Preşedinta Partidului Verde Bihor, trimisă în judecată după ce a fost prinsă luând mită

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mihaela Bodonea a fost arestata
Mihaela Bodonea a fost arestata

Mihaela Bodonea, preşedinta Partidului Verde-filiala Bihor, a fost trimisă în judecată de către procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie-Serviciul Teritorial Oradea. Înainte cu o săptămâna de alegerile europarlamentare, şefa verzilor a fost prinsă în timp ce lua mită, în urma unui troc politic.

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Oradea au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a Mihaelei Bodonea, preşedinta Partidului Verde filiala Bihor, după ce a fost prinsă în timp ce lua mită pentru alegerile europarlamentare din luna Mai.  În sarcina ei s-a reţinut infracţiunea de folosire a influenţei sau a autorităţii de către o persoană care deţine o funcţie de conducere într-un partid, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani sau alte foloase necuvenite.

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii DNA Oradea,  în cursul lunii mai 2014, Mihaela Bodonea, în contextul alegerilor europarlamentare din 25 mai 2014, în calitate de preşedinte al unui partid politic, a pretins şi acceptat suma de 11.010 euro, de la reprezentanta unui alt partid.

“Această sumă de bani a fost solicitată în scopul distribuirii unui număr de 325 de locuri, reprezentând 50% din numărul total al secţiilor de votare din judeţul Bihor, care i-au revenit partidului din care făcea partea inculpata, în urma unor înţelegeri cu formaţiunea căreia i s-au cuvenit locurile în urma tragerii la sorti, de către Biroul Electoral Judeţean Bihor, pentru membrii partidului din care făcea parte martorul denunţător”, se arartă în comunicatul DNA.

În prealabil, martorul denunţător a purtat mai multe discuţii pe această temă cu reprezentanţii unei alte formaţiuni politice, care i-au comunicat că toate locurile alocate lor în comisiile secţiilor de votare, fuseseră distribuite, în urma unei înţelegeri, partidului din care făcea parte Mihaela Bodonea. Astfel, în urma negocierilor purtate cu Bodonea, s-a stabilit că formaţiunea politică din care făcea parte martorul denunţător va primi un număr de 50 de locuri, în schimbul sumei de 100 lei/loc, în comisiile secţiilor de votare.

Fiind interesaţi de toate cele 651 de locuri la care partidul inculpatei avea dreptul, în comisiile secţiilor de votare, martorul denunţător i-a oferit lui Bodonea suma de 150 de lei/loc, care a şi acceptat oferta, comunicându-i totodată că va face demersuri astfel încât, partidului reprezentat de martor, să-i fie distribuite minim 50% din locuri în comisiile secţiilor de votare, respectiv minim 325 de locuri. Listele privind compunerea comisiilor fiecărei secţii de votare, urmau a fi depuse la Biroul Electoral Judeţean până în ziua de duminică, 18 mai 2014.

În data de 17 mai 2014, inculpata Bodonea Mihaela Florentina a primit efectiv, de la martorul denunţător suma de 6.500 euro, în schimbul a 192 de locuri de membru în comisiile de supraveghere a unor secţii de votare de pe raza judeţului Bihor.
De asemenea, cu aceeaşi ocazie, Bodonea a promis că, în perioada imediat următoare, va mai atribui, în schimbul sumei de 150 lei/loc, diferenţa până la 325 de locuri (50% din locuri) în comisiile de supraveghere a secţiilor de votare, împrejurare în care procurorii au procedat la constatarea infracţiunii flagrante.

În data de 14 mai s-a organizat o tragere la sorţi, pentru completarea biroului electoral judeţean şi implicit a birourilor electorale ale secţiilor de votare cu câte un reprezentant din partea partidelor sau alianţelor politice care participă la alegeri şi care nu aveau membri în Parlamentul European.

În urma tragerii la sorţi, organizate la nivelul Biroului electoral judeţean Bihor, pe primul loc a ieşit o anumită formaţiune politică, iar pe locul doi s-a clasat partidul din care făcea parte martorul denunţător.

Reprezentanţii formaţiunii politice de pe locul I aveau obligaţia, potrivit dispoziţiilor legale, ca până în data de 18 mai 2014, să depună la Biroul electoral judeţean Bihor lista reprezentanţilor propuşi pentru cele 651 de birouri electorale ale secţiilor de votare constituite pe raza judeţului Bihor. În situaţia în care formaţiunea politică desemnată pe locul I la tragerea la sorţi nu ar fi avut suficienţi membrii propuşi pentru toate cele 651 de secţii de votare din judeţ, numărul acestora urma să fie completat cu membrii propuşi din lista celui de-al doilea partid politic desemnat prin tragerea la sorţi, respectiv partidul din care făcea parte denunţătoarea. În cazul în care nici cea de-a doua formaţiune politică nu acoperea numărul total de membri necesari, biroul electoral judeţean urma să completeze birourile electorale ale secţiilor de votare din lista celui de-al treilea partid desemnat prin tragerea la sorţi şi aşa mai departe.

În acest context, intenţionând să obţină, pentru partidul lor, care a ieşit pe locul II la tragerea la sorţi, cât mai multe locuri în birourile electorale ale secţiilor de votare, pentru a supraveghea desfăşurarea procesului electoral în ziua votului, reprezentanţii partidului respectiv au luat legătura cu preşedintele formaţiunii politice clasate pe primul loc după tragerea la sorţi. Acesta din urmă le-a comunicat că, în urma unor înţelegeri, s-a decis „cedarea” locurilor în birourile electorale ale secţiilor de votare către partidul din care făcea parte inculpata, în sensul că această din urmă formaţiune politică urma să-şi trimită reprezentanţi în secţiile de votare din judeţ pe locurile primului clasat.

“Martorul denunţător a luat legătura cu inculpata Bodonea Mihaela Florentina, pentru a discuta cu aceasta despre obţinerea de locuri în birourile electorale ale secţiilor de votare. În urma discuţiilor, Bodonea a oferit, iniţial, un număr de 50 de locuri pentru partidul martorului denunţător, în schimbul sumei de 100 lei/loc. Fiind interesată de toate cele 651 de locuri din birourile electorale ale secţiilor de votare, martorul denunţător i-a oferit inculpatei Bodonea Mihaela Florentina suma de 150 de lei/loc, în total 97.650 lei, pe care inculpata a acceptat-o, comunicând că va face demersuri şi îşi va exercita influenţa, conferită de calitatea deţinută, pe lângă preşedinta formaţiunii clasate pe locul I, pentru a obţine cât mai multe locuri pe care să le „distribuie” ulterior către partidul denunţătorului”, se mai arată în comunicatul DNA.

În data de 17 mai, Mihaela Bodonea a primit efectiv de la denunţător suma de 6.500 euro, în schimbul a 192 de locuri în birourile electorale ale unor secţii de votare de pe raza judeţului Bihor.

De asemenea, la întâlnirea cu martorul denunţător, inculpata Bodonea Mihaela Florentina i-a promis acesteia că îi va mai „distribui”, în schimbul sumei de 150 lei/loc şi diferenţa de locuri până la 325, reprezentând 50% din numărul total al secţiilor de votare din judeţul Bihor.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Tribunalul Bihor.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite