PORTRET: Valentina Matei colaborează cu astronauţii NASA

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Anul acesta, Valentina a reuşit să ia legătură cu o Universitate din California şi să ajungă unul dintre colaboratorii ei
Anul acesta, Valentina a reuşit să ia legătură cu o Universitate din California şi să ajungă unul dintre colaboratorii ei

Orădeanca este profesoară de fizică şi chimie. Întâmplarea a făcut să ajungă să predea şi astronomie, iar acest lucru i-a adus nenumărate satisfacţii.

Profil
Născută. 27 iunie 1973 Oradea
Familie. Necăsătorită
Studii. Facultatea de chimie şi inginerie chimică, Cluj Napoca

Înainte de a fi profesoară, Valentina a lucrat ca şi chimist la Spitalul Judeţean din Oradea. În urmă cu şapte ani a renunţat la această ocupaţie şi a intrat în învăţământ. „Am considerat că mi s-ar potrivi mai bine meseria de profesor, mai ales că iubesc copiii şi tinerii şi îmi place enorm să lucrez cu ei, mai ales dacă văd că le place ceea ce îi învăţ”, spune Valentina. Tânăra a ajuns să predea fizică la Colegiul Naţional Emanuil Gojdu din Oradea, iar la un moment dat i s-a propus să predea astronomie şi a acceptat.

„Am acceptat să predau şi astronomie cu toate că nu ştiam foarte multe lucruri despre această ştiinţă. Eu am prins să predau astronomie ultimul an în care această materie era încă una obligatorie în liceele de profil. Am învăţat odată cu elevii mei şi mi-am dat seama că îmi place foarte mult”, povesteşte profesoara. După ce astronomia nu a mai fost materie obligatorie, Valentina a continuat să facă cercuri de astronomie, mai exact cerc de ştiinţe spaţiale, unde combină astronomia cu chimia şi cu fizica. „Astronomia are o foarte mare legătură cu fizica şi chimia. De aceea m-am gândit să le combin în cadrul cercului pe care-l am cu elevii doritori să înveţe aşa ceva”, spune ea.

În 2006, Valentina alături de alţi astronomi au înfiinţat clubul Meridian Zero, care încurajează tinerii să iubească această ştiinţă şi să participle la diferite proiecte. Doi ani mai târziu, Valentina a avut şansa de a participa la un program de prefecţionare în ştiinţe spaţiale tocmai la Centrul Educaţional NASA în Hunstville Alabama. „Cursul a durat o săptămână şi a fost ceva incredibil. Am participat la antrenamente reale pe care le fac astronauţii pentru a se pregăti de misiunile spaţiale”, mărturiseşte profesoara.

Colaborează cu Centrul Spaţial Johnson

Anul acesta, Valentina a reuşit să ia legătură cu o Universitate din California şi să ajungă unul dintre colaboratorii ei. Ea a fost supusă unor teste şi abia apoi acceptată ca şi colaborator. „În cadrul acestui proiect de colaborarea cu Universitatea din California sunt implicate 18 ţări, noi suntem primii din România care am fost acceptaţi să le trimitem lucrări care după ce sunt verificate ajung la Centrul Spaţial Johnson, iar apoi la astronauţi“, spune profesoara. Astronauţii au realizat fotografiile cerute de astronomii români ale căror lucrări au fost acceptate, iar aceştia le-au putut vedea pe Internet.

Întrebări şi răspunsuri

Cum te-ai simţit după experienţa din SUA?

Când m-am întors de-acolo am simţit că pot muta munţii din loc. M-am întors acasă cu o imensă dorinţă de a împărtăşii celorlalţi experienţa mea. Este ceva unic.

Cum ai ajuns acolo? Cu ce fonduri?

Am fost sponsorizată de firma Honeywell, lider mondial în tehnologie spaţială, care doreşte ca prin noi să fie informaţi oamenii despre importanţă cunoaşterii astronomiei. De aceea îi susţin pe cei care doresc să urmeze un curs de perfecţionare în astronomie.

Ce-i place
Valentina spune că îi place arta fotografică şi că o interesează să înveţe mai multe despre astrofotografie.

Ce nu-i place
Valentinei nu-i plac oamenii care nu încearcă să înveţe mai mult, să cunoască.

Oradea



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite