Prăjitura cu vişine şi iaurt. Desertul savuros cu fructe din grădina bunicii
0Prăjitura cu vişine şi iaurt este desertul perfect de savurat lângă o ceaşcă de cafea ori o limonadă rece, în serile fierbinţi de vară. Delicioasă, dulce-acrişoară, pufoasă şi aerată, se pregăteşte în doar 10 minute.
Vişinele pot fi înlocuite cu coacăze, cireşe, piersişi sau caise, iar în loc de cântar puteţi folosi un recipient ca unitate de măsură, respectând regula: 1 măsură iaurt, 2 măsuri zahăr, 3 măsuri făină şi 1/2 măsură ulei plus 3 ouă.
Albuşurile se bat spumă împreună cu zahărul, apoi se adaugă gălbenuşurile, pe rând, iaurtul, uleiul, esenţa de portocale, amestecând, uşor, de fiecare dată, până când toate ingredientele s-au încorporat.
Ultimele ingrediente au fost făina şi praful de copt stins cu o lingură de suc de lămâie.
Ingrediente pentru o tavă potrivită
350-400 g vişine fără sâmburi
5 oua
200 g iaurt
100 ml ulei
250 g zahăr
200 g făină + 3 linguri făină
2 linguriţe de praf de copt
1 praf de sare
1/4 linguriţă esenţă de portocale sau lămâie,
1 lingura suc lămâie
coajă de lămâie
Aluatul format se toarnă într-o tavă de 22*32 cm, tapetată cu hârtie de copt, apoi se presară vişine tăvălite prin făină. Prăjitura se coace în cuptorul preîncălzit la 180°C pentru aproximativ 45-50 de minute. Puteţi să faceţi testul cu scobitoarea, pentru a fi siguri că prăjitura este bine coaptă.
Când e gata, se scoate pe un grătar la răcit.
Se poate orna cu zahăr pudră, sau, dacă aveţi răbdare, cu ciocolată topită la baine-marie.