PORTRET / Orădeanul Romeo Gozner este fidel artelor marţiale, de 30 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Orădeanul a reprezentat România la Festivalul Naţional de Arte Marţiale Tradiţionale din Coreea de Sud. La trei decenii de la primul antrenament de arte marţiale, Romeo Gozner se poate mândri cu prezenţa la un spectacol grandios în Orientul îndepărtat.

PROFIL
Născut. 24 martie 1968, Oradea
Studii. Facultatea de
Educaţie Fizică şi Sport, Oradea
Familie. Căsătorit, doi copii

„La Festivalul de Arte Marţiale din Coreea de Sud au fost prezente 42 de naţiuni de pe cinci continente. Eu am condus delegaţia României. Zece oameni au prezentat o demonstraţiei acrobatică cu tehnica specifică kung-fu. Organizatorii ne-au acordat premiul pentru cel mai spectaculos exerciţiu perzentat de o delegaţie europeană”, spune bărbatul.

Romeo Gozner a fost dintotdeauna atras de sporturile de contact. Îşi aminteşte că primul sport cu care a făcut cunoştinţă a fost tenisul. „Am practicat acest sport de la vârsta de şase ani. Apoi am făcut liceul agricol la Salonta, un oraşel destul de sălbatic în anii ’80. Ca să rezişti acolo, trebuia să alergi foarte bine sau să ştii să dai coate”, a spus Romeo Gozner. A început să practice kung-fu la insistenţa lui Nicolae Iancu, omul care i-a fost mentor. „Kung-fu înseamnă muncă grea sau măiestrie într-o formă dificilă. Bruce Lee a fost cel care a adus la lumină o artă ţinută în secret, protejată de chinezi. Wu-shu este arta războiului, arta luptei. Se folosesc elemente de acrobatică, gimnastică, balet îmbinate cu tehnici de luptă. Singurul sportiv din România care l-a învins la wu-shu pe Cătălin Smărăndescu este un orădean”, a spus Romeo care spune despre kung-fu că este un mod de viaţă în care şi-a găsit echilibrul.

Experienţă tristă

După ce a absolvit facultatea, Romeo Gozner a predate educaţia fizică şi sportul în şcoală. A renunţat din cauza sistemului. „După un an de predare am renunţat pentru că un profesor de sport este inutil în contextul actual. Condiţiile pe care le ai la dispoziţie sunt aproape inexistente. În sălile de sport nu prea ai acces pentru că de cele mai multe ori, la inspecţie acestea trebuie să arate impecabil”, a spus antrenorul. Romeo Gozner îşi dedică mare parte a timpului liber pasiunii sale pentru creşterea animalelor. De curând a devenit membru cu acte în regulă a Asociaţiei Judeţene de Columbofili. „Sunt crescător de porumbei. Am acasă aproximativ 80 de păsări de rasă”, spune Romeo Gozner, membru fondator al Federaţiei Române de Arte Marţiale.

Întrebări şi răspunsuri
Cum menţi echilibrul întrea realitate şi percepţie?
Nu ştiu dacă pot crea un echilibru între realitate şi mesajul pe care vreau să îl transmit. Pe elevii mei, spre exemplu, trebuie să îi fac să creadă în şansele lor. În situaţii extreme, sentimentele curate şi credinţa te pot ajuta să le depăşeşti. Trebuie să relizez un echilibru între starea sufletească şi crunta realitate de care ne lovim. 

Ce te învaţă kung-fu?
Pentru mine, kung-fu reprezintă o soluţie la lipsa de orientare. Această artă te ajută să te regăseşti, să te redescoperi, să te cunoşti mai bine. Kung-fu te învaţă disciplină, educaţie şi cum să îţi găseşti locul în această lume.

Ce-i place
„Îmi plac ieşirile în aer liber, excursiile montane, taberele de schi şi să petrec cât mai mult timp alături de copiii mei“, spune Romeo. El adaugă că este înnebunit după munte indiferent de anotimp.

Ce nu-i place
Romeo Gozner este convins că trăieşte într-o societate fără repere şi valori reale, o societate care a dat peste cap scara valorilor şi nu a lăsat tinerilor nicio şansă de a înţelege ceva din viaţă.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite