Oradea: Sfaturi practice pentru a trece mai ușor prin criză

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu salarii care nu cresc pe măsura prețurilor, orădenilor li se recomandă să fie cumpătați.

Pe vremuri de criză financiară problema banilor devine tot mai acută pentru orădeni. Viața de zi cu zi costă tot mai mult, astfel încât salariile și pensiile nu par să mai ajungă nici măcar pentru un trai decent, darămite pentru economii.  Adevărul de Seară vă prezintă mai jos câteva recomandări care v-ar putea ajuta sa înfruntați mai ușor perioadele dificile, sugestii primite de la Constantin Dobre, consultant financiar.
Primul sfat, atât pentru a preveni, cât și pentru a atenua problemele financiare ale omului de rând, este acela de a reduce din cheltuieli. “O soluție practică pentru orădeni ar fi să cumpere alimente mai ieftine, să caute ofertele. Să renunțe la mâncatul în oraș, la ieșirile la bere, la cafea, la prăjituri și altele”, spune Constantin Dobre, explicând că cele mai multe dintre cumpărăturile pe care la facem pornesc din sentiment, nu din necesitate, cum ar fi normal. Ideea ar fi să renunțăm la tot ce nu este strict necesar. Am avea surpriza să constatăm că banii de care dispunem nu sunt chiar atât de puțini.

Prea săraci pentru lucruri ieftine

Un alt sfat ar fi acela ca, atunci când am reușit să strângem o sumă de bani, să nu o ținem la saltea. “Banii trebuie investiți, nu în obiecte precum televizoare sau telefoane, ci în investiții cu profit”, spune Constantin Dobre. În cazul în care vrem să cumpărăm aparate electrocasnice este indicat să căutăm brand-uri recomandate, fiindcă altfel riscăm să cumpărăm același produs de două ori.  Dacă ne hotărâm să investim în acțiuni, e bine să ne orientăm spre firme cu activitate în producție. Potrivit experților, această perioadă este cea mai bună pentru investiții financiare. “Când bursa este jos este momentul cel mai bun să investești”, spune Cristina Burlea, group manager la o firmă de consultanță financiară și studiu de piață. Tot aceasta a constatat că educația financiară a orădenilor este nulă, fapt pentru care mulți nu știu care este rolul unei asigurări de viață, al unei pensii private etc. În privința investițiilor financiare, acestea sunt recomandate și de Alina Silaghi, director regional SSIF Carpativa Invest SA. “Din martie piața de capital a urcat, în medie, cu 70%. Cele mai bune investiții sunt în societăți de investiții financiare, gaz și medicamente” spune Alina Silaghi.

Spuneți nu refinanțării

Potrivit lui Constantin Dobre, cele mai afectate de criză sunt persoanele care au de plătit rate, care au contractat un credit. Acestora le recomandă să nu schimbe produsul financiar, adică să nu refinanțeze creditul. “În loc să-și scadă rata de la 400 de euro lunar la 370 de euro lunar, datornicul va ajunge să plătească niște bani pe care nu-i vede, dar pe care îi va plăti fără să conștientizeze, prin diverse taxe și comisioane”, explică Dobre. Celor care trebuie să obțină un credit li se recomandă să-și ia, suplimentar, un produs de investiție pe termen lung (pensie privată).

Salarii vs prețuri, în statistici

Potrivit datelor primite de la Direcția Județeană de Statistică Bihor, în luna martie 2009, câştigul salarial mediu nominal brut a fost de 1922 lei, cu 3,2% mai mare faţă de luna precedentă. Câştigul salarial mediu nominal net a fost de 1402 lei, în creştere faţă de luna precedentă cu 44 lei (3,2%). Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în activităţile de intermedieri financiare (3.527 lei), iar cele mai mici în industria de prelucrare a lemnului (759 lei). Indicele câştigului salarial real pentru luna martie 2009 faţă de luna precedentă, calculat ca raport între indicele câştigului salarial nominal net şi indicele preţurilor de consum, a fost de 102,7%. Creşterea medie a preţurilor pe total în ultimele 12 luni (mai 2008 - aprilie 2009) faţă de precedentele 12 luni (mai 2007 - aprilie 2008) este 7,4%.

 
 

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite