Pentru un an nou fericit și cu noroc, mâncați piftie, carne de porc și pește

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Friptura de porc nu trebuie să lipsească de pe masa de Revelion
Friptura de porc nu trebuie să lipsească de pe masa de Revelion

Etnograful Crăciun Parasca a explicat care este semnificația meniului de An Nou și de ce este interzis să punem pe masă carne de pasăre. În Bihor, solzii de pește nu au o semnificație aparte. Pentru a avea parte de mulți bani în noul an, aici se obișnuiește să se pună pe masă boabe de fasole sau mazăre.

„De la Crăciun până la Bobotează, în Bihor se mănâncă porc, fiindcă acesta scurmă pământul mereu înainte, și pește, fiindcă acesta înoată tot înainte. Găina, care râcâie pământul înapoi, simbolizează regresul, trecutul", a spus Crăciun Parasca, amintind că numele lunii ianuarie vine de la zeul Ianus, care era înfățișat cu două fețe opuse: una privea înainte, cealaltă, înapoi.

Pentru obraji fragezi

În privința piftiei, Parasca a amintit că, în Bihor, femeile mănâncă din ea, până la Bobotează, pentru a avea obrajii rumeni și fragezi. Despre pește bihorenii au considerat mereu că aduce noroc, dacă e consumat la masa de Revelion. Cu toate acestea, superstițiile din alte zone, legate de solzii de pește, nu au prins la noi în județ. „La noi nu se obișnuiește să se pună solzi de pește sub preș, la intrare. Acesta nu e un obicei bihorenesc, cum de altfel nu e nici umblatul cu sorcova", a spus Crăciun Parasca.

Boabe de fasole sau mazăre

La cumpăna dintre ani, mâncărurile joacă un rol important, cel mai des în această zi punându-se pe masă friptură de purcel. De asemenea, se spune că cine mănâncă în prima zi din an mâncăruri preparate din diferite boabe (fasole, mazăre) va avea bani mulţi în noul an.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite