Primarul din Bihor care a candidat de unul singur. Este în funcţie de trei decenii, iar oamenii nu vor altul

Primarul din Bihor care a candidat de unul singur. Este în funcţie de trei decenii, iar oamenii nu vor altul

FOTO: Laura Gal

Primarul comunei bihorene Şimian, Balázsi Iosif, şi-a adjudecat alegerile încă înainte de numărarea voturilor. Este singurul candidat din Bihor care a intrat în alegeri fără adversar pentru că la toate scrutinurile precedente şi-a învins contracandidaţii la o foarte mare distanţă.

În vârstă de 57 ani, Balázsi Iosif este primar încă din 1992, iar de atunci nu l-a urnit nimeni. Cu toate că e ales din partea UDMR, l-au ales şi maghiari şi români deopotrivă, chit că în timp, la unele scrutinuri, a avut şi 4 contracandidaţi.
 
Comuna aflată la graniţa Bihorului cu Satu Mare, formată din satele Şimian, Şilindru şi Voivozi, are şosele fără gropi, parcuri, locuri de joacă, un cămin cultural cochet, şcoli renovate în fiecare sat pentru copiii din clasele l-lV plus încă o clădire, şi ea renovată, pentru şcolarii din clasele V-Vlll. 

În comună românii sunt minoritari (puţin peste 18%), iar toate indicatoarele şi denumirile sunt inscripţionate în trei limbi (maghiară, română şi engleză).
 

Comună de tineri

 
În comuna cu 3.800 de suflete sunt mulţi tineri şi peste 600 sunt copii, iar oamenii se îngrijesc de domeniul public. În faţa caselor îngrijite sunt flori, iar trotuarele sunt curate.  
 
Primarul Balázsi Iosif a accesat fonduri structurale şi guvernamentale încă din 2008, când şi-a dat seama că doar aşa va reuşi să rezolve problemele de infrastructură. Acum are majoritatea drumurilor principale asfaltate, toate casele au apă curentă şi canalizare. 
„Când am ajuns primar, în 1992, am avut doi kilometri de asfalt, pe drumul judeţean. Mai sunt câteva străzi, în fiecare sat, vom încerca să le asfaltăm", povesteşte edilul. 

Deşi în zonă lipsa locurilor de muncă este cronică, cel mai mare angajator, o fabrică de pantofi din localitatea Valea lui Mihai, concediind toţi cei 2.800 angajaţi, în comună nu prea sunt asistaţi social.  
„Oamenii sunt harnici, fac naveta, nimănui nu-i place să stea", spune Balázsi. 

Grija lui mai mare e pentru copii, care sunt mulţi, iar localitatea are doar microbuze şcolare, în condiţiile în care sunt peste 100 de elevi navetişti în clasele V-Vlll, care fac drumul zilnic în centrul de comună. „Copiii din clasele l-lV merg la şcoală în sate, ceilalţi în centrul de comună. E o problemă pe pandemia asta, că avem microbuze cu 18 locuri, ne-ar trebui un autobuz”, zice el. 
 

Proba „monedei”

Deşi a fost singurul candidat la Primăria comunei, prezenţa la vot a localnicilor a fost peste media pe judeţ, de 52,10%, iar UDMR, formaţiunea pe listele căreia a fost ales, a obţinut o majoritate confortabilă în Consiliul Local. 
 
„Nu vrem alt primar, degeaba au vrut şi alţii să candideze, îşi face treaba", au explicat oamenii motivul pentru care edilul lor "e fără pereche". De altfel, încrederea localnicilor pentru primarul lor i-a convins pe reprezentanţii celorlalte partide din comună să renunţe la ideea de a propune contracandidat. „N-avea sens, pe el nu-l poate învinge nimeni, decât dacă se pensionează", a explicat Gheorghe Tivadar, candidatul Pro România la Consiliul Local Oradea.
 
Pe seama edilului s-au născut, în timp, poveşti care au trecut de graniţele localităţii. „El s-a ocupat înainte de amenajări interioare, zugrăveli, punea gresie, faianţă. Când trebuie să preia o lucrare de genul acesta, bate cu piciorul fiecare bucată de gresie. Dacă sună a gol, cere să se refacă. Face până şi testul bănuţului. Pune o monedă pe jos şi o loveşte. Dacă se opreşte într-o bucată de gresie, nu mai preia lucrarea. Nu-l poate păcăli nimeni. Se tem toţi constructorii de el”, a povestit, pentru „Adevarul”, un pompier din Valea lui Mihai, localitate aflată la 2 kilometri de Şimian. 
 

Vă recomandăm şi: 


Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările