FOTO Pledoarie pentru muzeele comunismului. În ce an ar putea România avea primul muzeu de stat al regimului totalitar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România ar putea avea un muzeu de stat al comunismului abia în anul 2018. Acesta ar urma să se afle în Bucureşti, propunerea fiind discutată în cadrul unui congres organizat la Oradea. Chiar dacă România a trăit sub regimul comunist zeci de ani, un muzeu al regimului totalitar nu există, expoziţiile sau memoriale înfiinţate prin iniţiative private fiind cele care amintesc de el.

Aproximativ 35 de specialişti muzeografi şi istorici din România şi din Ungaria s-au reunit la Oradea, pentru trei zile, la workshopul 'Pledoarie pentru muzee ale comunismului în România'. 

Oradea a fost aleasă ca exemplu de bune practici, pentru că în luna decembrie în Cetatea Oradea s-a inaugurat un spaţiu memorial dedicat represiunii şi rezistenţei în Bihor. Este al treilea workshop care adună mai multe persoane care se ocupă de represiunea comunistă, în sensul înfiinţării de muzee şi memoriale în mai multe localităţi. Printre oaspeţi a venit şi unul dintre directorii de cercetare ai Muzeului terorii din Budapesta.

Preşedintele IICCMER, Radu Preda, a declarat că este necesar un muzeu al crimelor comunismului. 

“Crezul institutului nostru, exprimat în mod public, este crearea unui muzeu al crimelor comunismului în Bucureşti. Dar la fel de mare nevoie avem de spaţii ale memoriei în oraşele importante ale ţării. Astfel, ne-am propus să creăm un forum - o reţea informală prin care să-i adunăm pe cei care încearcă să intre în această logică memorială. (...) România are o resursă imaterială care nu a fost exploatată suficient, este vorba de foarte multă suferinţă, care poate fi pentru noi toţi un izvor de sens în perioadele grele, de confuzie sau manipulare. În ceea ce priveşte orizontul centenarului care va avea loc peste câţiva ani, pot să spun că din cei 100 de ani de Românie unificată, 75 sunt sub semnul unor discuţii antagonice. În timp ce unii văd în anumite personalităţi ale istoriei noastre criminali de război, alţii îi asociază cu eroi ai neamului. Tocmai de aceea, un muzeu al crimelor comunismului este o urgenţă pentru a ne pune în rânduială conştiinţa istorică,” a afirmat Radu Preda. 

În ţară există doar câteva locuri dedicate comunismului. Unul dintre cele mai cunoscute este Memorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei de la Sighetu Marmaţiei, creat în 1993 printr-un proiect cadru propus Consiliului Europei de Ana Blandiana. Turişti aduce şi expoziţia permanenţă dedicată rezistenţei şi represiunii în Bihor, recent înfiinţată în Cetatea Oradea.

"Avem 10 încăperi, 10 celule pe care am început să le amenajăm. Am avut cetăţeni din Anglia, din Ungaria în mod special, din Italia dar şi mulţi orădeni sau din întreaga ţară chiar au fost interesaţi de acest spaţiu", a precizat Cristina Puşcaş, din partea Asociaţiei “Cei 40 de mucenici”. 

La evenimentul de la Oradea au mai participat viceprimarul municipiului Oradea, Huszar Istvan, preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Cornel Popa, directorul Muzeului Ţării Crişurilor, Aurel Chiriac, şeful Direcţiei pentru Cultură Bihor, Lucian Silaghi, deputata Florica Cherecheş, prof. univ. dr. Gabriel Moisa de la Universitatea Oradea. 

Va mai recomandam:

Judecătorul Horaţiu Dumbravă atacă dur Curtea Constituţională: "Un judecător al Curţii Constituţionale îşi permite să dea lecţii instanţelor şi judecătorilor"

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite