Peste 3.5 milioane de euro pentru construirea unei parcări de tipul "park&ride". Unde se va amenaja

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Parcarea ar urma sa dispuna de 265 de locuri
Parcarea ar urma sa dispuna de 265 de locuri

Proiectul unei parcări subterane de tip "park& ride", în valoare de 3,6 milioane de euro, în jurul Catedralei ortodoxe din centrul oraşului, care va fi destinată turiştilor şi navetiştilor.

"Avem 25.000 de navetişti care vin zilnic în Oradea. Dintre aceştia, în jur de 10.000 vin cu maşinile personale şi trebuie să parcheze în oraş. Acest flux de navetişti este dublat în perioada primăvară-toamnă de un aflux de turişti din judeţele învecinate. Parcarea are scopul de a prelua maşinile cu care vin în oraş, iar de acolo să călătorească fiecare cu mijloacele de transport alternative: tramvai, bicicletă sau pe jos", a declarat Ilie Bolojan, primarul municipiului Oradea.

Amplasarea parcării a fost stabilită în jurul Catedralei ortodoxe, pentru că este locul cu cel mai important flux de circulaţie dinspre Cluj Napoca şi, de asemenea, deoarece este foarte aproape linia de tramvai care permite deplasarea în trei direcţii ale oraşului.

"Urmărim ca prin realizarea acestei parcări, numărul de maşini care ajung în zona centrală să se reducă, să scadă congestia din trafic", a spus Bolojan.

Faţă de celelalte parcări, aceasta va fi operată în colaborare cu regia locală de transport în comun. Pentru a stimula folosirea acestei parcări, tariful va fi unul mai mic faţă de restul parcărilor, iar şoferii care vor parca aici vor putea călători gratuit cu mijloacele de transport în comun în baza tichetului de parcare emis în cursul aceleaşi zile.

Parcarea park & ride va avea o capacitate de 265 de locuri, aceasta va fi subterană, pe un singur nivel, cu două intrări dinspre şanţul Cetăţii şi va fi dotată şi cu o staţie de încărcare a maşinilor electrice.

Proiectul va fi finanţat din fonduri europene, deoarece există oportunitate prin Axa de mobilitate, având banii necesari pentru a realiza studiul de fezabilitate dintr-un alt proiect european. Valoarea proiectului se ridică la aproximativ 3,6 milioane de euro. Studiul de fezabilitate este în lucru, va fi finalizat în luna august, după care va fi depusă cererea de finanţare europeană în luna octombrie. În cazul în care proiectul va fi primi fondurile necesare, cu şanse mari, a spus primarul, lucrările ar urma să înceapă în cursul primăverii anului 2019.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite