Procurorii DNA cu lupa pe poliţiştii bihoreni. Adjunctul IPJ Bihor a fost arestat, iar alţi doi poliţişti au fost condamnaţi cu suspendare

Procurorii DNA cu lupa pe poliţiştii bihoreni. Adjunctul IPJ Bihor a fost arestat, iar alţi doi poliţişti au fost condamnaţi cu suspendare

Ioan Brandas, retinu de procurorii DNA

Poliţia bihoreană a fost zguduită, la finele anului trecut, când fostul adjunct al IPJ Bihor, Ioan Brîndaş, a fost reţinut de procurorii DNA Oradea care au reuşit să dovedească ilegalităţile pe care acesta le făcea. Subinspectorul Loredana Mirela Coste şi agentul şef George Alexandru Botto au fost reţinuţi în timp ce primeau bani de la un om de afaceri căruia i-au promis neînceperea urmăririi penale.

Ştiri pe aceeaşi temă

Pe 26 septembrie, Direcţia Naţională Anticorupţie Oradea era sesizată de către Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor  cu privire la comiterea unor infracţiuni de corupţie de căte o persoană şi un funcţionar cu atribuţii de control. Era vorba de nimeni altul decât comisartul şef Ioan Brîndaş, adjunctul IPJ Bihor, şi culmea, coorodonatorul Serviciului de Investigare a Fraudelor Bihor.

Astfel, în perioada ianuarie-noiembrie 2011, comisarul a finanţat activitatea comercială a unor societăţi controlate de Gyorgy Monika Olga, societăţi care se ocupau cu  efectuarea de achiziţii intracomunitare de zahăr, ulei şi alte produse alimentare.

În perioada respectivă, Brîndaş i-a acordat acesteia un împrumut de 45.000 de euro prin intermediul tatălui ei, percepând o dobândă foarte mare, mai exact camătă.

Dobânzile datorate se acordau periodic, în mod direct, şi numerar lui Brîndaş  de către tatăl patroanei, la domiciliul comisarului.

“Pentru finanţarea activităţii acestor societăţi, cu suma de 45.000 de euro, împrumutul acordat înainte de intrarea în vigoare a legii care interzice activităţile cu cămătorie, Ioan Brîndaş a încasat până în prezent 75.000 de euro, dobânzile fiind încasate până în luna septembrie a acestui an. În toată această eprioadă, Brîndaş a protejat activitatea infracţională în schimbul dobânzii primite pe care o încasa periodic de la aceştia”, se arată în referatul DNA-ului.

Şeful SIF pe aceeaşi mână cu evazioniştii

Deşi avea coorodarea Serviciului de Investigare a Fraudelor Bihor (SIF), Serviciu care a scop descoperirea evazioniştilor, Brîndaş nu a luat nicio măsură împotriva celor care furau statul, ba mai mult chiar le-a finanţat afacerea.

Mai mult, după ce SIF-ul a fost sesizat de către instituţiile de control fiscal cu privire la activitatea evazionistă în care au fost angrenate firmele controlate de Monika Olga Gyorgy, comisarul Brîndaş a divulgat informaţii confidenţiale din cadrul anchetei penale atât pentru a obţine el foloase cât şi pentru îngreunarea urmăririi penale , informând persoanele cercetate că sunt urmărite  penal. Totodată, le-a spus că la un momentdat în cursul anchetei vor fi efectuate percheziţii domiciliare.

A fost suficient pentru ca persoanele implicate  să-şi ia măsuri de prevenire, dicuţiile telefonice ale acestora fiind purtate într-un limbaj codificat, evitând să discute, pe cât posibil, aspecte legate de activitatea comercială la telefon, preferând întâlniri personale, conspirate, şi distrugând parte din documentele materiale.

La începutul lunii august, Brândaş l-a avertizat pe tatăl lui Monika Olga Gyorgy că în perioada imediat următoare , în dosarele penale de evaziune fiscală constituite la nivelul IPJ Bihor, în care era cercetată şi fiica sa, vor fi efectuate percheziţii domiciliare, existând chiar posibilitatea luării unor măsuri preventive. După această întâlnire, Monika Olga  a ars  mai multe documete contabile pe care erau făcute diferite adnotări sau însemnări cu privire la circuitele evazioniste în care firmele administrate de aceasta erau angrenate cât şi la finanţarea activităţilor infracţionale din împrumuturi obţinute de la diferiţi cămătari.

Cum Brîndaş coordona direct SIF-ul cunoştea procedeele şi tacticile de urmărire penală, interceptări telefonice, supraveghere operativă. Funcţia de adjunct al IPJ i-a asigurat acces la informaţii despre activităţile derulate în cauzele instrumentate de ofiţerii serviciului.

În vizorul DNA

DNA Oradea a început urmărirea penală împotriva lui Brîndaş pe 23 octombrie, pentru  luare de mită, efectuarea de operaţiuni financiare cu acte de comerţ, incompatibilitate cu   funcţia pe care o îndeplineşte, în scopul obţinerii de bani, bunuiri ori alte foloase, etc.

În momentul în care activitatea sa infracţională a devenit obiectul unor dosare penale, Monika Olga i-a cerut  ajutorul lui Brîndaş, iar el a acceptat să-i ofere ajutor  şi a avertizat-o de pregătirea unor percheziţii.

Nu a fost însă suficient, ea fiind reţinută, la începutul lunii octombrie, pentru evaziune fiscală.

 Pe 24 octombrie Brîndaş l-a contactat  prin SMS pe tatăl lui Monikăi cerându-i să se întâlnească pentru a discuta, dar acesta i-a răspuns că nu au ce discuta pentru că i-a întors spatele deşi i-a dat foarte mulţi bani. Brîndaş i-a răspuns că trebuie să-l contacteze “neaparat” pentru că “am probleme”.

Procurorii DGA au descins, joi, 7 noiembrie, la biroul lui Ioan Brîndaş din cadrul IPJ Bihor, dar şi la locuinţa acestuia. A fost dus la audieri la DNA şi reţinut pentru 24 de ore. În faţa jurnaliştilor a declarat că a fost reţinut “Pentru spectacol”. Argumentele avocatului Ioan Banciu nu au reuşit să înduplece completul de judecată, astfel că Brîndaş a fost reţinut pentru 29 de zile. Apărătorul lui a făcut recurs care va fi judecat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie Bihor.

Infracţiunea săvârşită de Brîndaş se pedepseşte cu închisoare mai mare de 4 ani, respectiv închisoare de la 3 la 15 ani. Cauza este judecată de către Instanţa din Cluj.

Ioan Brîndaş (46 de ani) este absolvent al Academiei de Poliţie Alexandru Ioan Cuza şi lucrează în cadrul IPJ Bihor din anul 1993. Din 2005, ofiţerul a fost numit şef al Serviciului de Investigare a Fraudelor Bihor, iar din 2010 era adjunct al şefului Poliţiei Bihor.

Potrivit declaraţiei de avere, acesta deţine o casă cumpărată în anul 2007, un teren de aproximativ 500 de metri pătraţi şi datorii de 92.700 de euro împrumutaţi de la o bancă, şi 26.000 de euro luaţi de la o rudă. Anul trecut, adjunctul IPJ Bihor a câştigat aproximativ 80.000 de lei.

Mită la psiholog

Cu nici o lună înainte, psihologul instituţiei şi un agent au fost reţinuţi pentru trafic de influenţă. Este vorba despre subinspectorul Loredana Mirela Coste, ofiţer psiholog în cadrul Poliţiei Bihor, şi agentul şef George Alexandru Botto, de la Serviciul judeţean de Informaţii şi Protecţie Internă, care au fost reţinuţi în timp ce primeau bani de la un om de afaceri căruia i-au promis neînceperea urmăririi penale.

Cei doi au fost prinşi în flagrant în urma unei acţiuni a poliţiştilor de la Serviciului judeţean Anticorupţie Bihor în momentul în care primeau 7.000 de euro, o tranşă din suma totală de 39.000 euro pe care au pretins-o de la un om de afaceri orădean, în numele unui ofiţer de la Serviciul de Investigare a Fraudelor Bihor.

Ei l-au abordat în mai multe rânduri pe afacerist, care este cercetat în mai multe dosare penale pentru comiterea unor infracţiuni de evaziune fiscală.

Iniţial, în perioada octombrie 2012 - octombrie 2013, psiholoaga şi colegul ei au cerut omului de afaceri 11.000 euro, sumă pe care au şi încasat-o, promiţându-i în schimb o soluţie de neîncepere a urmăririi penale în dosarele sale.

"Ulterior, în acelaşi scop, în perioada iunie - iulie, Botto şi Coste au pretins de la aceeaşi persoană şi suma de 18.000 euro, lăsând să se creadă că va fi remisă lucrătorilor de poliţie din cadrul Serviciului de Investigare a Fraudelor ce aveau în instrumentare dosarele penale ale acestuia”, se arăta în comunbicatul DNA

Afaceristul a acceptat să le ofere 10.000 de euro, însă imediat după întâlnire i-a denunţat.

Imediat după ce Coste şi Botto au încasat 7.000 de euro din cei 10.000 promişi, au fost ridicaţi de poliţiştii Serviciului judeţean Anticorupţie Bihor care supravegheau tranzacţia împreună cu un procuror al DNA Oradea.

Cei doi au fost duşi la sediul DNA Oradea pentru audieri, la finalul cărora au fost reţinuţi pe 24 de ore, după care, magistraţii Tribunalului Bihor au decis arestarea lor preventivă pentru 29 de zile.

În urma judecării cauzei, magistraţii au decis condamnarea celor lor la câte doi ani de închisoare cu suspendare, sub supraveghere a pedepsei pe o perioadă de şase ani şi punerea lor imediată în libertate.

 

 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările