Oraşul care bagă maşinile în priză: Unde îţi vei putea încărca maşinile în Oradea

Oraşul care bagă maşinile în priză: Unde îţi vei putea încărca maşinile în Oradea

Foto: arhiva Adevărul

Primăria Oradea a stabilit amplasamentele pentru 16 staţii de încărcare a vehiculelor electrice şi intenţionează ca, în decurs de un an, să înfiinţeze o reţea cu cel puţin 33 de staţii de încărcare cu energie electrică, încercând să stimuleze folosirea maşinilor electrice şi hibrid pentru reducerea poluării şi creşterea calităţii vieţii în oraş.

Ştiri pe aceeaşi temă

Primele 16 staţii vor fi dispuse în spaţiile intens circulate pentru a fi la îndemâna proprietarilor de maşini nepoluante, investiţia estimată la circa 2,5 milioane lei urmând să se deruleze prin Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului, cu o contribuţie de 10% din partea oraşului. 
 
Locaţiile au fost stabilite în urma unei consultări cu orădenii derulate la sfârşitul anului 2016, ţinându-se cont totodată şi de situaţia juridică a terenurilor pe care se vor amenaja staţiile şi de puterea electrică disponibilă.
 
"Proiectul e în stadiul studiului de fezabilitate, urmând ca în perioada următoare să fie depus spre finanţare", a declarat viceprimarul Mircea Mălan.
 
Cele 16 staţii de încărcare vor fi amplasate la: Aquapark-ul Nymphaea (două staţii), Palatul de Justiţie din Parcul Traian, Serviciul de Paşapoarte din strada Republicii, Gara centrală, Primărie, Oradea Plaza, Universitatea din Oradea, Parcul Salca, Arena Antonio Alexe, Parcul Eurobusiness II, viitoarea sală polivalentă, străzile Alexandru Xenopol, Nufărului, Tudor Vladimirescu şi Bulevardul Dacia.
 
 O staţie va avea două prize cu curent continuu a câte 50 de kilowaţi şi o priză cu curent alternativ de 45 kilowaţi astfel încât să poată fi încărcate simultan 3 maşini. Încărcarea până la 80% a unei baterii de maşină ar putea dura circa 30 de minute.
 
Serviciul nu va fi unul gratuit. Plata va putea fi făcută printr-un card care, potrivit proiectului, va fi comercializat la chioşcurile companiei de transport local ori prin telefon.
 
Până la 1 ianuarie 2020, municipalitatea preconizează înfiinţarea unei reţele cu cel puţin 33 de staţii de încărcare cu energie electrică. În acest sens, conducerea Primăriei vrea să promoveze o Hotărâre de Consiliul Local care să impună instituţiilor subordonate cum ar fi Termoficare, Compania de Apă, Oradea Transport Local sau Administraţia Domeniului Public dar şi  hotelurilor şi hypermarketurilor din municipiu montarea unor astfel de staţii pe cheltuiala lor.
 
Agenţii economici vor amenaja staţiile pe cheltuiala lor şi vor rămâne în proprietatea lor, aceştia urmând să stabilească politica de tarifare.
 
Investiţia pe un punct de încărcare se ridică la circa 2.000 – 5.000 euro pentru o staţie normală, respectiv între 25.000 şi 45.000 euro pentru una cu încărcare rapidă.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările