Porţi deschise pentru fostul prim procuror Vasile Popa. Judecătorii Înaltei Curţi l-au lăsat în arest la domiciliu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vasile Popa
Vasile Popa

Totodată, judecătorii Înaltei Curţi au respins şi contestaţia depusă de Vasile Popa, care nu a fost de acord cu arestul la domiciliu, solicitând o altă măsură.

Totodată, judecătorii Înaltei Curţi au respins şi contestaţia depusă de Vasile Popa, care nu a fost de acord cu arestul la domiciliu, solicitând o altă măsură.

“Respinge, ca nefondate, contestaţiile formulate de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Direcţia Naţională Anticorupţie - Serviciul Teritorial Oradea şi de inculpatul Popa Vasile Constantin împotriva încheierii din 21 ianuarie 2015 a Curţii de Apel Oradea – Secţia penală şi pentru cauze cu minori, pronunţată în dosarul nr. 490/35/P/2014. Obligă contestatorul inculpat la plata sumei de 125 lei cheltuieli judiciare către stat, din care suma de 25 lei, reprezentând onorariul parţial al apărătorului desemnat din oficiu până la prezentarea apărătorului ales se avansează din fondul Ministerului Justiţiei. Cheltuielile judiciare ocazionate cu soluţionarea contestaţiei declarate de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Direcţia Naţională Anticorupţie - Serviciul Teritorial Oradea rămân în sarcina statului. Definitivă”, se arată în soluţia dată de Înalta Curte.

Săptămâna trecută, completul de judecată al Curţii de Apel Oradea a decis să admită cererea lui Vasile Popa, şi a dispus înlocuirea arestului preventiv cu arestul la domiciliu pe o durată de 30 de zile.

Fostul prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, Vasile Popa, a fost trimis în judecată la sfârşitul anului trecut de procurorii DNA din structura centrală pentru luare de mită, trafic de influenţă, abuz în serviciu, distrugere de înscrisuri, favorizarea infractorului şi instigare la prelevarea de organe care au pus în pericol o anchetă penală.

El este acuzat  de şantaj, luare de mită, instigare la efectuarea unei prelevări atunci când prin aceasta se compromite o autopsie medico-legală,  două infracţiuni de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, două infracţiuni de distrugere de înscrisuri şi două infracţiuni de favorizarea făptuitorului.

” În sarcina acestuia s-au reţinut infracţiunile concurente de: – şantaj, – luare de mită, – instigare la efectuarea unei prelevări atunci când prin aceasta se compromite o autopsie medico-legală, – două infracţiuni de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, – două infracţiuni de distrugere de înscrisuri , – două infracţiuni de favorizarea făptuitorului”, au anunţat procurorii DNA.

Din ordonanţa de reţinere întocmită de procurori a reieşit că, ”în perioada 2013 – 2014, inculpatul Popa Vasile-Constantin, prim procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, a constrâns o persoană să îi remită o sumă de bani, prin ameninţarea acesteia cu o serie de grave repercusiuni la care s-ar supune, în cazul în care nu i-ar remite suma de 7.700 lei, reprezentând diferenţa de bani rămasă nerestituită dintr-un împrumut acordat anterior. Pentru aceasta, inculpatul a uzat de calitatea sa de prim procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, precum şi de relaţiile pe care le are cu instituţii de control de pe raza judeţului, fapt ce a creat şi a accentuat starea de temere a persoanei vătămate; în perioada care a urmat, firma aparţinând persoanei vătămate a fost controlată în repetate rânduri, fiind aplicate şi sancţiuni contravenţionale”.

”În perioada 2011 – septembrie 2013, inculpatul Popa Vasile-Constantin, în calitate de prim – procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, a primit de la un denunţător, diferite foloase necuvenite, constând în principal, în plata periodică (de circa 2 – 3 ori pe lună) a unor sume de bani cuprinse între 500 şi 1.500 euro. De asemenea, denunţătorul i-a construit şi amenajat lui Popa Vasile-Constantin, pe cheltuiala sa, un teren de tenis de câmp şi i-a asigurat şi alte foloase, cum ar fi plata unor bilete de avion, cazări la hotel, precum şi alte servicii de care a beneficiat magistratul. Valoarea totală a foloaselor necuvenite pe care Popa Vasile-Constantin le-a primit de la denunţător este de circa 50.000 euro. În schimbul foloaselor remise, inculpatul Popa Vasile, în calitatea pe care o deţinea, urma să protejeze activitatea infracţională a denunţătorului şi să nu îşi îndeplinească atribuţiile de serviciu prevăzute în Codul de procedură penală, Legea 303/2004 privind statutul magistraţilor, Legea 304/2004 privind organizarea judecătorească şi propriile reglementări interne, constând în conducerea şi coordonarea directă a activităţii de urmărire penală a Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor. Astfel, legal şi conform atribuţiilor de serviciu, prim procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, Vasile-Constantin Popa, ar fi trebuit să ia măsuri pentru tragerea la răspundere penală a denunţătorului, implicat în activităţi evazioniste ce au prejudiciat cu sume importante bugetul general consolidat al statului”, mai arată procurorii.

De asemenea, anchetatorii susţin că ”în perioada iunie – septembrie 2009, inculpatul Popa Vasile Constantin, în calitate de prim procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Oradea, şi-a exercitat în mod defectuos atribuţiile de serviciu, aducând atingere gravă interesului general de înfăptuire a justiţiei şi, implicit, intereselor legitime ale Parchetului de pe lângă Tribunalului Bihor, afectând grav încrederea justiţiabililor în această instituţie chemată să aplice legea şi să înfăptuiască actul de justiţie, prin aceea că a distrus rechizitoriul din data de 10.06.2009 emis într-un dosar al Parchetului de pe lângă Judecătoria Oradea, după care, la data de 16.09.2009, a dispus scoaterea de sub urmărire penală a unei persoane care avea calitate de învinuit, fără a emite soluţie procedurală de infirmare a actului de sesizare a instanţei, obţinând în acest mod un folos necuvenit pentru învinuit”.

În ordonanţa procurorilor se mai arată că ”în perioada iulie 2010 – ianuarie 2011, inculpatul Popa Vasile Constantin, în calitate de prim procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Oradea, şi-a exercitat în mod defectuos atribuţiile de serviciu, aducând atingere gravă interesului general de înfăptuire a justiţiei şi implicit intereselor legitime ale Parchetului de pe lângă Tribunalului Bihor, afectând grav încrederea justiţiabililor în această instituţie chemată să aplice legea şi să înfăptuiască actul de justiţie, prin aceea că a distrus un alt rechizitoriu întocmit de Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea, obţinând în acest mod un folos necuvenit pentru trei persoane care fuseseră învinuite în acel dosar”. Astfel, la data de 31 ianuarie 2011, a fost întocmit un nou act de sesizare al instanţei, dispunându-se trimiterea în judecată a celor trei persoane, rechizitoriul fiind confirmat de prim procurorul adjunct al Parchetului de pe lângă Judecătoria Oradea.

DNA menţionează că în cursul lunii aprilie 2014, inculpatul Popa Vasile Constantin l-a determinat pe şeful Serviciului de Medicină Legală Bihor să-şi dea acordul pentru prelevarea de organe de la victima unei agresiuni, care era în moarte cerebrală, într-un caz în care legea interzicea expres acest fapt, cu consecinţa compromiterii autopsiei medico-legale.

.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite