Oradea, unul dintre cele mai bune oraşe pentru afaceri din ţară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Specialiştii Forbes au analizat mediul de afaceri şi atractivitatea pentru investitori în cele 40 de municipii reşedinţă de judeţ, iar Oradea ocupă un loc important. Este al treilea oraş din Vestul ţării, respectiv al cincilea la nivel naţional, în topul celor mai bubne oraşe pentru afaceri.

Potrivit specialiştilor de la Forbes, companiile continuă să investească zeci de milioane de euro la Oradea, în timp ce Primăria dezvoltă oraşul cu fonduri europene.

Aşa cum voceatransilvaniei.ro  scria la începutul anului, Oradea are în 2015 cel mai mare buget din ultimii 20 de ani, datorită fondurilor europene atrase pentru 26 de proiecte majore, în valoare de 195 de milioane de euro, toate cu termen de finalizare în acest an.

”Aceste 195 de milioane de euro reprezintă contracte în lucru, nu cele finalizate. Anul acesta mai avem de executat lucrări de 136 de milioane de euro, din care contribuţia noastră este de 35 de milioane de euro. Într-un an normal, noi investim din venituri proprii aproximativ zece milioane de euro. Este cel mai mare buget de investiţii din istoria recentă a municipiului Oradea, lucrări care sunt contractate, care au constructori şi pe care trebuie să le finalizăm până la finele anului 2015”, a precizat la începutul anului primarul Ilie Bolojan

Printre aceste proiecte se numără reabilitarea Pieţei Unirii (23,5 milioane lei), finalizarea reabilitării Cetăţii Oradea (62,4 milioane lei), schimbarea sistemul orădean de încălzire (sursă şi reţele – 373 milioane lei), Parcul industrial Oradea (77 milioane lei), Complexul Wellness Termal Nymphaea Oradea (70 milioane lei) şi două pasaje supraterane peste centura de ocolire a oraşului (45 milioane lei), un nou campus şcolar (34 milioane lei).

Potrivit primarului, cele mai mari probleme legate de aceste proiecte sunt organizarea şi urmărirea lucrărilor cu acelaşi număr de angajaţi din primărie, precum şi cofinanţarea, care nu se poate asigura integral din veniturile proprii.

Autorităţile locale s-au remarcat, de-a lungul ultimilor ani, printr-o aplecare deosebită către mediul de afaceri, tradusă prin crearea Euro Business Park Oradea, prin acordarea de facilităţi investitorilor şi prin recrearea sistemului de şcoală profesională, astfel încât tinerii absolvenţi să se poată angaja la companiile prezente în oraş.

Judeţul Bihor, a cărui reşedinţă este Oradea, se află pe locul al treilea în România din perspectiva valorii capitalului social subscris la companiile cu participaţie străină, după Bucureşti şi Timişoara.

„Mediul de afaceri constituie o componentă importantă a economiei locale menită să asigure susţinerea unei economii durabile pe termen lung. Tocmai de aceea, Primăria Oradea implică mediul de afaceri în elaborarea politicilor de dezvoltare locală, iar astăzi vă supunem dezbaterii şi avizului dumneavoastră proiectul bugetului de venituri şi cheltuieli al Municipiului Oradea pe anul 2015”, spunea fostul viceprimar Ovidiu Mureşan la începutul lunii februarie, într-o dezbatere cu membrii mediului de afaceri, care fuseseră invitaţi la Primărie pentru a se pronunţa asupra bugetului oraşului.

Top 10 economii locale

Locul 1: Timişoara

Locul 2: Bucureşti

Locul 3: Cluj-Napoca

Locul 4: Constanţa

Locul 5: Oradea

Locul 6: Braşov

Locul 7: Arad

Locul 8: Piteşti

Locul 9: Tîrgu Mureş

Locul 10: Iaşi

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite