Orădenii sunt așteptați să se înscrie voluntari pentru un județ mai curat, în septembrie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ecologizare
Ecologizare

Spaţiile verzi şi zonele turistice din Bihor vor fi mai curate după data de 25 septembrie, dacă orădenii și bihorenii se decid să pună umărul la treabă. Campania naţională Let's Do It România şi-a găsit ecoul și în județul nostru, câteva zeci de voluntari reușind în această vară să realizeze o hartă cu cele mai poluate zone din Bihor.

Campania „Let's do it România", care-şi propune să adune toate gunoaiele din ţară într-o singură zi, şi-a găsit adepţi şi în urbea de pe Criş. „S-au făcut nenumărate operaţiuni de ecologizare, dar în locuri punctuale, la o peşteră, la un  lac, la marginea oraşului. Acest proiect îşi propune ca, în acelaşi timp, sute de orădeni şi bihoreni, să acţioneze în toate zonele pline de deşeuri", spune coordonatorul local al campaniei, beiușanul Şerban Bârlău.

Inginer de meserie, Şerban recunoaşte că nu a avut ocazia să participe la ecologizări. „M-am înscris în acest proiect pentru că eu cred că peisajele noastre sunt foarte frumoase şi putem atrage turiştii. Turismul înseamnă bani pentru judeţ, iar o ecologizare făcută la un asemenea nivel, cu voluntari, reduce enorm din cheltuielile pe care le-ar avea un ONG sau o instituţie cu igienizarea", crede Şerban.

Chiar dacă din pricina perioadei de vacanță foarte puțini voluntari s-au înscris în campanile, coordonatorul speră ca până în 25 septembrie să adune cât mai mulți oameni. „Am reușit să relizăm aproximativ 60% din harta gunoaielor. Pentru igienizarea efectivă avem nevoie de 5.000 de voluntari", spune Bârlău. Doritorii se pot înscrie pe site-ul www.letsdoitromania.ro, sau îi pot scrie coordonatorului pe adresa serban-barlau@letsdoitromania.ro

Let's do it România!


Prima țară care a avut inițiativa de a strânge deșeurile într-o singură zi a fost Estonia. Modelul a fost urmat de Letonia şi Lituania în 2009, iar România le-a urmat exemplul în acest an. Acțiunea presupune implicarea cetăţenilor, a autorităţilor locale, a firmelor private, a operatorilor de salubritate, pentru a mobiliza populaţia să iasă în ziua stabilită şi să cureţe deşeurile conform planului realizat de către echipă. Ca obiective pe termen lung, proiectul îşi propune responsabilizarea cetăţenilor faţă de mediul înconjurător şi colaborarea cu autorităţile pentru îmbunătăţirea infrastructurii şi a sistemului de amenzi.

„Prin acest proiect ne propunem curăţarea mormanelor de gunoi din arealele naturale ale ţării, într-o singură zi. Mormanele de gunoi pe care le vom identifica şi curăţa în cadrul acestei campanii sunt gunoaiele aruncate de către cetăţeni (fie ei localnici sau turişti) în areale naturale. În mormanele de gunoi nu se includ zonele în care au fost transportate deşeuri cu utilaje şi depozitate sistematic (acestea fiind gropi de gunoi ilegale). Arealele naturale curăţate pot fi atât pe uscat, cât şi pe apă", se arată într-un comunicat al organizației.

Pentru cei care încă au îndoieli voluntarii au un mesaj:

„Doar pentru că te muţi cu 2 metri mai departe de o grămadă de gunoi când ieşi la picnic, asta nu înseamnă că mizeria nu mai e acolo. Doar pentru că alegi să te uiţi în altă parte, asta nu înseamnă că în apele râului care îţi alimentează oraşul cu apă potabilă nu plutesc zeci de mii de PET-uri şi pungi. Doar pentru că nu fotografiezi şi munţii de gunoaie când pleci în vacanţă, asta nu înseamnă că ei nu erau acolo.

Ce-ar fi să schimbăm foaia? Ce-ar fi să ne notăm în calendar o dată importantă pentru fiecare dintre noi: aceea în care sute de mii de români au spus "Stop!" şi şi-au curăţat ţara de PET-uri, pungi şi hârtii lăsate de alţii, purtate de vânt şi apă în cele mai frumoase locuri din România?", transmite echipa Let's do it Romania!

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite