FOTO Perspectivele juridice ale studenţilor la Drept. Avocatul Răzvan Doseanu: „Cei mai buni profesori de penal sunt recidiviştii“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Studenţii Facultăţii de Drept din Oradea au aflat, de la specialişti, care sunt le sunt perspectivele profesionale după terminarea studiilor.

În cadrul evenimentului „Perspective juridice”, organizat de către asociaţia ELSA Oradea au fost invitaţi avocaţii Răzvan Doseanu şi Cosmin Buta (stagiar), consilierii juridici Ioana Sasu-Sbârciog şi Horaţiu Ganea şi Paul Prada - practician în insolvenţă şi vicepreşedinte UNPIR Bihor.

Scopul evenimentului a fost acela de a contribui la educaţia juridică a studenţilor şi de a prezenta aspectele definitorii ale profesiilor, paşii care trebuie urmaţi, avantajele şi dezavantajele, oferind şi răspunsuri la curiozităţile studenţilor.

„ Este important din timpul facultăţii să ştiţi ce vreţi să faceţi după terminarea studiilor. Concurenţa este foarte mare. Mergeţi la procese, studiaţi cum arată din interior fiecare meserie pentru a alege ce vă place şi ce vi se potriveşte. Este foarte important să fii specializat. Când faci de toate este dificil să le faci pe toate bine. Meseria de avocet este cea mai dinamică. Nu-ţi face nimeni programul, ţi-l faci singur, dar dacă vrei să ai succes lucrezi mult mai mult decât se lucrează în alte meserii. Nu este deloc uşor. În fiecare lună vreau să mă las de avocatură pentru că unele soluţii, multe definitive, sunt greu de înţeles. Pe de altă parte, trebuie să ştiţi că nu există satisfacţie mai mare ca aceea în care dovedeşti nevinovăţia unui om acuzat pe nedrept. Asta nu se poate plăti cu bani. Dacă vreţi să intraţi în avocatură ca să faceţi bani, trebuie să ştiţi că doar în timp îi puteţi face. Dacă vreţi să îi faceţi repede, s-ar putea să ajungeţi acolo unde nu vreţi. Dacă ar fi să aleg azi, Penaul îmi e la suflet, dar Comercialul este mai elegant. Cei mai buni profesori de penal sunt recidiviştii.”, le-a transmis studenţilor avocatul Răzvan Doseanu.

În acelaşi timp, avocatul stagier Cosmin Buta le-a explicat celor prezenţi cât de solicitantă este meseria de avocat şi cât efort trebuie depus pentru a ajunge în Barou.  “Avocatura nu se face pentru bani. Trebuie să porniţi cu gândul că eşti psihologul, sfătuitorul şi strategul salvării clientului, să găseşti cele mai bune soluţii pentru el. Să nu deveniţi niciodată stăpânul legii, ci sclavul ei”, a punctat Cosmin Buta.

 Consilierul juridic Ioana Sasu-Sbârciog a povestit despre cum este organizată, la nivel naţional şi judeţean, meseria pe care o practică şi în baza căror legi.

„Mi-aşi dori să fiu în locul vostru, să am vârsta şi perspectivele pe care voi le aveţi, acum când totul se mişcă mai repede şi mai bine, când aveţi acces la tehnologii noi şi informaţie. Meseria de consilier juridic nu este una liberală, dar ce facem noi este asemănător în proporţie de 99,99% cu ce face un avocat. Cred că este util pentru voi să ştiţi că, pe lângă meseria de avocat, există şi alternative aproape similare ca stil de muncă”, a spus Ioana Sasu-Sbârciog.

De asemenea, Paul Prada, practician în insolvenţă şi vicepreşedinte UNPIR, le-a spus studenţilor că nu există absolvent de Drept care să nu-şi găsească un loc pe piaţa muncii, în domeniul juridic, dacă îşi doreşte cu adevărat.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite