Originile româneşti ale scriitoarei americane care a câştigat Premiul Nobel pentru literatură în 2020

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Una dintre proprietăţile familie şi scriitoarea FOTO Arhiva Muzeului de Istorie
Una dintre proprietăţile familie şi scriitoarea FOTO Arhiva Muzeului de Istorie

Câştigătoarea Premiului Nobel pentru Literatură 2020 are origini bihorene, bunicii ei Henrik Glück şi Theresa Moskovitz fiind evrei fundamentalişti maghiari care au emigrat în Statele Unite în 1900 din oraşul Valea lui Mihai.

La începutul secolului al XX-lea, mica aşezare maghiară unde trăiau şi strămoşii Louisei Glück avea aproximativ 6.000 de locuitori, dintre care aproximativ 1.200 erau evrei ortodocşi. Familia poetei a participat activ la viaţa oraşului Valea lui Mihai şi a jucat un rol determinant în dezvoltarea localităţii. 

Bunicul poetei, Henrik Glück, conducea o firmă de comerţ cu material lemnos, „Feldmann şi Glück” în perioada în care au locuit acolo. Străbunicul ei s-a numit tot Henrik Glück şi, potrivit revistei evreieşti szombat.org, ar fi luptat în Revoluţia maghiară de la 1848.

Membrii familiei Glück au fost printre liderii comunităţii ortodoxe, printre constructorii sinagogii din localitate, dar şi în conducerea a numeroase instituţii şi firme locale. Numele lor apare în conducerea Băncii Populare. 

Un alt membru al familiei, Adolf Glück, a fost în Consiliul de administraţie al fabricii de cafea din Valea lui Mihai, Beck Replacement.

gluck

Foto credit: szombat.org

Faimoasa moară din oraş, Moara Gizella (foto, sus), a fost fondată şi administrată tot de un membru al familiei poetei, Benő Glück. Dar membrii familiei au luat şi o fabrică de sticlă şi o firmă de confecţii pentru femei. Avocatul Dr. Sándor Glück a luptat în primul război mondial. După bătăliile de la Isonzo din 1915 (dintre Italia şi Austro-Ungaria), i s-a acordat Crucea Carol.

Reguli stricte şi acţiuni filantropice

Evreii ortodocşi aveau reguli stricte, căsătoriile fiind acceptate doar între membrii comunităţii. Mulţi membri ai familiei Glück s-au căsătorit cu membrii familiei Feldmann, iar cei doi străbunici ai Louisei Glück erau din familia Feldmann. 

În cazul familiei Feldmann, Tivadar Feldmann a fost apicultorul oraşului, iar Aladár Feldmann a fost un erou de război în calitate de fotograf al Primului Război Mondial. A fost pe fronturi timp de patru ani şi s-a întors cu şapte medalii, însă şi-a pierdut fratele pe front.

Imagine indisponibilă

Una din fotografiile realizate în 1930 de Aladár Feldmann, expusă azi în Muzeul din Valea lui Mihai Foto credit: mihalyfalva.ro

 

Familia era cunoscută şi pentru acţiunile filantropice, ajutându-i permanent, înclusiv în preajma sărbătorilor, pe creştinii săraci, pe cei aflaţi în tranzit în oraş, pe soldaţii aflaţi în război şi pe cei care au rămaşi orbi ori au suferit alte răni sau handicapuri în timpul primului război mondial. În vara anului 1914, potrivit scrierilor vremii, Benő Glück a distribuit 100 de kilograme de făină printre familiile soldaţilor aflaţi pe front.

Emigranţi la început de secol XX

Bunicii Louisei Glück au decis să emigreze împreună cu cei şase copii din cauza situaţiei economice incerte de la începutul secolului XX, primind cetăţenia pe 29 ianuarie 1913 (foto, jos).

Imagine indisponibilă

Foto credit: familysearch.org

Multe dintre rudele lor au rămas acasă şi au căzut victime războaielor care au urmat. Astăzi, doar o piatră funerară tristă cu o mulţime de nume în limba maghiară din Cimitirul Evreiesc părăsit din Valea lui Mihai le mai păstrează amintirea.

Imagine indisponibilă

Foto credit: szomba.org

Laureată cu Nobel „pentru vocea sa poetică inconfundabilă care, cu frumuseţe austeră, face ca existenţa individuală să devină universală”, Louise Glück nu este la prima distincţie.

Născută pe 22 aprilie 1943, la New York, poeta a urmat cursurile Sarah Lawrence College şi Columbia University, fiind considerată unul dintre cei mai talentaţi poeţi americani contemporani.

Imagine indisponibilă

Pe 22 septembrie 2016, preşedintele Barack Obama i-a conferit poetei Louisei Glück National Humanities Medal (Medalia Naţională pentru Literatură) 2015 în timpul unei ceremonii în Camera de Est a Casei Albe din Washington. (Foto credit: AFP)

De-a lungul carierei, ea a predat la mai multe universităţi, între care la Universitatea Yale şi a fost recompensată cu Pulitzer (1993, pentru „The Wild Iris”) şi National Book Award (2014, pentru cea mai recentă carte de poezii, „Faithful and Virtuous Night”).

A publicat 12 colecţii de poezii şi câteva volume de eseistică. Nici una dintre ele nu a fost tradusă în limba română.

Vă recomandăm să mai citiţi: 

Poeta americană Louise Gluck, laureata premiului Nobel pentru Literatură pe 2020

De la bal, la spital: Mireasa de la nunta cu 350 de invitaţi oprită de Poliţie are COVID-19. Toţi invitaţii intră în carantină 

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite