Poliţiştii au găsit-o pe tânăra care a vrut să incendieze steagul Ungariei în Oradea. UDMR îi cere 10.000 lei şi să fie trimisă la „curs de toleranţă şi convieţuire“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tânăra care a încercat să incendieze steagul Ungariei din Pasajul Vulturul Negru din Oradea a refuzat să dea declaraţii
Tânăra care a încercat să incendieze steagul Ungariei din Pasajul Vulturul Negru din Oradea a refuzat să dea declaraţii

Poliţiştii au identificat-o pe tânăra care, la sfârşitul anului trecut, a fost filmată în timp ce încerca să incendieze drapelul Ungarei arborat pe sediul UDMR Bihor din Pasajul Vulturul Negru din Oradea.

Este vorba despre o tânără în vârstă de 21 ani faţă de care poliţiştii orădeni au început urmărirea penală pentru distrugere. 

Tânăra, care este orădeancă, a fost citată deja la sediul Poliţiei municipiului Oradea, unde s-a prezentat însoţită de avocat şi a refuzat să facă vreo declaraţie. 

Organizaţia judeţeană a UDMR s-a constituit parte civilă în dosar şi solicită daune morale de 10.000 lei autoarei, dar şi obligarea tinerei să urmeze un program de reintegrare socială, în care să fie educată "despre convieţuire şi toleranţă comunitară", după cum a declarat cotidianului maghiar Bihari Naplo, Botházy Nándor, preşedintele executiv al UDMR Oradea.

Acesta susţine totodată că suma cerută este simbolică, deoarece "prejudiciul este nepreţuit, deoarece este un atac asupra unei embleme naţionale. După cum se ştie, fata nu a reuşit să incendieze steagul doar pentru că a fost oprită de tânărul care a şi filmat tentativa de incendiere", a mai spus Botházy.

Incidentul s-a produs în noaptea de 29 spre 30 decembrie. Urcată pe câteva scaune, tânăra a încercat să incendieze steagul Ungariei cu o brichetă, scena fiind filmată de un orădean care în final, a şi intervenit să o oprească.

O zi mai târziu, UDMR Bihor a reclamat cazul Poliţiei solicitând ca autoarea vandalismului să fie cercetată atât pentru distrugere, cât şi pentru incitare la ură respectiv pentru discriminare.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite