Povestea pilotului orădean care antrena militari americani, mort în timpul unui zbor din State. „SUA mi-a dat şansa de a mă afirma“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pilotul orădean Marius Ivaşcu (33 de ani) a efectuat ultimul zbor pe data de 2 august, când se afla la comanda unui avion de mici dimensiuni, în oraşul american Saragota Springs. Din păcate, aparatul de zbor s-a prăbuşit, impactul cu solul fiind fatal atât pentru pilotul orădean, cât şi pentru mecanicul Jon Stomski, în vârstă de 61 de ani.

Potrivit presei din America, avionul s-ar fi prăbuşit după ce s-a lovit de vârful unui copac. Oficialii americat investighează acest accident. Soţia s-a Heather a scris pe Facebook că nu ştie cum va trăi fără soţul ei. Mesajele de condoleanţe sunt de ordinul sutelor, în memoria s-a fiind creată şi o pagină.

Orădeanul Mariuş Ivaşcu antrena cadeţii Academiei Militare Americane „West Point", la aterizarea la punct fix.  A  reuşit să se afirme abia după ce a ajuns în SUA, Marius Ivaşcu (33 ani) a zburat  deasupra emiratului Dubai, la a doua ediţie a Campionatului Internaţional de Paraşutism, iar la Campionatul Mondial 2010 din Muntenegru a participat în calitate de antrenor al echipei naţionale a SUA.  

„Cel mai important premiu obţinut a fost locul doi, în 2009, la Campionatul Naţional al SUA. Mai importantă decât acea medalie este pasiunea făcută pentru paraşutism în România, copilărind pe aerodrom de la 13 ani. Nu îi pot mulţumi îndeajuns instructorului meu", spunea Marius care a ajuns să antreneze echipa Academiei Militare Americane „West Point", la  aterizarea la punct fix.

 „Cadeţii sunt extraordinari, tineri isteţi, plini de calităţi sportive şi foarte competitivi. "West Point" este cea mai importantă şi valoroasă instituţie de învăţământ a Serviciilor Armate din SUA. Cadeţii sunt educaţi să devină liderii Americii, în câţiva ani", spunea paraşutistul orădean.

Americanii i-au dat o şansă să se afirme

Orădeanul mărturisea că şansa lui de afirmare a fost plecarea în SUA. De aproape 10 ani, Marius trăia visul american, în calitate de instructor de paraşutism în Florida şi în New York, având deja mii de salturi la activ.

„În perioada în care am concurat pentru Aeroclubul României nu am avut şansa să particip la concursuri internaţionale. Sunt foarte mulţi tineri talentaţi, dar din păcate sistemul românesc nu funcţionează bine. Aşa că sunt perceput ca american, pe plan internaţional. SUA mi-au dat şansa de a mă afirma", mărturisea Mariuş Ivaşcu.

Vis împlinit

Orădeanul avea şase ani când a văzut pentru prima dată paraşutişti şi a ştiut că asta e ceea ce vrea să facă în viaţă. Planurile sale nu aveau nimic în comun cu cele ale părinţilor, care doreau să-l trimită la cursuri de vioară sau să-l facă preot. S-a apucat totuşi de paraşutism, în 1997 participând la primul său campionat naţional.

„Am terminat pe ultimul loc, dar am învăţat să fiu ultimul dintre cei mai buni”, spunea Marius.  Opt ani mai târziu, cu şase sute de salturi la activ, cu un ghiozdan în spate şi un bilet de Miami în mână, a pornit spre o lume nouă.

 „În prima zi a lui 2006, cu o engleză stâlcită, în bocanci şi cu pantaloni de trening am făcut primul salt în SUA. Era o formaţie de 14 oameni, mai mare decât recordul României, dar ceva normal în State. În trei luni am ajuns instructor de tandem. După un an participam deja la Campionatul Naţional al SUA. Mi-au dat lacrimi la primul salt”, îşi amintea Marius, care de atunci a întâlnit „zei” ai paraşutismului, recordmeni şi campioni mondiali.

Cel mai de preţ lucru pe care l-am învăţat în România este răbdarea, dar a ales să-şi părăsească oraşul natal pentru a face ceea ce-i place, la cel mai înalt nivel, într-o lume a oportunităţilor. A  organizat acolo concurs de paraski, cu participarea lotului naţional al SUA şi a echipei  armatei. A fost un efort de trei luni, dar fără hârtii, cereri şi birocraţiile româneşti. Considera că realizarea acestui lucru în România i-ar fi luat  un deceniu. Birocraţia excesivă a fost unul dintre motivele pentru care a plecat din ţară.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite