Oraşul din România care a atras cele mai multe fonduri europene în 2017

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oradea este campioană la atragerea de fonduri europene în 2017. Faţa municipiului s-a schimbat în ultimii ani ca urmare a accesări de bani europeni, lucru ce a dus la dezvoltarea oraşului.

Potrivit datelor furnizate de Direcţia pentru Politici Fiscale şi Bugetare Locale din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Bugetare Locale, în 2017 Oradea a atras 14,3 de milioane euro din fonduri comunitare, sumă care reprezintă 86% din suma netă de 16,7 milioane euro încasată în total de cele 41 de primării reşedinţă de judeţ, inclusiv Capitala.

Pe următoarele locuri se clasează Giurgiu (cu 0,82 milioane euro), Constanţa (0,80 milioane euro), Alba Iulia (0,55 milioane euro) şi Baia Mare (0,51 milioane euro). Bucureştiul se clasează la coada clasamentului, cu 0,2 milioane euro atraşi anul trecut.

Imagine indisponibilă

„Am încercat să accesăm fonduri pe toate liniile, acolo unde au fost identificate nevoi ale oraşului. Avantajul nostru, pe lângă faptul că în spate se află multă muncă şi implicare, a fost că am anticipat că lucrurile trebuie să meargă mai fluent. Licitaţia şi contractul de execuţie s-au derulat înainte să avem contractul de finanţare semnat, ceea ce ne-a făcut să putem începe lucrările şi să putem termina o mare parte din ele mult mai repede. Lucrările s-au făcut pe banii constructorilor sau cu bani de la bugetul local, după care s-a făcut rambursarea“, a explicat Marius Moş, directorul Direcţiei Management Proiecte din Primăria Oradea.

Imagine indisponibilă

Cel mai important proiect

În ultimii ani, municipalitatea din Oradea a reuşit să schimbe faţa oraşului cu ajutorul fondurilor europene. Anul trecut, cea mai mare sumă din fonduri europene fost atrasă pentru proiectul de „Reabilitarea sistemului de termoficare urbană la nivelul municipiului Oradea pentru perioada 2009-2028“.

Imagine indisponibilă

„În 2016 s-au reabilitat 5,7 km din totalul de 20,28 km de reţea, iar în 2017, un număr de 15 km. Proiectul este finanţat prin Programul Operaţional Infrastructură Mare - Axa 7 – Creşterea eficienţei energetice la nivelul sistemului centralizat de termoficare în oraşele selectate. Valoarea totală a contractului de finanţare privind reabilitarea termică a sistemului de termoficare este de 118,8 milioane lei (cu TVA inclus), contribuţia municipiului fiind doar de 8%“, a afirmat viceprimarul Mircea Mălan.

Imagine indisponibilă

Oradea este unul dintre cele şapte oraşe selectate care au depus proiecte integrate de termoficare pentru continuarea investiţiilor începute în perioada 2007-2013 prin POS Mediu, în vederea asigurării sustenabilităţii investiţiilor iniţiale orientate spre îmbunătăţirea calităţii aerului şi luând în considerare evoluţiile în domeniul eficienţei energetice la nivelul centrelor urbane.

Printre cele mai importante proiecte derulate de către Primăria Oradea în ultimii ani se află noua centrală termică şi reţelele de termoficare, reabilitarea Pieţei Unirii, a Cetăţii Oradea, noi drumuri, pasaje sau spitale. Spre exemplu, piaţa centrală a oraşului a fost reabilitată cu 3,6 milioane de euro, lucrările fiind finalizate la sfârşitul lui 2016.

Imagine indisponibilă

Datele unui sistem informatic care permite monitorizarea proiectelor finanţate din fonduri europene arată că, între 2012-2016, peste 420 de milioane de lei au fost atraşi de către municipalitate prin fonduri europene. Pentru accesarea fondurilor europene 2014-2020, au fost depuse mai multe proiecte cum ar fi: extinderea reţelei de tramvaie, achiziţia de tramvaie, o nouă etapă pentru modernizarea reţelei de termoficare, dar şi pietonalizarea zonei centrale, proiecte ce depăşesc 150 de milioane de euro.


 

Oradea



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite