Patronii bihoreni se simt fără apărare în faţa ţeparilor: „Oamenii legii par avocaţii hoţilor"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Având în vedere că tot mai mulţi oameni de afaceri cad victime unor ţepari care plătesc cu file cec şi bilete la ordin fără acoperire, Asociaţia Firmelor Bihorene a organizat joi o întâlnire între patroni, procurori şi poliţişti, pentru a vedea ce se poate face pentru ca întreprinzătorii să nu ajungă în situaţii dramatice, cum a fost, de exemplu, cazul italianului Zappa Aldizio, care şi-a împuşcat în cap partenerul

La dezbaterea publică pe tema modului de soluţionare a plângerilor penale referitoare la înşelăciunea cu cecuri şi bilete la ordin şi delapidărilor prin furt de combustibil, organizată de Asociaţia Firmelor Bihorene (AFB) şi Asociaţia „Condamnă Corupţia!", au participat peste 40 de proprietari şi jurişti ai firmelor membre ale AFB. Discuţia acestora cu reprezentanţii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Oradea (procuror şef Secţie Urmărire Penală - Galoş Păunel), respectiv Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bihor (inspector principal Florian Sîrca) a durat aproximativ două ore şi jumătate.

Nu se simt protejaţi de lege

Reprezentanţii firmelor bihorene au acuzat, la unison, modul în care oamenii legii soluţionează plângerile penale referitoare la înşelăciunea cu cecuri şi bilete la ordin şi delapidarea prin furt de combustibil (prin neînceperea urmăririi penale sau scoaterea de sub urmărire penală), folosind inclusiv expresii de genul „oamenii legii par avocaţii hoţilor", „noi plătim taxe, nu cei care ne fură", „noi plătim salariile bugetarilor". De cealaltă parte, reprezentanţii oamenilor legii au explicat modul în care firmele se pot proteja de „ţepari" şi de angajaţii-delapidatori, precum şi care este calea cea mai eficientă de urmat pentru recuperarea unui prejudiciu produs prin aceste moduri.

 Proceduri anevoioase

De asemenea, oamenii legii au recunoscut că, atât exectuarea silită a debitorilor, cât şi atragerea lor la răspunderea penală, în cazul în care au emis cu bună ştiinţă file cec şi bilete la ordin fără acoperire de lichidităţi băneşti în cont, reprezintă o procedură  anevoioasă şi complexă şi care, de cele mai multe ori, echivalează cu imposibilitatea recuperării debitului şi tragerea la răspundere penală a făptuitorului. În ceea ce priveşte delapidarea prin furt de combustibil, oamenii legii au precizat că încadrarea juridică corectă ar fi „abuz de încredere" şi că sumele furate sunt, de cele mai multe ori, prea mici pentru a antrena răspunderea penală a făptuitorilor.

Concluzii

 La final, participanţii au concluzionat că, având în vedere că noul Cod Penal dezincriminează înşelăciunea prin emiterea de cecuri şi bilete la ordin fără acoperire, AFB va milita pentru reincriminarea acesteia. Juriştii membrilor AFB vor lucra la un proiect de Lege a plăţilor, care în acest moment nu există în România, şi, în viitorul apropiat, AFB va face propuneri de modificare a Legii insolvenţei, astfel încât aceasta să nu mai protejeze „ţeparii". „După finalizarea proiectelor mai sus menţionate, AFB va organiza o întâlnire cu parlamentarii bihoreni, pentru a le solicita susţinerea în Parlamentul României a iniţiativelor", a spus Radu Silaghi, director executiv la AFB.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite