PORTRET Orădeanul Imre Boros este cel mai tânăr antrenor de tenis din oraş

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imre Boros pregătește campionii de mâine
Imre Boros pregătește campionii de mâine

Imre Boros a avut norocul să descopere încă de tânăr ce vrea să facă cu viaţa sa. Trăieşte pentru tenis, şi a fost aşa încă de la vârsta de 9 ani. O accidentare l-a împins însă, la doar 20 de ani, spre cariera de antrenor, iar acum o pregăteşte pe cea mai bună jucătoare de tenis din Oradea.

„Deseori mă plimbam cu căţelul pe malul Crişului şi mă opream în dreptul terenurilor de tenis din apropierea Arenei Antonio Alexe şi îi priveam fascinat pe copiii şi adulţii care jucau. Mi-am rugat părinţii să mă lase să încerc şi eu", îşi aminteşte tânărul orădean. La prima oră a fost însoţit de mama sa şi, după stabilirea programului de pregătire, şi-a dat seama că este ceea ce îşi dorea să înveţe. Cu toate acestea, tenisul nu a fost primul sport pe care l-a practicat. A început cu înotul, dar după doar trei antrenamente l-a abandonat. A urmat karate, însă nici acest sport nu l-a captivat. „Părinţii mei nu ştiau ce implică performanţa în tenis. Abia treptat am aflat toţi. Vrei tenis de performanţă? Prima dată trebuie să ai o căruţă de bani. Da, acesta este adevărul. Este un sport scump", afirmă Imre Boros.

Accidentarea care i-a schimbat cariera

Tânărul orădean visa, ca orice sportiv, să devină cel mai bun jucător. Pete Sampras, Andre Agassi, Stefi Graf au fost idolii generaţiei sale. La 19 ani, însă, a suferit o accidentare care i-a schimbat cursul carierei. „Am avut o accidentare serioasă la spate şi am fost nevoit să fac o pauză îndelungată. În aceste condiţii, startul la seniori îl cam pierdusem. Mi-am spus: şanse ca jucător nu mai am, voi face tot posibilul să devin un antrenor", spune Imre Boros. Însă acest job nu este deloc uşor. Cu ambiţie şi perseverenţă a câştigat încrederea elevilor săi. La 24 de ani deţine un carnet de antrenor şi un certificat PTR (Professional Tennis Registry), care îi conferă dreptul de a preda tenis în orice academie din lume. Printre elevii săi se află şi jucători de top 5 naţional. Fraţii Nora şi Nimrod Nemes sunt elevii săi pe care îi pregăteşte în fiecare zi după un program folosit de marii sportivi ai lumii. „Nora, de exemplu, are 13 ore de tenis pe săptămână şi alte 4 ore cu un preparator fizic. Acum punem la punct programul pentru un sport complementar. Şi vom începe să lucrăm şi la psihicul jucătorului. Aşa se ajunge la performanţă", spune tânărul antrenor. Imre Boros are şi un vis pe care speră să îl realizeze. „Ca să mă pot numi antrenor în adevăratul sens al cuvântului ar trebui să scot un jucător de top 100. Acesta este visul meu. Să reuşesc în cariera pe care mi-am ales-o să pregătesc un astfel de jucător", a precizat cel mai tânăr antrenor de tenis din Oradea.

Ce-i place:

„Sunt o persoană ambiţioasă şi de aceea apreciez, în mod deosebit, această calitate. Îmi place să ies pe terenul de tenis, să îi învăţ pe copii tainele acestui sport. O pasiune de-a mea sunt călătoriile, iar ori de câte ori timpul îmi permite practic cu plăcere echitaţia şi golful", spune Imre.

Ce nu-i place:

„Detest ipocrizia şi minciuna, lenea şi faptul că unii renunţă prea uşor la visele lor. Este valabil şi în tenis, dar şi în viaţa de zi cu zi. Performanţa se obţine muncind. Nu putem să ne dăm bătuţi atunci când apar greutăţile. Trebuie să ne stabilim priorităţile şi să ne urmărim idealurile. Trebuie să avem mentalitate de învingători", spune antrenorul.

Întrebări şi răspunsuri

ADS: Ce calităţi îl deosebesc pe antrenorul obişnuit de cel profesionist?

I.B.: Exact profesionalismul cu care înţelege să îşi facă treaba. Un antrenor trebuie să pregătească jucători cu acelaşi élan şi profesionalism indiferent cu cine lucrează. Odată ce şi-a asumat acest lucru, trebuie să îl ducă la bun sfârşit. Succesele îl determină şi pe antrenor să meargă mai departe, chiar dacă sunt mărunte. Trebuie să aibă răbdare, înţelegere, putere pentru a iniţia copiii în tainele acestui sport. Şi antrenorul trăieşte intens fiecare meci, dar trebuie să îşi mascheze emoţiile, în primul rând, faţă de elevul său.

ADS: Pe ce trend se află tenisul orădean?

I.B.: Mi-aş fi dorit să spun pe un trend ascendent, dar suntem încă foarte departe de ceea ce cunoaştem la nivel mondial. Avem copii talentaţi în România. Avem campioni europeni la 12 şi 16 ani fete, la 14 ani băieţi, dar din păcate se termină aici. Problemele încep la seniori. Mentalitatea, infrastructura, plafonarea sunt factori care ne împiedică să facem mai mult. Dacă federaţia şi ministerul ar investi mai mult în bazele sportive, am creşte şi noi în sportul de masă, am reuşi să formăm piramida pentru a creşte campioni.

 Profil:

Născut: 29 mai 1987, Oradea

Studii: Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport din Oradea

Hobby: călătoriile, înotul, echitaţia şi golful

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite