PORTRET / Magdas Emese este instructoare de taiji pentru orădeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Emese practică taiji-ul de cinci ani şi spune că această artă marţială i-a schimbat total viziunea asupra felului de a-şi trăi viaţa. Emese a ajuns la taiji din necesitatea de a se vindeca de o durere de spate care a devenit la un moment dat insuportabilă şi de care nu a reuşit să scape prin alte mijloace.

Profil

Născută. 4 mai 1976, Marghita
Familie.  Necăsătorită, nu are copii
Studii.  Facultatea „Kossut Lajos” din Debrecen, Ungaria

 „Munceam foarte mult şi am început să am o durere de spate cruntă, care nu-mi trecea. Nu eram nici atunci sedentară, făceam sport de întreţinere, cam orice îmi era accesibil, începând de la alergare şi până la aerobic, sală. Am ajuns ca pentru a-mi trece durerea de spate să merg la masaj, asta mă ajuta doar în ziua în care îmi făceam masajul, ziua următoare durere revenea. Aşadar m-am hotărât că trebuie să fac altceva, ceva ce nu ţine nici de psihic şi nici de fizic, ci de latura energetică”, povesteşte orădeanca.


Emese a mers la un curs de chi kung, ca apoi să încerce taiji-ul. „După primul meu antrenament de taiji i-am spus instructoarei mele de atunci că aşa ceva nu se poate învăţa şi am plecat cu gândul că nu mă voi mai întoarce. Apoi m-am gândit că am renunţat prea uşor şi m-am hotărât să mai încerc. Aşadar acum practic taiji de cinci ani”, povesteşte instructoarea.


Contează voinţa


Emese spune că în timp a învăţat ce înseamnă de fapt taiji şi că oricine poate învăţa această artă marţială, numai să îşi dorească acest lucru cu adevărat. „Mişcările în taiji trebuie făcute cu corpul. Este greu pentru oricine care nu a avut niciodată vreo legătură cu artele marţiale, cum am fost şi eu. Mişcările sunt continue, trec dintr-una în alta şi par că nu au finalitate. În taiji trebuie să-ţi laşi corpul să se mişte”, spune orădeanca.


După ce la început era absolut convinsă că nu va putea niciodată învăţa taiji, Emese este acum instructoare în Oradea, în Sfântu-Gheorghe şi în Târgu Secuiesc. Forma pe care Emese o predă este Taiji Quan. Ea spune că taiji-ul a făcut-o să ajungă, dintr-un om care lucra 16 ore pe zi, o persoană care face doar ceea ce este bun pentru oameni şi, bineînţeles, pentru ea. „La Târgu Secuiesc şi la Sfântu-Gheorghe predau taiji unor oameni care nu au avut niciodată vreo legătură cu această artă marţială. Sunt încă la început şi sunt de toate vârstele, inclusiv pensionari, care au o deschidere spre a-şi preveni problemele de sănătate. În Oradea, practicanţii au deja cunoştinţe mai aprofundate”, spune instructoarea.


În 1986 Organizaţia Mondială a Sănătăţii a clasificat taiji-ul ca fiind „cel mai eficient mijloc de păstrare a sănătăţii”, iar Emese vrea să-i facă pe mulţi să înţeleagă că trebuie să-şi păstreze sănătatea , să prevină îmbolnăvirea prin taiji.

Întrebări şi răspunsuri

Se organizează competiţii de taiji? Ai participat la astfel de competiţii?
Există un campionat naţional de taiji, dar eu nu am participat niciodată. Nu mă interesează competiţiile, eu am început să practic taiji pentru a-mi păstra sănătatea şi asta fac în continuare.

Este o vârstă potrivită pentru a începe practicarea taiji-ului?
Eu recomand începerea practicării taiji-ului de la 30 de ani. La acea vârstă oamenii sunt maturi atât fizic, cât şi psihic. Până la acea vârstă recomand artele marţiale externe, nu cele ce ţin de interior, de energii.

Ce-i place

Emese spune că-i place natura şi dacă ar avea posibilitatea ar prefera să trăiască undeva lângă o pădure. Îi place mâncarea simplă, tot ceea ce oferă natura cu fiecare sezon. Este fascinată de mirodeniile foarte aromate.

Ce nu-i place

Emese spune că nu-i place nimic ce e inutil, ce distruge şi ce nu e demn de a fi uman. Ea mai spune că nu-i place nimic ce nu e practic şi exclude de aici artele, care din punctul ei de vedere sunt practice şi necesare.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite