureşti, pe ultima sută de metri, când în buzuare avea doar un leu şi o conservă. După protest, Cristian Duma s-a întors la vechiul job de vatman. Turul ţării la pas l-a lăsat însă cu sechele. „Am probleme cu stomacul, din cauza nervilor. Nu ştiu cât voi mai putea munci ca vatman”, recunoaşte Cristian.

Răspundere bilaterală

Lucia Pojoca, director executiv la sucursala Oradea a Băncii Transilvania, crede că responsabilitatea unui eşec al rambursării este bilaterală. „Povestea orădeanului este un semnal de alarmă atât pentru creditori, cât şi pentru bănci”, spune Lucia Pojoca. „De vină este şi scăderea veniturilor debitorilor, dar şi contractarea unor credite la mai multe bănci”, consideră Pojoca.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite