Pandemia a dublat numărul înmormântărilor la Oradea. Timpul de aşteptare a ajuns la o săptămână

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: arhiva
FOTO: arhiva

Valul de decese cauzate de pandemie a dublat timpul de aşteptare pentru înmormântări, la Oradea, unde administraţia locală a decis să plafoneze taxele de depozitare a decedaţilor la camera frig, dar şi să extindă cimitirul cu noi parcele pentru defuncţi.

Potrivit directorului Administraţiei Domeniului Public (ADP) SA Oradea, Liviu Andrica, în prezent, la Cimitirul Municipal Rulikowski, timpul de aşteptare pentru programarea unei înmormântări este de aproximativ o săptămână, în loc de 2-3 zile, cum era înainte, în condiţiile în care numărul înmormântărilor programate a fost mărit la 10 sau chiar 11 pe zi, iar personalul angajat pentru săpatul gropilor a fost suplimentat. 

Având în vedere intervalul mare de timp, au fost familii care au preferat să plătească o taxă specială, de cel puţin două sau trei ori mai mare decât cea uzuală, pentru a-şi înhuma rudele în weekend, când costurile unei înmormântări se ridică sâmbăta la 2.500 lei, iar duminica la 3.000 lei. Pentru a le veni în ajutor celor care nu-şi permit astfel de taxe, conducerea Administraţiei Domeniului Public (ADP) Oradea a decis să plafoneze această sumă la maximum 300 de lei, indiferent de câte zile urmează a fi depozitat decedatul la camera frigorifică, înainte de înmormântare. Toţi cei care au achitat mai mult de 300 de lei în această perioadă, sunt aşteptaţi să depună o cerere pentru restituirea banilor, la sediul Administraţiei Domeniului Public SA", a declarat directorul.

Având în vedere numărul mare de decese, camerele de frig ale cimitirului au fost umplute la refuz, iar acestea mai pot primi noi decedaţi doar în ordinea înmormântărilor, trupurile defuncţilor sunt ţinute în acest interval la morgile spitalelor orădene sau camerele de frig ale firmelor de pompe funebre.

Pentru a reduce cât mai mult timpul de aşteptare, începând de săptămâna viitoare, conducerea ADP a decis să extindă cimitirul, urmând să fie atribuite locuri şi în parcele noi, unde gropile vor putea fi săpate şi cu ajutorul utilajelor. 

ADP a anunţat, totodată, că angajează personal pentru cimitir, însă chiar şi aşa, capelele din cimitirul municipal şi-au atins deja capacitatea şi nu pot găzdui mai multe slujbe de înmormântare decât până acum. "S-a discutat la un moment dat despre organizarea de slujbe de înmormântare în paralel, la aceeaşi capelă, dar s-a renunţat la idee. Familia doreşte să se despartă de cel răposat în linişte şi să asculte o slujbă făcută doar pentru acesta, iar noi respectăm asta", a spus directorul Liviu Andrica.

În ultimele săptămâni, în fiecare zi sunt raportate decese multiple în Bihor, în rândul pacienţilor COVID-19. Marţi dimineaţĂ, au fost raportate 18 decese (pentru ziua precedentă), în timp ce miercuri numărul raportat a fost de 15 decese.

Vă recomandăm să mai citiţi: 

Sportivi versus Guvern: Curtea de Apel Oradea a anulat restricţiile în cazul sălilor de sport

Explozia misterioasă a unui foraj de apă din Bihor a „îngropat” o investiţie de milioane de lei

Oradea



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite