Orădenii răsculaţi împotriva primarului Ilie Bolojan: „Aţi vrut să vă cumpăraţi locul în rai cu 4 lei pe metru pătrat?“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Primarul Ilie Bolojan (stânga) faţă în faţă cu unul dintre protestatari, în timpul şedinţei de consiliul local
Primarul Ilie Bolojan (stânga) faţă în faţă cu unul dintre protestatari, în timpul şedinţei de consiliul local

Locuitorii din cartierul Tineretului, situat la ieşirea din Oradea spre Cluj, îi cer primarului Ilie Bolojan să revoce o hotărâre de consiliu local privind alocarea unei suprafeţe de 900 metri pătraţi pentru construirea unei biserici ortodoxe pe locul despre care oamenii susţin că era rezervat unui proiect de bugetare participativă privind amenajarea unui parc.

Oamenii au şi înaintat Primăriei Oradea o plângere prealabilă solicitând revocarea Hotărârii Consiliului local, arătând că 740 de proprietari de case au votat pentru amenajarea unui parc şi doar 77 de familii au semnat pentru biserică, iar joi s-au prezentat la şedinţa Consiliului Local pentru a le atrage atenţia asupra situaţiei. 

“Aţi dorit să vă cumpăraţi locul în rai cu 4 lei pe metru pătrat?", a întrebat Dumitriu, susţinând că hotărârea de Consiliu este "nelegală" pentru că "a fost adoptată fără consularea locuitorilor zonei".

Protestarii i-au mai reproşat edilului că în cartier există probleme mai importante decât construcţia unei biserici, cum ar fi lipsa asfaltului, a unei şcoli sau grădiniţe, cei mai vehemenţi contestatari fiind  proprietarii loturilor din vecinătatea lăcaşului de cult. 

harta

 " Eu şi cu fiul meu plătim împreună o concesiune de 1.000 euro pe lună. N-am avut informaţia că aici se construieşte o biserică. Pe parcela din faţa mea era spaţiu verde. Mi-am luat teren în cartierul Tineretului ca să am linişte, nu altceva", a explicat orădeanul Şandor Gal, care va avea o biserică la doar 18 metri de geam.

Primarul Ilie Bolojan consideră, însă, că nu e o catastrofă să stai la 18 metri de biserică. “Dacă ar fost un night club sau o hală în care se taie toată ziua, ar fi fost altceva", spune edilul, explicând totodată că Biserica Ortodoxă nu a primit acel teren cu titlu gratuit, contravaloarea concesiunii urmând să fie “tăiată” din sumele pe care le avea de primit de la bugetul local”.

Edilul susţine totodată că parcul la care fac referire protestatarii urmează să se amenajeze, aşa cum a fost promis, însă pe un alt teren, chiar în apropierea celui pe care se ridică biserica iar până în 2021, toate străzile din cartier vor fi asfaltate. Cât despre hotărârea de Consiliu Local contestată, primarul Oradei îi îndeamnă pe protestatari să o atace în instanţă.“Problema alocării de teren pentru biserică în Cartierul Tineretului este exploatată de persoane angajate politic care doresc să exploateze curent anticlerical", a mai spus Bolojan, cu trimitere la Vasile Dumitriu, fost membru al organizaţiei non-guvernamentale "Oradea Civică", apropiat al Alianţei 2020 USR PLUS.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite