Poşta din Bihor, luată cu asalt de ţigăncile care cred că vor primi ajutoare pentru „mame eroine“. „Ne minţesc. Nu vrea să ne spună nimeni ce trebuie să facem“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ţigăncile din Bihor au luat cu asalt Oficiile poştale din Oradea ca să trimită la Ministerul Muncii cereri de ajutoare pentru „mamele eroine“, totul pe baza unui zvon că ar exista un program guvernamental cu stimulente financiare pentru femeile care au născut şi cresc cel puţin trei copii, la ţară.

Joi, Oficiul Poştal din centrul municipiului Oradea a fost plin de lume. Femei înconjurate de copii mici, bărbaţi nervoşi şi agitaţi, toţi cereau formulare ca să trimită la Bucureşti cereri pentru bani. 

“Mi-or zis copiii să vin să depun dosarul. Or văzut ei, pe internet, că se dau bani. La Bicaciu (localitate din judeţul Bihor) s-au dat deja, mi-o zis mie vecina”, spune Maria Covaciu, o bihoreancă din localitatea Husasău de Criş. Femeia în vârstă de 75 ani are trei copii şi venise la Oradea cu fata cea mare, la rândul ei mamă cu trei copii. 

Femeia spune că a auzit că vor putea lua indemnizaţii între 6-700 lei şi nu le crede pe funcţionarele de la ghişeu care încearcă s-o convingă de inexistenţa programului. 

„Ne minţesc. Nu vrea să ne spună nimeni ce trebuie să facem. Am fost la notar şi ne-a dat formulare de completat pe care le trimitem la Ministerul Muncii. Sper să nu ajungă la gunoi”, povesteşte Radu Ciurar, un bihorean din comuna Tăşad, tată a şase copii.

Pentru că nu pot fi convinşi că programul „Mame eroine” nu există, oamenii sunt puşi să-şi completeze dosarul şi să trimită cereri la Bucureşti pentru o altă facilitate oferită de noua Lege a Pensiilor, însă numai din septembrie 2021. Aceasta permite pensionarea anticipată cu 6 ani sub vârsta standard pentru pensionare a mamelor cu minimum trei copii, care au cotizat la fondul de pensii timp de cel puţin 15 ani. 

„Zilnic se trimit din Bihor cam 50 de scrisori la Ministerul Muncii”, explică şefa Oficiului Judeţean de Poştă Bihor, Liana Mureşan.

"O prostie"

Prefectul judeţului, Ioan Mihaiu nu ştie de unde au pornit zvonurile despre programul "Mama eroină", însă, spune el, a cuprins întregul judeţ. "Le-am transmis şi primarilor, să le explice, că nu există un astfel de program. Nu există nicio prevedere legală pentru acordarea unor ajutoare, lunare, anuale, pentru mamele cu cel puţin trei copii. E o prostie. Cineva i-a influenţat în mod greşit", explică prefectul. 

Potrivit lui Mihaiu, în urmă cu trei luni, a mai existat o astfel de isterie, în rândul femeilor din mediul rural. "Inclusiv pe mine m-a întrebat o cunoştinţă, dacă ştiu despre aceste ajutoare. Atunci în toată ţara au fost instruiţi oamenii să transmită populaţiei că nu există un astfel de program. S-a potolit, iar acum a început în comunităţile de romi. Xeroxează documente, fac dosare, trimit la Bucureşti, la minister", explică Mihaiu.

Acordarea unor indemnizaţii pentru mamele cu mai mulţi copii a fost prevăzută într-un proiect de lege, care a fost adoptat de Senatul României în 17 octombrie 2016. Proiectul prevede acordarea unei indemnizaţii viagere acelor mame care au 3 copii sau mai mulţi, aceasta fiind cuprinsă între 30-50% din salariul mediu net pe economie. Indemnizaţia urma să fie actualizată în funcţie de valoarea salariului mediu net pe economie, indiferent dacă familia mai are şi alte venituri şi nu era purtătoare de taxe şi impozite. 

Pentru a intra în vigoare, legea mai trebuia să primească aprobarea Camerei Deputaţilor. Pe 30 octombrie 2018, la doi ani de la adoptarea proiectului de către Senat, Comisia pentru muncă şi protecţie socială din Camera Deputaţilor a respins, însă, proiectului de lege. 

„În ceea ce priveşte indemnizaţia viageră, membrii comisiei au considerat că nu se justifică acordarea acesteia, în condiţiile în care, în prezent, legislaţia în vigoare din România, prevede facilităţi oferite pentru susţinerea familiilor cu mulţi copii. Astfel, alocaţia pentru susţinerea familiei, reglementată de Legea nr. 277/2010 cu reglementările ulterioare, prevede pentru familiile cu 3 sau mai mulţi copii un cuantum lunar al alocaţiei, stabilit prin raportare la indicatorul social de referinţă (ISR) de 4 – 5 ori mai mare faţă de o familie cu un copil”, se precizează în Raportul Comisiei.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite