PORTRET / Orădeanca Maria Gafencu şi-a transformat meseria în afacere

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Maria Gafencu
Maria Gafencu

După douăzeci de ani de experienţă în domeniul medical, Maria şi-a luat inima în dinţi şi şi-a deschis propria afacere. Maria Gafencu a terminat Şcoala postliceală Sanitară şi apoi s-a angajat ca şi asistent medical de fizioterapie la Centrul de recuperare din Băile Felix.

PROFIL
Născută: 2 februarie 1956 Oradea
Studii: Facultatea de Psihologie din Oradea
Familie: Văduvă, are doi copii, un băiat şi o fată

Apoi a muncit ca şi asistent medical la un cabinet particular. După mai bine de douăzeci de ani de experienţă în domeniu s-a gândit să îşi facă propria ei afacere. În 2004, orădeanca şi-a deschis un cabinet specializat în îngrijiri socio-medicale.

Afacere extinsă
„Când am lucrat la fizioterapie am văzut că sunt foarte multe persoane care nu se mai pot deplasa pentru tratamente medicale, din diferite motive. Aşa mi-a venit ideea de a face un cabinet care să fie specializat pe îngrijiri medicale la domiciliu. Am început cu patru asistente, iar apoi ne-am dezvoltat”, a spus Gafencu. Cabinetul Mariei a fost primul de acest gen din judeţul Bihor.
După un an de îngrijiri socio-medicale, Maria s-a gândit să-şi lărgească domeniul de activitate şi astfel a deschis un centru de recuperare. „Am observat că foarte multe persoane au probleme locomotorii şi m-am gândit că ar trebui un centru de recuperare cu fizioterapie şi masaj dedicat acestor persoane. Costurile sunt în marea lor majoritatea suportate de Casa de Asigurări de Sănătate Bihor. Pacienţii trebuie să aibă trimitere de la medicul de familie sau de la un medic specialist”, spune Maria Gafencu, administratorul centrului. Maria nu s-a oprit însă, aici. În 2007 a câştigat un proiect cu Agenţia Judeţeană a Zonelor Miniere, prin Fondul Român de Dezvoltare Socială (FRDS), de unde a primit suma de 40 de mii de euro nerambursabili. Cu aceşti bani şi-a amenajat spaţiul oferit pe o perioadă de şase ani în comodat de către Consiliul Local Şuncuiuş, care este partener în acest proiect. Cabinetul s-a deschis în localitatea Şuncuiuş şi a început cu îngrijiri socio-medicale la domiciliu, iar apoi a fost deschis un alt centru de recuperare asemănător celui din Oradea.
Maria spune că nu este uşor să conduci o afacere de acest gen, dar satisfacţiile sunt foarte multe şi merită toată munca investită. Dezvoltarea afacerii continuă cu un alt centru care va fi deschis în localitatea Vadu Crişului, tot în judeţul Bihor.

Întrebări şi răspunsuri

E greu să conduci o asemenea afacere?
E greu în sensul că te loveşti de tot felul de probleme, dar asta este inevitabil. Am un program foarte încărcat şi extrem de puţin timp liber.

Câte persoane aveţi în îngrijire în Oradea şi Şuncuiuş?
Avem în jur de 40 de persoane în îngrijire în Oradea şi 35 în Şuncuiuş. Şi avem angajate, în total, la ambele cabinete, 13 asistente.

Ce-i place
Maria spune că-i place foarte mult să citească sau să vizioneze un film bun. Îi place să gătească, dar din păcate nu are timp foarte mult pentru aşa ceva. Îi plac călătoriile.

Ce nu-i place
Mariei nu-i plac oamenii mincinoşi şi cei în care simte că nu poate avea încredere. Ea spune că nu-i plac persoanele care nu au un ţel în viaţă şi preferă să fie comode.  Nu îi place să se plimbe prea mult pe jos.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite