Profesorul orădean mort la Cheile Olteţului pregătea elevii lotului naţional de Astronomie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marin Bica
Marin Bica

Pentru el, cerul nu avea taine. Era unul dintre fondatorii clubului de astronomie de la Oradea, şi a pregătit elevi pentru Olimpiadele Internaţionale de Astronomie, iar munca i-a fost răsplătită cu medalii. Profesorul Marin Bica (43 de ani) a murit, vineri, după ce a   căzut într-o prăpastie din Cheile Olteţului, aproape de peştera şi mănăstirea Polovragi.

Vestea că profesorul orădean Marin Bica, de la Şcoala “Dacia”, a încetat din viaţă, a căzut ca un trăznet peste cei care-l cunoşteau. Colegi, prieteni şi mai ales elevi sunt socaţi de moartea fulgerătoare a celui care desluşea tainele cerului.

„Odihnească-se în pace! A fost un om minunat şi un profesor de nota 10”, “Era un prieten, A fost tot timpul bun cu noi , toţi îl iubeau”, “Unul dintre cei mai buni oameni care i-am cunoscut vreodată! Aşa om mai rar”, sunt doar câteva dintre mesajele postate pe Facebook de către foştii elevi ai profesorului Marin Bica.

Bărbatul se afla în excursie cu mai mulţi prieteni din Oradea, iar la un moment dat s-a oprit să facă fotografii. S-a apropiat prea mult de marginea prăpastiei, s-a dezechilibrat şi a căzut în gol aproximativ 30 de metri. Accidentul a avut loc în Cheile Olteţului, aproape de peştera şi mănăstirea Polovragi, acolo unde, în urmă cu câteva săptămâni şi-a pierdut viaţa şi mama Monicăi Gabor. Salvamontiştii ajunşila faţa locului au reuşit să coboare după el, dar nu au mai avut ce-i face. Suferise multiplele leziuni care i-au fost fatale.

„Este o mare pierdere pentru şcoala noastră, dar şi pentru judeţ şi chiar pentru ţară. Se număra printre profesorii care conduceau şi pregăteau lotul naţional de astronomie. Copiii îl iubeau şi era foarte apropiat de ei. Aproape în fiecare an îşi însoţea elevii la Olimpiada Internaţională de Astronomie”, ne-a mărturisit profesorul Florian Hava, directorul Şcolii “Dacia” din Oradea.

Marin Bica s-a îndrăgostit de astronomie în al patrulea an de facultate, şi, după ce a făcut un curs opţional, a început să studieze singur ştiinţa astrelor. A ales să predea  astronomie copiilor care vor să ştie mai multe despre tainele boltei cereşti.

Profesorul a fost autodidact,  a studiat cursuri de astronomie semnate atât de autori români, cât şi străini. Astronomul spunea că îi place foarte mult să predea, în special copiilor.

„Cine ajunge să ştie astronomie, ajunge un om liber”, credea profesorul.

A început să dea lecţii despre tainele boltei cereşti pe când era profesor de fizică la liceul „Dimitrie Leonida“ din Oradea, unde, după ce s-a redus numărul de ore, a ales să predea opţional astronomie şi electronică.

În 2001 s-a mutat la Şcoala Generală „Dacia“, unde, pe lângă fizică, a continuat să predea astronomia, tot ca materie suplimentară, în afara programului şcolar.

Prima Olimpiadă naţională de astronomie a fost organizată în România în 2003, dar abia în 2004 a avut loc prima ediţie serioasă a acestui concurs.

În 2004 a participat la Olimpiadă o elevă pregătită de el, care a obţinut o menţiune. În 2005, a intrat primul său elev în lotul naţional de astronomie, iar apoi, în fiecare an, numărul olimpicilor pregătiţi de profesorul Marin Bica a crescut, la fel ca rezultatele.

Dumnezeu să-l odihnească!

Citeşte şi:

Portret: Marin Bica aduce stelele mai aproape de copii

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite