Prima reţea de trasee pentru alergare montană din România. Rutele, marcate în limbile română, maghiară şi engleză

Prima reţea de trasee pentru alergare montană din România. Rutele, marcate în limbile română, maghiară şi engleză

Foto: Exterra Oradea

Prima reţea de trasee pentru alergare montană din România se va amenaja în Munţii Pădurea Craiului din judeţul Bihor, rutele urmând să se realizeze cu marcaje permanente în limbile română, maghiară şi engleză în defileul Crişului Repede şi împrejurimile comunei Roşia.

Potrivit preşedintelui Xterra Oradea István Szokolszki, proiectul primei reţele de trail running din România se realizează în colaborare cu Centrul pentru Arii Protejate şi Dezvoltare Durabilă (CAPDD) Bihor şi are termen de finalizare până în luna mai a anului viitor.

În acest timp, se vor proiecta şi cartografia în teren cinci trasee de alergare montană, vor fi tipărite hărţi ale celor cinci rute, se va realiza o pagină web, unde sportivii vor avea la dispoziţie date despre lungimea, dificultatea şi profilul fiecărui traseu, fişe ale traseului, descărcabile în format digital, alături de coordonatele GPS ale acestora.

De asemenea va fi lansată o pagină de social media dedicată amatorilor şi profesioniştilor practicanţi de trail running.

„Cele cinci trasee, având diferite grade de dificultate, se axează pe două zone principale: defileul Crişului Repede şi împrejurimile comunei Roşia. De exemplu, traseul Şuncuiuş, pensiune Castel, peştera Vântului, peştera Unguru Mare, valea Mişidului, peştera Moanei, Şuncuiuş este un traseu destinat începătorilor. Are numai 12 kilometri şi o diferenţă de nivel cumulată de doar 420 de metri. Prin comparaţie, traseul Şuncuiuş, versantul drept, baza sportivă din Vadu Crişului, peştera Vadu Crişului, Dealul Popii, peştera Bătrânului, peştera Moanei, valea Mişidului, Şuncuiuş este un traseu de maraton, 42 de kilometri şi o diferenţă de nivel de 2.300 de metri”, explică István Szokolszki, preşedintele Xterra Oradea.

 Preşedintele CAPDD Bihor, Paul Iacobaş, consideră că proiectul este unul necesar întrucât potenţialul pe care Pădurea Craiului îl are pentru alergare montană nu este suficient exploatat. „Scopul acestei reţele este acela de a facilita descoperirea destinaţiei de ecoturism Pădurea Craiului prin practicarea alergării montane, un sport care poate fi adaptat atât pentru turiştii cu experienţă, cât şi pentru începători. Pe teritoriul sitului se găsesc platouri carstice, văi adânci, o reţea densă de drumuri de pământ, macadam, poteci şi trasee, excelente pentru alergare montană”, spune Paul Iacobaş.

Iniţiativa, ce are un buget de 23.200 lei, este o activitate realizată în cadrul proiectului „Pădurea Craiului, un loc mai bun de vizitat, un loc mai bun în care să trăieşti”, implementat de către CAPDD Bihor, în cadrul programului Green Entrepreneurship, un program comun al  Romanian-American Foundation şi al Fundaţiei pentru Parteneriat.

Alergarea montană câştigă tot mai mulţi adepţi, concursurile Primavera Trail Race organizate în fiecare primăvară de clubul Xterra Sport din Oradea, fiind deja un punct important în calendarul competiţional al celor ce practică această formă de mişcare în natură.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: