Prima prelevare din 2018: Organele unei femei au salvat mai multe vieţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Moartea unei femei în vârstă de 72 de ani, care a suferit o hemoragie cerebral, la finele săptămânii trecute, fiind internată în spital, a dus la salvarea mai multor vieţi.

Familia unei bihorence în vârstă de 72 de ani a spus “Da” salvării de vieţi, şi şi-a dat acordul pentru prelevarea de organe după ce medicii au declarat pacienta în moarte cerebrală. Aceasta a ajuns la Spitalul Judeţean din Oradea, la finele săptămânii trecute, după ce a suferit o hemoragie cerebrală.

"Pacienta era hipertensivă şi i s-a făcut rău, evoluând spre moarte cerebrală. Familia ei a acceptat să doneze, deşi a văzut tot ce se întâmplă, s-a gândit că poate ar putea să salveze şi să ajute alte vieţi", a precizat dr. Carmen Pantiş, coordonatoarea Programului de Transplant din Oradea.

O echipă de medici din Oradea, Cluj şi Bucureşti a făcut operaţia de prelevare în cursul nopţii de vineri spre sâmbătă.

"La ora 00.00 s-a intrat în sală. A participat o echipă venită din Bucureşti, condusă de dr. Vasile Lungu, o echipă din Cluj, coordonată de dr. Dan Enache, şi echipa anestezică a fost asigurată de la Oradea, condusă de dr. Ştefan Pataki", a precizat dr. Pantiş.

A fost prelevat ficatul pacientei, fiind transportat  la clinica Fundeni din Bucureşti, rinichii, care au ajuns la Cluj Napoca, şi corneele, care au ajuns la Spitalul Militar Central din Capitală.

"O viaţă a fost salvată şi alte patru persoane vor avea starea de sănătate ameliorată, adică doi pacienţi vor vedea, iar doi nu vor mai face dializă", a mai precizat Pantiş.

Este prima prelevare de organe care are loc în acest an la Oradea, şi a treia din România.

"Anul acesta au mai avut loc doar două prelevări, în Capitală", a mai spus Carmen Pantiş.

Anul trecut, în Bihor au avut loc doar 8 prelevări de organe, în condiţiile în care media ultimilor ani era de 20.
Oradea s-a clasat pe primele locuri în ţară în ce priveşte donarea, în ultimii ani.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite