Profesoara de biologie care pregăteşte olimpici şi viitori medici sau cercetători

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Luminiţa Citrea este dascălul clasat pe locul trei în campania „Profesorii cu care Oradea se mândreşte". Cel mai fericit moment din cariera sa de 16 ani la catedră a fost anul trecut, când Mihai Gherman, un elev pe care l-a pregătit cu mult drag, a ajuns pe locul întâi la Olimpiada Naţională de Biologie, surclasând concurenţi din oraşe cu centre de excelenţă în domeniu.

La vârsta de 42 de ani, Luminiţa Citrea se poate considera o persoană împlinită profesional. De 16 ani, de când a absolvit facultatea de biologie din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca şi a intrat în învăţământ, a lucrat la aceeaşi şcoală, Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu" din Oradea. Deşi şase ani a studiat la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu" şi şi-ar fi dorit să ajungă să lucreze alături de cei care i-au fost mentori, Luminiţa Citrea spune că este foarte fericită să predea biologia elevilor de la Ghibu, cu care a avut rezultate deosebite la concursurile de profil. Un exemplu în acest sens este Mihai Gherman, care anul trecut s-a clasat pe primul loc la Olimpiada Naţională de biologie de la Suceava şi a luat şi un premiu special din partea juriului, datorită punctajului cel mai mare obţinut la proba teoretică. „Primul rezultat foarte bun l-am avut în 1997, când o elevă de-a mea s-a clasat pe locul întâi la olimpiada pe judeţ", îşi aminteşte Luminiţa Citrea. Foştii săi elevi au ajuns să lucreze în domeniul sanitar în străinătate, o elevă obţinând nota maximă la anatomie, la examenul de admitere la o şcoala din Italia.

Profesor şi inspector

De doi ani, Luminiţa Citrea este si inspector de specialitate. „Decizia de a renunţa la jumătate de catedră, pentru partea administrativă, de inspector de specialitate, a fost una dintre cele mai dificile din cariera mea de până acum", recunoaşte profesoara, care de cinci ani colaborează la ghidurile de subiecte pentru bacalaureat şi participă la comisia de revizuirea a programei de biologie, precum şi la elaborarea unui opţional de educaţie ecologică. Profesoara crede că i-a fost dat să lucreze în acest domeniu. „Când eram copil mă jucam de-a învăţătoarea şi strigam catalogul.  Mai târziu mi-am dorit să fiu medic, iar apoi să lucrez în cercetare. În facultate însă, în anul trei, când am început practica pedagogică, am decis să mă dedic unei cariere în învăţământ", povesteşte profesora.

Apropiată de elevi

Că este îndrăgită de elevi o arată nu numai poziţia pe care s-a clasat în campania „Profesorii cu care Oradea se mândreşte", ci şi surprizele pe care foştii elevi au ţinut să i le facă de-a lungul timpului. „Un grup dintr-o fostă generaţie de elevi, ajunşi studenţi, a venit într-o zi la şcoală, pentru a asista încă o dată la una dintre orele mele de biologie. A fost o surpriză deosebită", îşi aminteşte dascălul, care ţine şi acum legătura cu elevii, prin e-mail sau cu ajutorul reţelelor de socializare. Peste zece ani, Luminiţa Citrea se vede tot în învăţământ, în ciuda salariilor mici din sistem. „Pentru un dascăl adevărat motivaţia financiară nu contează", crede profesoara.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite