Profesor orădean, premiat de Academia Română pentru o carte despre fericire

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sergiu Bălţătescu
Sergiu Bălţătescu

Conferenţiar doctor Sergiu Bălțătescu de la Universitatea din Oradea a fost unul dintre cei doi orădeni premiaţi luna aceasta de către Academia Română, cu ocazia decernării premiilor pe anul 2009. Al doilea este Mircea Brie, care a impresionat cu lucrarea sa despre modul în care se aranjau căsătoriile, în Transilvania secolelor trecute.

Lucrarea „Fericirea în tranziţia postcomunistă. Determinări sociale şi strategii individuale" a primit premiul „Dimitrie Gusti", în domeniul ştiinţelor economice, juridice şi sociologice, din partea Academiei Române. Autorul Sergiu Bălţătescu s-a declarat cu atât mai impresionat de distincţia primită cu cât Dimitrie Gusti este considerat cel mai important sociolog român. „Cartea, publicată în 2009, la editura universităţii, reprezintă teza mea de doctorat, la care am muncit opt ani, în timp ce lucram la Universitatea din Oradea", a spus Sergiu Bălţătescu.

Dacă în urmă cu 20 de ani, lumea râdea când auzea de studiul ştiinţific al fericirii, profesorul orădean demonstrează că acest lucru este posibil şi, mai mult, necesar. „Ca sociolog, am privit fericirea în contextul social românesc, unul frământat, al tranziţiei postcomuniste. Printre concluziile mele au fost faptul că fericirea se construieşte în comun şi că materialismul şi individualismul ne împing la nefericire", a spus Sergiu Bălţătescu, subliniind cea mai importantă concluzie a tezei sale, şi anume că „dacă vrei să fii fericit, trebuie să investeşti în fericirea celorlalţi". Pentru a-şi explica punctele de vedere, acesta a arătat că, banii personali nu aduc fericirea, însă banii comunităţii, investiţi în infrastructură, sistem medical şi social, pot aduce fericirea.

Despre căsătoriile ardeleneşti

Al doilea cadru didactic al Universităţii din Oradea, laureat al Academiei Române, este lectorul universitar dr. Mircea Brie. Acesta a adus la Oradea Premiul „Mihail Kogălniceanu", acordat la categoria ştiinţelor istorice şi arheologice, pentru lucrarea „Căsătoria în Nord-Vestul Transilvaniei (a doua jumătate a secolului XIX - începutul secolului XX). Condiţionări exterioare şi strategii maritale". Despre cei doi profesori, Cornel Antal, rectorul Universităţii din Oradea, a declarat că ajută la prestigiul şi la vizibilitatea universităţii, precum şi la creşterea încrederii în universitatea orădeană de stat.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite