Primarii cer modificarea Codului Fiscal şi vor suprataxarea clădirilor neîngrijite

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Palatul Stern
Palatul Stern

Asociaţia Municipiilor din România (AMR) a făcut o adresă către Ministerul Finanţelor Publice, prin care susţine reexaminarea noului Cod Fiscal şi propune câteva măsuri cu efecte benefice imediate pentru dezvoltarea localităţilor urbane.

Ilie Bolojan, preşedintele Asociaţiei Municipiilor din România  susţine că una dintre modificările propuse prevede reintroducerea impozitării suplimentare a imobilelor constând în clădiri şi terenuri neîngrijite sau abandonate din intravilanul localităţilor şi aplicarea acestei măsuri de la 1 ianuarie 2016.

Conform explicaţiilor date de către Ilie Bolojan, această măsură de impozitare suplimentară a imobilelor abandonate a mai fost propusă Guvernului şi acceptată de către acesta, dar în cadrul dezbaterilor din Camera Deputaţilor această propunere a fost respinsă.

„Situaţia acestor imobile, pe lângă aspectul urbanistic dezolant pe care îl imprimă, afectează în mare măsură siguranţa şi sănătatea cetăţenilor, deoarece vorbim despre terenuri insalubre sau clădiri (fostele platforme industriale, terenuri neîntreţinute etc.) în paragină, cu elemente constructive degradate”, a explicat primarul Ilie Bolojan.

Având în vedere că autorităţile locale dispun momentan de un cadru legislativ limitat pentru a determina proprietarii acestor imobile să le întreţină, reintroducerea impozitării suplimentare în noul Cod Fiscal ar fi o pârghie fiscală pentru administraţiile locale, care nu este obligatorie şi care poate fi aplicată la nivel minim sau maxim, permiţând astfel gestionarea acestor probleme în funcţie de realităţile din fiecare localitate, a adăugat primarul Ilie Bolojan.

O a două propunere iniţiată de către AMR legat de noul Cod Fiscal prevede reintroducerea taxei hoteliere, cu stabilirea cuantumului ei de către consiliile locale în cadrul unei interval de 0,5 – 5% şi aplicarea ei pentru fiecare noapte de cazare şi în cazul unităţilor de cazare din cadrul staţiunilor turistice.

Perceperea taxei hoteliere este o practică europeană, sub forma unei taxe locale. Ea este stabilită în limitele impuse de fiecare ţară sau de fiecare regiune. Se încasează de la fiecare turist de către unităţile de cazare şi apoi se virează la primăria din localitate.  Valoarea taxei este stabilită diferit de la o ţară la alta. În unele ţări este o valoare fixă (situată între 0,4 şi 4 euro pentru fiecare zi de cazare), stabilită în funcţie de condiţiile oferite de unitatea hotelieră, iar în altele este fixată ca un procent din valoarea facturii de cazare. În cele mai multe cazuri, se foloseşte pentru promovarea turistică a localităţii, prin asociaţiile de turism create de primărie cu principalele unităţi turistice din localitatea respectivă, în alte zone se mai alocă fonduri pentru promovarea turistică a regiunii, pentru întreţinerea monumentelor istorice şi a zonelor turistice, pentru subvenţionarea transportului local sau a curselor turistice şi pentru organizarea unor evenimente.

„Nu mi se pare normal să se anuleze o taxă locală fără consultarea noastră şi fără a se oferi vreun element financiar în compensaţie. Şi aşa ne plângem că România nu este promovată turistic în plan internaţional, că participarea noastră la târgurile de turism este redusă ca amploare. Dacă nu vom avea aceste resurse nu ne vom mai putea promova localităţile”, a spus Ilie Bolojan.

În Oradea, de exemplu, existenţa taxei hoteliere ar putea aduce un beneficiu de 250 de mii de euro/an, iar pentru localităţile mici cu profil turistic impactul eliminării taxei hoteliere va fi resimţit puternic, această taxă reprezentând  o sursă pentru salubrizarea publică a staţiunii, iluminatul public, amenajarea spaţiilor publice etc., a menţionat primarul Ilie Bolojan.

În Oradea a fost înfiinţată, alături de operatori economici din turism, Asociaţia pentru promovarea turismului în Oradea şi în regiune, având drept scop unic promovarea şi dezvoltarea turismului, prim editarea de materiale publicitare şi participarea la târgurile de turism. În cuantumul taxei hoteliere încasate la bugetul local, Primăria Oradea alocă asociaţiei o contribuţie financiară anuală pentru acţiuni şi activităţi de promovare turistică.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite