Parmigiana de vinete, o alternativă pentru lasagna. Reţeta senzaţională pentru o zi de vară

Parmigiana de vinete, o alternativă pentru lasagna. Reţeta senzaţională pentru o zi de vară

FOTO: stage.tlntv.com

O reţetă tradiţională din sudul Italiei şi o alternativă pentru lasagna, parmigiana de vinete este uşor de preparat şi delicios, perfect ca aperitiv, dar şi ca fel principal, putând fi însoţit de carne sau peşte la grătar.

Ştiri pe aceeaşi temă

Înainte de a ajunge la cuptor, vinetele pot fi pregătite în două feluri - pane sau la grătar. Se taie felii groase de un centimetru, rotunde ori pe lungime, şi se sărează, ca să-şi lase zeama amăruie. 
 
În timp ce vinetele stau la scurs, se pregăteşte sosul. Ceapa se taie mărunt şi se căleşte în ulei de măsline, se adaugă usturoiul tocat şi apoi roşiile tăiate cubuleţe. Dacă folosiţi roşii proaspete, acestea se opăresc, se decojesc şi apoi se toacă. Sosul se fierbe aproximativ 10 minute, până se îngroaşă, iar la final se condimentează cu sare, piper şi se adaugă busuiocul tăiat mărunt. 

Ingrediente pentru  4 persoane

  • 2 sau 4 vinete potrivite
  • 2 cutii de roşii tocate în bulion (sau 1.5 kg roşii proaspete, dacă e vară)
  • 250g mozzarella 
  • 150g parmezan 
  • o mână mare de frunze de busuioc proaspete
  • 2 căţei de usturoi
Vinetele se prăjesc pe ambele părţi, mozzarela se taie feliuţe subţiri, parmezanul se rade într-o farfurie iar busuiocul se ţine aproape. 
 
Într-o tavă mijlocie se aşează întâi un strat de vinete, peste ele se întind câteva linguri de sos de roşii, apoi câteva frunze de busuioc, feliuţe de mozzarela şi o mână de parmezan. Apoi, încă un strat vinete, sos de roşii, frunze de busuioc, mozzarela şi parmezan, având grijă ca ultimul strat să fie cu parmezan. De la forma în care sunt tăiate şi aşezate vinetele în tavă vine şi denumirea reţetei, parmigiana fiind, de fapt, şipcile paralele dintr-un oblon de lemn. 
 
Când toate ingredientele sunt în tavă, aceasta se introduce în cuptorul preîncălzit la 190°C/gas 5, pentru aproximativ 20 de minute, până când se gratinează frumos.
 
Se serveşte cât e cald, însă sunt gustoase şi reci.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: