PORTRET Adrian Curta face vitralii pentru toată Transilvania

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Licenţiat în teologie şi asistenţă socială şi în drept la Oradea, artistul face vitralii şi se implică în proiecte sociale. De mic,  Adrian Curta a fost activ atât pe plan şcolar, sportiv, cât şi social.

Profil

Născut: 9 iulie 1973, Şimleul Silvaniei, judeţul Sălaj
Educaţie: Facultatea de Teologie şi Asistenţă Socială; Facultatea de Drept din Oradea
Familie: Căsătorit, are trei copii

 În clasa a V-a juca fotbal şi mergea la toate campionatele şi concursurile dintre şcoli din judeţ, un hobby pe care l-a păstrat şi astăzi.

În paralel cu studiile liceale de la fostul Liceu Industrial din Şimleul Silvaniei, a urmat şi cursurile de pictură de la Şcoala de Arte. Iubea arta, dar era pasionat şi de sport şi teologie. „Am făcut zeci de picturi şi desene în grafică pentru şcoală. Eu eram cel care decora holurile şi sălile profesorale”, a povestit Adi.

Viaţa l-a adus la Oradea

După liceu, viaţa l-a adus la Oradea, unde a dat admitere la două facultăţi, pe care le-a urmat în paralel, la zi: Facultatea de Teologie şi Asistenţă Socială şi Facultatea de Drept. „Cred că cele două domenii merg mână în mână, deoarece în orice domeniu, mai ales în cel social, este bine să te descurci între legi”, a motivat Adi alegerea facultăţilor. La Oradea a rămas şi după terminarea studiilor.

A lucrat trei ani ca jurist la o firmă elveţiană, apoi un an a fost preşedintele unei asociaţii a oamenilor de afaceri. A ajuns apoi director al unui orfelinat din oraş. Tot la Oradea şi-a cunoscut şi soţia, care era studentă la aceleaşi facultăţi ca şi el. S-au căsătorit în 1997, iar în 2002, pe când Adi era director la orfelinat, au adoptat un copil. „Eu nu doream copii la momentul respectiv. Însă soţia mea să tot ruga de mine să facem un copil sau să adoptăm. La asociaţia la care lucram era un copil care îmi era foarte drag. Aşa că, într-o zi, i-am spus soţiei că-l adoptăm. Dumnezeu are un simţ al umorului ciudat, pentru că în ziua în care am adus băieţelul acasă, soţia a aflat că este însărcinată”, a spus Adi. „Un lucru foarte interesant este faptul că, după ce am adoptat noi, zece familii care ne-au văzut băieţelul au decis să adopte şi ele”, a povestit bărbatul. El şi soţia lui se pregătesc acum să adopte încă un micuţ.

Proiecte sociale

După experienţa de la orfelinat, Adi Curta a s-a implicat în diverse proiecte sociale. Între timp, el a devenit asociat într-o firmă de vitralii. Alături de partenerul lui, în micul atelier de vitralii, Adi realizează lucrări pentru mari firme, biserici şi alte instituţii publice din patru judeţe din Transilvania: Cluj, Maramureş, Satu Mare şi Sălaj. „Din asta trăiesc în acest moment”, a recunoscut artistul. În paralel cu afacerea şi proiectele sociale, în 2008, Adi a început masteratul în teologie şi management la Colegiul Wheaton din Wheaton City, Illinois, SUA.

Întrebări şi răspunsuri

Ce activităţi desfăşuraţi pe plan social?
Împreună cu asociaţia înfiinţată în 2006, am derulat programe pentru tineri, prin care ofeream consiliere profesională, orientare în carieră, îi ajutam pe tineri să socializeze. În momentul de faţă derulăm programul Big Brother-Big Sister, prin care copiilor de la orfelinate şi centre de plasament le oferim un sprijin moral şi un prieten adult.

Care este sfatul tău pentru părinţi în privinţa bunei educaţii a copiilor?
Cel mai important lucru este ca un părinte să-l facă pe copil să simtă că este iubit. Împreună cu soţia ne creştem copiii pe principiul celor 3R: relaţia şi regulile fac ca un copil să fie responsabil.

Ce-i place

Îi place că multe dintre firmele sătmărene au ajuns să-şi dezvolte afacerile la nivel naţional. În timpul liber îi place să joace fotbal, să petreacă timp cu familia şi prietenii, să se joace cu copiii şi să poarte discuţii pe teme religioase.

Ce nu-i place

Nu-i place că foarte mulţi oameni nu au spirit întreprinzător, nu-i plac oamenii leneşi şi nici să lenevească şi nu suportă indivizii care cred că le ştiu pe toate.

Oradea



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite